Αποκλείουν, σχεδόν μετά βδελυγμίας, στην Κουμουνδούρου τα δημοσιεύματα που αφορούν τις προοπτικές σύγκλισης ή συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με την Πλεύση.

Ads

«Ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας αυτά τα σενάρια» διαμηνύουν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν διαψεύδουν, ωστόσο, οι ίδιες πηγές την πληροφορία ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε τηλέφωνο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για να την συγχαρεί για την στάση της, στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που αφορούσε την τραγωδία των Τεμπών. Αυτή η κίνηση, μάλιστα, φέρεται να ξένισε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που η Ζωή έχει σύρει τα εξ αμάξης στους παλαιούς συντρόφους της, ειδικά στον Τσίπρα…

Αποπομπές στα «χαρτιά»

Τελικά, μόνο στα χαρτιά ήταν η αποπομπή των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου από την κυβέρνηση λόγω της «επίσκεψης» τους στην οικία του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο κ. Μπρατάκος, πρώην υφυπουργός, έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να στηρίζουν απόλυτα την υποψηφιότητά του. Μην εκπλαγείτε αν τον δείτε να συμμετέχει και στα κλιμάκια του κόμματος στις περιοχές που η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, πλαγιοκοπεί τη Ν.Δ.

Ads

Επιπλέον, η συμβολή του Σταύρου Παπασταύρου στην επαναπροσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θεωρείται κομβικής σημασίας. Ο πρώην υφυπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με τους γνώστες του γαλάζιου παρασκηνίου, πότε δεν απομακρύνθηκε από τον στενό πρωθυπουργικό κύκλο.

Οι δαπάνες για το ΕΣΥ

Κάλεσμα στους πολίτες και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ να αναφέρουν στο isyriza.gr, τα προβλήματα που συναντούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, απευθύνει ο Στέφανος Κασσελάκης υποστηρίζοντας ότι ξεκινάει μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής.

Όπως έλεγε, ωστόσο, σαρκαστικά στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, «πρέπει, σε καθημερινή βάση, να λέμε στους πολίτες ότι στοχεύουμε στην αύξηση των δαπανών για το ΕΣΥ, πριν μας γράψουν αυτοί».  Το καρφί αφορούσε την γκάφα Κασσελάκη με την υπόσχεση περί δαπανών 5% του ΑΕΠ για την Δημόσια Υγεία, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει 7,5% και η κυβέρνηση δαπανά ποσοστό της τάξης 5,7%…

Το timing της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου

H αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου συζητείτο στους δικαστικούς και κυβερνητικούς κύκλους εδώ και καιρό ως σοβαρό ενδεχόμενο, με δεδομένα και τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο έγκλειστος χρυσαυγίτης.

Το timing όμως στο οποίο ήρθε τελικά η απόφαση προκάλεσε ερωτήματα και υπόνοιες περί πολιτικών κινήτρων. Στα κόμματα της αντιπολίτευσης (και όχι μόνον στον ΣΥΡΙΖΑ) πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και βλέπουν σύνδεση της απόφασης με την επιχείρηση προσέγγισης των σκληρών δεξιών ψηφοφόρων από την κυβέρνηση. Λένε, εν ολίγοις, πως η κυβέρνηση μπορεί να διακηρύσσει πως δεν θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών και των χρυσαυγιτών, υπογείως όμως τους κλείνει το μάτι προσφέροντας, μεταξύ άλλων, και την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου. Πάντως, μετά από όλα αυτά, έχει ανοίξει η όρεξη του Κασιδιάρη που ελπίζει και στη δική του αποφυλάκιση αν και εκκρεμεί η σχετική απόφαση για τον Μιχαλολιάκο, μετά την έφεση που ασκήθηκε.

Ο Κουτσούμπας στο Νταχάου

Πάντως, σήμερα συμπληρώνονται 79 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών. Σε αυτό το φόντο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί το Πρώην Ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Νταχάου. Θα καταθέσει στεφάνι στο Διεθνές Μνημείο, θα περιηγηθεί στους χώρους του στρατοπέδου, το Κρεματόριο και το Σημείο Στρατώνα του Νίκου Ζαχαριάδη και θα καταθέσει λουλούδια στην τιμητική αίθουσα για τους κρατούμενους. Θα επισκεφθεί δε και το Σκοπευτήριο των SS, όπου εκτελέστηκαν από τους Ναζί περισσότεροι από 4.000 Σοβιετικοί στρατιώτες – στελέχη του κόμματος των Μπολσεβίκων. Στη συνέχεια, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Μόναχο ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματίσει ομιλία στο Ντίσελντορφ. Το ΚΚΕ έχει ισχυρά ερείσματα στους κόλπους της ομογένειας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιθυμεί την ενδυνάμωση των σχέσεων του κόμματος με τους φορείς της διασποράς.

Η Νέα Αριστερά παντού

Αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους της Νέας Αριστεράς για την απήχηση του νεότευκτου σχήματος, ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές. Σε αυτό το φόντο, η Έφη Αχτσιόγλου – μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία» – θεωρεί απολύτως εφικτό το στόχο της εκλογής ευρωβουλευτών και τονίζει ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία ενός πλατιού ανοίγματος στην κοινωνία». Οι εξορμήσεις κορυφαίων στελεχών και υποψηφίων ήδη ξεκίνησαν σε όλη την Ελλάδα. Πρώτος σταθμός θα είναι τα νησιά, με τον Αλέξη Χαρίτση να επισκέπτεται την Κέρκυρα. Στόχος είναι μέχρι τις ευρωκάλπες να μην έχει υπάρξει περιοχή της χώρας, χωρίς παρουσία στελέχους  της Νέας Αριστεράς.