Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με επίκεντρο το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ads

Απηύθυνε δε ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό, καλώντας τον παραιτηθεί άμεσα εάν αποδειχθεί πως ψεύδεται. «Θα περίμενα από εσάς να βγείτε και να διαψεύσετε σαφώς πως δεν ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Παρακολουθούσε υπουργούς και μέλη της δική σας κυβέρνηση; Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτές, παρακολουθούσε τους επικεφαλης των εξοπλισμών και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; “Ναι, όχι, δεν ξέρω”, αυτές οι τρεις απαντήσεις υπάρχουν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: 

«Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ όπως έκανε με τον κ. Ανδρουλάκη να συνέβη το ίδιο και με τον κ. Χατζηδάκη και με τον κ. Φλώρο και με άλλους. Ελπίζω η απάντηση να είναι “όχι”. Αν είναι αυτή σας καλώ να δεσμευτείτε πως αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε να παραιτηθείτε την επόμενη ημέρα. Δεν ζητώ κάτι παράλογο, ζητάω το αυτονόητο, αυτό που θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία μετά από τέτοια εκτροπή» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις σημείωσε: «Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος. Επί ενάμιση μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρυβόταν. Απέδειξε με τον εύγκλωτο τρόπο την ενοχή και τη δειλία του. Και σήμερα απέδειξε και το θράσος».

Αναφερόμενος δε στην ομιλία Μητσοτάκη, η οποία είχε μόλις προηγηθεί, έκανε λόγο για «αξιοθρήνητη παρουσία». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό επεσήμανε: «Αυτό που σας βαραίνει δεν είναι τα αναπάντητα ερωτήματα, δεν είναι ότι δεν είχατε το θάρρος να απαντήσετε με στοιχεία. Είναι πως όπως σας λένε πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ η επίκληση του απορρήτου ζημιώνει την αλήθεια, τη Δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που νιώθετε δεν είναι η βροχή και είναι και από την παράταξή σας».

Ads

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Κάποια στιγμή όμως το κρυφτούλι τελειώνει και πρέπει να δώσετε απαντήσεις. Κρυφτήκατε από την ελληνική Βουλή, κρυφτήκατε και από την αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου. Προσπαθείτε να καλύψετε και να κρύψετε τα ίχνη σας. Όπως και η σφραγίδα της συγκάλυψης που επιχειρείται να βάλετε».

«Είστε ένας εξαπατημένος πρωθυπουργός από τον ανιψιό σας ή είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός»

Έθεσε δε μια σειρά ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, οι οποίες -όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας- αποδεικνύουν την ενοχή του. «Πριν πάμε στα στοιχεία και τις αποδείξεις, σας ρωτάω: Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με το ανέλαβε τη διακυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ; Ποιος έσπευσε να διορίσει στην ηγεσία της ΕΥΠ έναν άνθρωπο που δεν πληρούσε από το νόμο τα απαιτούμενα προσόντα; Ποιος έσπευσε να αλλάξει το νόμο για να βάλει τον κολλητό του σε αυτή τη θέση; Ποιος έσπευσε να αλλάξει τη διάταξη και απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθηση;» ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δείχνουν όλα αυτά έναν πρωθυπουργό που δεν ήξερε τίποτα; Που εξαπατήθηκε; Από ποιον εξαπατηθήκατε από τον ανιψιό σας, που τον είχατε βάλει υπεύθυνο θεωρώντας πως πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση. Λέγατε μάλιστα πως τον αποπέμψατε, αλλά αυτός λέει πως παραιτήθηκε και εσείς τον παρακολούσατε να μείνει” πρόσθεσε με νόημα, ενώ συνέχισε υπογραμμίζοντας: “Ας πει επιτέλους ο πρωθυπουργός την αλήθεια. Είστε ένας εξαπατημένος πρωθυπουργός από τον ανιψιό σας ή είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός. Αν είστε εξαπατημένος είστε ανεπαρκής, αν είστε ο ιθύνων νους τότε είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για εσάς».

«Και μετά από τόσες ημέρες κρυφτό, εμφανιστήκατε σήμερα ως θύμα και όχι ως θύτης. Γιατί λέτε πως είναι άθλιοι οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν  το εύρος αυτού του παρακρατικου μηχανισμού με κέντρο το γραφείο σας Αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους γιατί δεν τους έχετε μηνύσει, εσείς ή αυτοί για τους οποίους αποκαλύπτονται στοιχεία. Αφού είναι συκοφάντες, αφού είναι άθλιοι, αφού σέρνουν τη χώρα στη λάσπη και τον βούρκο, γιατί δεν τους μηνύετε;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επεσήμανε δε πως «την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες, την ίδια στιγμή που δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε κιόλας πως αν φέρουν επιπλέον στοιχεία θα πάνε φυλακή».

«Αν είναι όλοι συκοφάντες, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο για να μιλήσουν όλοι»

Παράλληλα, απευθυνόμενος  στον πρωθυπουργό, του υπενθύμισε πως «αυτοπαρουσιαστήκατε ως “φιλελεύθερος” πολιτικός, θα πρέπει λοιπόν να  γνωρίζετε πως στις φιλελεύθερες δημοκρατίες οι δημοσιογράφοι κάνουν έρευνα και το λόγο μετά τον έχει η Δικαιοσύνη. Αφήστε λοιπόν τους εκβιασμούς και τις απειλές και σταματήστε να εμποδίζετε να βγει η αλήθεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις των δύο πρωήν πρωθυπουργών της ΝΔ, Α. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή σχετικά με το απόρρητο και τις παρακολουθήσεις. «Ιδού λοιπόν η Ρόδος: Αν είναι όλοι συκοφάντες, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο για να μιλήσουν όλοι. Συνδράμετε ώστε να μπορέσει να κάνει έρευνα η ΑΔΑΕ. Δώστε τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων. Ψηφίστε αν είστε αθώος μια τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, σε παρόντα χρόνο, όχι σε τρία χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε την αλήθεια. Ζήτησα από την ΑΔΑΕ να μας δώσει τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις. Θέλουμε ξεκάθαρα την άποψή σας».

Κάνατε την ΕΥΠ τσιφλίκι και οικογενειακή υπόθεση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε «το κρυφτουλι θα τελειώσει. Με τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια δεν θα παίζουμε». 

«Προπέτασμα καπνού το νομοσχέδιο για να καλύψει την αλήθεια»

«Σαράντα ημέρες αποφεύγατε να έρθετε στη Βουλή και ήρθατε σήμερα για να μας πείτε πως θα καλύψετε τα θεσμικά κενά στην ΕΥΠ. Τρεισίμισι χρόνια δεν τα είχατε ανακαλύψει όταν παρακολουθούσατε τη μισή Ελλάδα. Αυτό που κάνετε με το νομοσχέδιο είναι προπέτασμα καπνού μπροστά στην αλήθεια που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο των καθεστωτικών σας πρακτικών. Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν τα θεσμικά κενά που έχουν διασύρει τη Δημοκρατία μας. Ήταν η πολιτική σας απόφαση να δημιουργηθεί ένα σύστημα διακυβέρνησης πέρα και έξω από τα όρια μια φιλελεύθερης δημοκρατίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αποδομώντας το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις τόνισε: «Το νομοσχέδιο έρχεται απλά για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια αντισυνταγματική εκτροπή. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές ώστε να μην οδηγηθούμε σε παραβιάσεις του νόμου και του συντάγματος. Δεν μιλάμε για κάποια διοικητική αστοχία στα πλαίσια μιας νομοθετικής ασάφειας. Μιλάμε για μια συνθήκη που έχει παραβιαστεί και μάλιστα βάναυσα το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε να κάνουμε με τετελεσμένα αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα εκ μέρους της διοίκησης και της ίδιας της κυβέρνησης. Καμιά νομοθετική ασάφεια δεν οδήγησε στην επιλογή σας να παρακολουθήσετε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη. Μιλάω για αυτους που τουλάχιστον έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι τους παρακολουθούσατε. Υπήρξε η επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Δεν ευσταθεί αυτό γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας να παρακολουθείτε ο αρχηγός του τρίτου πολιτικού κόμματος, και για αυτό δεν μας είπατε το λόγο. Είναι παράνομη πράξη». 

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως ο ποινικός κώδικας που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πλημμελήμα για τους παρόχους και τους χρήστες κακόβουλων λογισμικών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση ψεύδεται καθώς στον ποινικό κώδικα προβλέπονται σαφέστατα κακουργήματα για τις υποκλοπές. «Γιατί όμως επιμένετε σε αυτό το αφήγημα; Ότι δήθεν κάναμε το κακούργημα πλημμέλημα», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: 

«Η απάντηση είναι απλή: Γιατί λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν το κακούργημα και το κυριότερο γιατί επιχειρείται και πάλι να επηρεάσετε τη δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα. Κύριε Μητσοτάκη πιστέψτε με: Δεν αλλάξαμε τους ποινικούς κώδικες για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε αυτά τα εγκλήματα των παρακολουθήσεων και οδηγήσατε σε αυτή την εκτροπή. Αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που γνωρίζετε πως δεν αποτελεί  αποτέλεσμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά μιας νομοπαρασκευαστικής ομάδας επιστημόνων κύρους, που σας προκαλώ να τους αμφισβητήσετε ευθέως. Βγείτε και πείτε στους έγκριτους επιστήμονες ότι έφτιαξαν αυτούς τους ποινικούς κώδικες για να πέσουν στα μαλακά οι συνεργάτες σας στις παρακολουθήσεις. Μα πόσο γελοία θα γίνουν τελικά τα επιχειρήματά σας και πόσο αξιοθρήνητη θα γίνει η παρουσία σας σε αυτό εδώ το βήμα για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα». 

Σχετικά με το απόρρητο και όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Τα ίδια ισχύουν και για το περίφημο απόρρητο. Είναι θέμα ανεπάρκειας του θεσμικού πλαισίου ή είναι πολιτική απόφαση; Ποιο είναι το θεσμικό κενό που οδήγησε τον διοικητή της ΕΥΠ να πει στην ΑΔΑΕ, στο κατά το Σύνταγμα ελεγκτικό του όργανο, να πει πως δεν δίνω πληροφορίες γιατί δεσμεύομαι από το απόρρητο; Να μιλήσουμε για το πραγματικό θεσμικό πρόβλημα που δημιούργησε η δική σας τροπολογία για να καλύψετε την παρακολούθηση Κουκάκη, με την κατάργηση της δυνατότητας του θιγόμενου της παρακολούθησης να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή του». 

«Αυτό δείχνει και τον δόλο σας. Αφού λοιπόν ακυρώσατε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους τώρα έρχεστε και λέτε στο νομοσχέδιο πως επιστρέφει η ενημέρωση αλλά μετά από τρία χρόνια και όχι από την ΑΔΑΕ, αλλά από μια τριμελής επιτροπή, στην οποία η ΑΔΑΕ θα παίζει το ρόλο μιας αδύναμης μειοψηφίας. Τα άλλα δύο μέλη είναι οι δύο εισαγγελείς που διέταξαν την παρακολούθηση. Άρα επί τους ουσίας αυτό που κάνετε είναι να θωρακίζετε θεσμικά τη διαδικασία ώστε να μην ελέγχονται από την ΑΔΑΕ οι αποφάσεις των εισαγγελέων και της ΕΥΠ. Πετάτε την ενημέρωση στο χρόνο και περιορίζετε την ΑΔΑΕ σε διακοσμητικό ρόλο. Στο μεταξύ τα αποτελέσματα της παρακολούθησης θα έχουν διαγραφεί, για αυτό και ορίζεται πως η ενημέρωση θα είναι ένα «ναι ή ένα όχι» και όχι αναφορά στους λόγους της παρακολούθησης. Αυτό δεν είναι ενημέρωση είναι κοροϊδία».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Αναρωτιέμαι τη σόι Δημοκρατία είναι αυτή που η αρμόδια επιτροπή της Βουλής καλεί τον επικεφαλής της ΕΥΠ για ενημέρωση και αυτός να λέει “δεν σας απαντώ… απόρρητο”. Ή όταν η ΑΔΑΕ πάει να ασκήσει έλεγχο, η ΕΥΠ θα μπορεί να επικαλείται και πάλι το απόρρητο και θα αρνείται τον έλεγχο. Ξαφνικά η ΕΥΠ είναι πάνω από τη Βουλή, πάνω από το Σύνταγμα. Και για ποια ΕΥΠ μιλάμε, αυτή που με δική σας απόφαση πέρασε υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού και αυτή που σήμερα αποκαλύπτεται πως λειτούργησε ως παράκεντρο και παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους και αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, αυτούς δηλαδή που κατεξοχήν έχουν την ευθύνη της εθνικής ασφάλειας. Αυτό είναι παράλογο και αδανόητο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον όρο της «εθνικής ασφάλειας». «Υιοθετείτε επίσης για την εθνική ασφάλεια έναν ορισμό λάστιχο. Η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι ορισμένη με τρόπο σαφή και ορισμένο, στη βάση των αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Και όχι να στηρίζεται σε αόριστες και σε ορθάνοιχτες σε αυθαιρεσίες έννοιες. Γιατί το κάνετε αυτό; Μα προφανώς για να δώσετε εκ των υστέρων θεσμική νομιμοποίηση σε αυτή την εκτροπή που συντελέσατε», τόνισε και πρόσθεσε: «Παριστάνεται πως φέρνετε εγγυήσεις, τη στιγμή που επιμένετε στη φόρμουλα των δύο εισαγγελέων. Το μείζον ζήτημα δεν είναι ο αριθμός, αλλά αν ο εισαγγελέας διανοείται να συμβάλει σε αυτή τη φρίκη που συντελέστηκε επί δικών σας ημερών. Και ρωτάω πόσοι εισαγγελείς χρειάζονται προκειμένου να μην παρανομείτε». 

«Και κλείνω με το βασικό θέμα που θίγει μετ επιτάσεως η έκθεση της νομικής υπηρεσίας της Βουλής, που είναι το ζήτημα της αναιτιολόγητης κρίσης του εισαγγελέα. Η αιτιολογία είναι ένας βασικός τρόπος για να ελέγχεται ο εισαγγελέας της ΕΥΠ. Εσείς με μια λαθροχειρία προβλέπεται τυπική μόνο αιτιολόγηση του αιτήματος της ΕΥΠ, αλλά όχι της εισαγγελικής διάταξης. Και το εν λόγω ζήτημα είναι ακόμη κρισιμότερο όταν η ίδια η σημερινή εισαγγελέας εκφράζει την άποψη πως είναι ανέλεγκτη η κρίση της και μπορεί να παρακολουθεί τους πάντες». 

«Άθλιες πολιτικές απαιτούν άθλιες μεθόδους»

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Το νομοσχέδιο σας είναι ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να δώσει εκ των υστέρων θεσμική νομιμοποίηση στο έγκλημα που διαπράξατε. Είναι ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης. Σταματήστε αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο, που βαθαίνει με μια ακόμη πράξη και επιβεβαιώνει πως η επιλογή σας να χρησιμοποιήσετε τα αθλιότερα μέσα δεν ήταν ένα ατύχημα, αλλά ήταν μέθοδος διακυβέρνησης. Η άθλια πολιτική σας που βαθαίνει τις ανισότητες, που κάνει νόμο το άδικο, είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με άλλα μέσα. Είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να αντέξει στον κορσέ των δημοκρατικών κανόνων. Άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεδόθους».

«Κάνετε όμως μεγάλο λάθος αν νομίζετε πως η ελληνική κοινωνία θα ανεχτεί αυτή την εκτροπή. Διαβάζετε αυτά που θέλετε να διαβάσετε από τις μετρήσεις ή αυτά που σας σερβίρουν. Δεν έχετε κατανοήσει τη βαθιά δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού που είναι εγγεγραμμένη στην πλειοψηφία του γιατί η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα. Και για αυτό ο ελληνικός λαός είναι αυτός που για άλλη μια φορά που θα δώσει τη λύση. Διότι όποιος έχει ασελγήσει στις αξίες και στο σώμα της Δημοκρατίας πολύ σύντομα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και στον ελληνικό λαό αλλά και στην ελληνική Δικαιοσύνη».