Να μην υλοποιηθεί, να ακυρωθεί στην πράξη η τροπολογία της υπουργού Παιδείας που επιτρέπει την βιντεοσκοπημένη μετάδοση των σχολικών μαθημάτων, θέλει και επιδιώκει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στην επιλογή της Νίκης Κεραμέως, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη, αντιπαιδαγωγική ρύθμιση που θα έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις.

Ads

«Δεν θα συναινέσουμε στο να γίνουν τα παιδιά μας viral και το σχολείο big brother», επισημαίνει στο tvxs.gr η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και εκπρόσωπος Τύπου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

«Πρόκειται για μια ρύθμιση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δεν μαγνητοσκοπείται, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Διαμορφώνονται έτσι αντιπαιδαγωγικές, επικίνδυνες γενικότερα συνθήκες που καμία σχέση δεν έχουν με τη λεγόμενη ασύγχρονη τηλεκπαίδευση», εξηγεί και παράλληλα, δηλώνει δυσάρεστα έκπληκτη με την άρνηση της υπουργού Παιδείας να συναντηθεί με την Ομοσπονδία Γονέων.

«Έχουμε ζητήσει εδώ και 10 ημέρες, ως Ομοσπονδία Γονέων, ως ο θεσμοθετημένος φορέας που εκπροσωπεί περισσότερους από 300.000 γονείς μαθητών να συναντηθούμε με την κυρία Κεραμέως, όμως μέσου της Γενικής Γραμματείας μάς απαντά με άρνηση, παραπέμποντάς μας σε αόριστη συνάντηση με τη γραμματέα. Αρνείται να συναντηθεί η υπουργός με τους γονείς την ώρα που καταθέτει εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, την ώρα που ψηφίζεται τροπολογία για βιντεοσκοπήσεις μαθημάτων και ανοίγουν τα σχολεία με ρίσκο», λέει η κ. Βαλαβάνη.

Ads

Και το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου & άλλες διατάξεις» που προωθεί η υπουργός Παιδείας, βρίσκει αντίθετη την ομοσπονδία γονέων.

«Είναι ένα νομοσχέδιο υποβάθμισης και όχι αναβάθμισης του σχολείου», τονίζει η Στ. Βαλαβάνη και εξηγεί τους λόγους. «Το νομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό μαθητών σε 26 ανά τάξη, μετατρέπει το σχολείο σε μια εξεταστική αρένα, κάνει το σχολείο φροντιστήριο και σταματά τη γενική μόρφωση στη Β’ Λυκείου, το μορφωτικό επίπεδο υποχωρεί έναντι του ανταγωνισμού, δεν έχει καμία λύση για τα βασικά προβλήματα των υποδομών, του εκπαιδευτικού προσωπικού, της καθαριότητας. Σκεφτείτε, ότι η σχολική χρονιά τελειώνει και η ειδική αγωγή δεν έχει καν ξεκινήσει».

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, η Στ. Βαλαβάνη χαρακτηρίζει κρίσιμο διάστημα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τότε θα κριθεί η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί, δεδομένου ότι τότε θα πάνε στο σχολείο και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Θεωρεί όμως «επικίνδυνο να τίθεται στην ατομική ευθύνη του γονέα, το αν θα στείλει το παιδί του στο σχολείο, την στιγμή που δεν έχουν λυθεί από το κράτος, βασικά ζητήματα. Το χωροταξιακό, το κτιριακό, αλλά και το θέμα του προσωπικού», τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν γάντια, μάσκες και αντισηπτικά σε όλους τους μαθητές στην χώρα.

Όπως υπογραμμίζει «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων δεν επαρκούν, επίσης είναι σοβαρά και τα προβλήματα με τις αίθουσες και την τήρηση των αποστάσεων και πρέπει να εξασφαλιστούν μάσκες και αντισηπτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Για όλους αυτούς τους λόγους λέει η Στ. Βαλαβάνη στο tvxs, καταλήγοντας, σήμερα Τετάρτη 13 Μαϊου, διαδηλώνει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο οποίο καλούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, διεκδικώντας να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: