To Τvxs.gr δημοσιεύει το κείμενο της εκπαιδευτικού Λουϊζας Σολομών, με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, για την πρόθεση του υπουργείου παιδείας να τοποθετήσει κάμερες εντός της σχολικής αίθουσας, ώστε τα βίντεο να ανεβαίνουν και στο διαδίκτυο και να παρακολουθούν από τα σπίτια τους οι μαθητές που δεν μπορούν να παρευρεθούν.  Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για κατάργηση προσωπικών δεδομένων.

Ads

«Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα ακολουθεί έναν απαράβατο κανόνα: για να παραχθεί ή να δημοσιοποιηθεί οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο εμπλέκονται μαθητές/τριες χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς τους. Είναι δυνατόν η Υπουργός Παιδείας να προαναγγέλλει τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων θεωρώντας δεδομένη την έγκριση των γονιών ή τη συναίνεση των εργαζόμενων εκπαιδευτικών;» γράφει η εκπαιδευτικός στα social media, μιλώντας για εφιαλτικό σενάριο. Η κα Σολομών παρουσιάζει με έναν συνοπτικό και ουσιαστικό τρόπο όλους τους κινδύνους.

«ΑΝΗΣΥΧΩ…

Το παιδί που ξυπνάει τελευταία στιγμή και ψιλοκοιμάται την πρώτη ώρα. Ο μαθητής που είναι υπερκινητικός και ο νους του είναι να σκαλίζει το θρανίο. Η μαθήτρια που δεν τολμάει να μιλήσει και θέλει ιδιαίτερους χειρισμούς για να τολμήσει

Ads

Ο μαθητής που δέχεται ή έχει την τάση να ασκεί κριτική ή πείτε το με τη μοντέρνα λέξη bulling. Η μαθήτρια που δε πολυχωρά στην καρέκλα γιατί έχει περισσότερα κιλάκια. Ο μαθητής που έχει φθαρμένα ρούχα. Αλλά και η “καλή” μαθήτρια που ,όμως, έχει μια τάση επίδειξης. Ο “καλός” μαθητής που έρχεται με έτοιμες από το φροντιστήριο ασκήσεις και φαίνεται.

Σε Αυτές και Άλλες πολλές ,πολλές όμως, συμπεριφορές που καλούμαστε οι εκπαιδευτικοί και η ομάδα των συμμαθητών να διαχειριστεί με σεβασμό και ενσυναίσθηση, μήπως οι γονείς αναγνωρίζετε το παιδί σας; Θα δεχθείτε να γίνουμε εικόνα πρωινάδικου; Στο σχολείο δε γίνονται πανεπιστημιακές διαλέξεις. Είναι άλλος ο ρόλος του. Μας καλούν τους/τις καθηγητές/τριες την Τετάρτη στα σχολεία και νομίζω ότι ένα από τα θέματα που καλούμαστε να οργανώσουμε είναι οι κάμερες στην τάξη για όσους και όσες μαθητές/τριες θα λείπουν.

Δεν με νοιάζει αν υπάρχουν ή όχι κάμερες. Αν θέλουν, θα τις βρουν από τους χορηγούς που θα πουλήσουν τις πλατφόρμες . Πιο φτηνές είναι μακροπρόθεσμα, άλλωστε, οι κάμερες από τους εργαζόμενους. (Όσους πήγαιναν σε απόμερα νησιά σε κατ’ οίκον διδασκαλίες…). Πείτε με εμμονική , ψυχανεμίζομαι είναι το βασικό διακύβευμα των ημερών το στοίχημα της τηλεκπαίδευσης. Θα επανέρχομαι , ανεχτείτε με. Ίσως και συνθέτοντας όσα έγραψα ή διάβασα.

ΑΝΗΣΥΧΩ»