Ήρθε η ώρα του «Αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού. Η υπουργός Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως θα φέρει τροπολογία, προκειμένου να θέσει σε εκκαθάριση το εν λειτουργία Ταμείο για την εξυγίανση του οποίου δόθηκε μάχη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ads

Λίγο πριν όμως, είχε φροντίσει να παυθεί η διευθύντρια του ταμείου Αναστασία Κουτσή, η οποία ανέδειξε στοιχεία κακοδιαχείρισης αλλά και  άλλες παρατυπίες όπως τα δάνεια – μαϊμού και τα προσκόμισε στη δικαιοσύνη καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Η παύση της έγινε με την ανάρτηση στη διαύγεια μιας φωτογραφικής τροπολογίας που αλλάζει τους όρους τοποθέτησης εκ των υστέρων αλλά ισχύει αναδρομικά

Να θυμίσουμε πως το ταμείο που έλεγχαν διαχρονικά πράσινοι και γαλάζιοι συνδικαλιστές, συσσώρευε δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο. Οι ελεγκτές που ερεύνησαν  την «αμαρτωλή» 12ετία (2005 – 2016) του Ταμείου έκριναν μη νόμιμες και εκτός σκοπού Ταμείου δαπάνες συνολικού ύψους 45,5 εκατ. ευρώ! Την προηγούμενη τετραετία οι έλεγχοι που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν την κακοδιαχείριση και ευτράπελα όπως τα δάνεια – μαϊμού που υποτίθεται πως έπαιρναν υπάλληλοι του υπουργείου ενώ δεν έλαβαν ποτέ σύμφωνα με μαρτυρίες τους.

Διαβάστε επίσης:

Περί συκοφάντησης

Ads

Η υπουργός υποστηρίζει πως με την ρύθμιση που προτείνεται διασφαλίζεται η διαφάνεια και θεσπίζονται καθαρές διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχουν πουθενά σκιές. Σημειώνει δε όμως, πως ήταν αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, την οποία ελέγχαν έως πρόσφατα οι ίδιοι άνθρωποι τους οποίους εξετάζει η δικαιοσύνη για το σκάνδαλο. Η ίδια η Ομοσπονδία όμως, μέχρι πρότινος ζητούσε από την υπουργό να διατηρήσει το ταμείο και να αλλάξει το ΔΣ το οποίο θεωρούσαν εχθρικό όπως και την ίδια τη διευθύντρια. Σήμερα εμφανίζεται να επικροτεί την εκκαθάριση του ταμείου.

Ερωτηματικά προκαλεί η φράση της υπουργού «το Ταμείο Αλληλοβοηθείας έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο, και έχει επιχειρηθεί, συστηματικά, μεθοδευμένη κατασυκοφάντηση πολλών»! Αναρωτιέται κανείς πως μια πολιτική ηγεσία, έχοντας γνώση των ευρημάτων της έως τώρα έρευνας μιλάει για συκοφάντηση. Σε κάθε περίπτωση, το αν συκοφαντήθηκαν κάποιοι θα το δείξει το δικαστήριο αν και εφόσον συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η έρευνα.

Γιατί εκκαθάριση;

Η Λ. Μενδώνη ήταν επί 12 έτη γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού και είχε προφανώς γνώση της υπόθεσης. Συνεργάστηκε και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της ιδέας του ταμείου. Παρέλαβε ένα ταμείο σε εξυγίανση, διευθύντρια του οποίου είναι μια υπάλληλος η οποία προσκομίζει στη δικαιοσύνη κάθε νέο στοιχείο που πέφτει στην αντίληψη της.

Παραβλέπουμε το γεγονός πως ο τύπος υπογράμμισε ότι κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, οι συνδικαλιστές που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη ήταν δίπλα της. Θέτουμε το ερώτημα γιατί άραγε να πάει για εκκαθάριση ένα ταμείο το οποίο έχει εξυγιανθεί και πάμε να δούμε αν και κατά πόσο  διασφαλίζεται όντως η διαφάνεια  με την απόφαση της αυτή.

Τι αλλάζει στην ουσία; Παύεται η διευθύντρια Αναστασία Κουτσή που έφερε στο φως την κακοδιαχείριση. Το ταμείο δεν θα έχει πλέον ΔΣ εκλεγμένο από τους υπαλλήλους ούτε θα ελέγχεται από την εξελεγκτική επιτροπή. Θα έχει έναν εκκαθαριστή τον οποίο θα επιλέξει η ίδια η υπουργός! Αυτός ο εκκαθαριστής (ο οποίος δεν θα ελέγχεται από κάποιο σώμα), θα είναι αυτός που θα αναλάβει την παροχή στοιχείων και απαντήσεων προς τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας υπάλληλος λοιπόν, ορισμένος από την υπουργό, θα επιλέγει ποια στοιχεία θα καταλήξουν και ποια όχι στη δικαιοσύνη. Και τι θα γίνει με τα στοιχεία που ήδη έχουν κατατεθεί στη δικαιοσύνη, αν αύριο μπει λουκέτο στο ταμείο; Πως θα δικαιωθούν οι υπάλληλοι που έχουν προσφύγει, αν βγει μια απόφαση υπέρ τους και το ταμείο εν τω μεταξύ έχει εκκαθαριστεί;

Αυτά τα ερωτήματα, θέτει μεταξύ άλλων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπ. Πολ. Στερεάς και Νήσων.  Η ανακοίνωση αναφέρει: «Τα πεπραγμένα των ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ βρίσκονται υπό διερεύνηση από την Δικαιοσύνη. Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου έχει ζητήσει να μην κουκουλωθεί καμία πράξη που έγινε στο όνομα των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, χωρίς καν οι ίδιοι να το γνωρίζουν, και ιδιαιτέρως να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με τη δανειοδότηση μελών του Συλλόγου μας, που φέρονταν να έχουν αιτηθεί και να έχουν λάβει προσωπικό δάνειο από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, χωρίς καν να το γνωρίζουν. Συνάδελφοι που έχουν βρεθεί σε αυτή τη δεινή θέση έχουν ήδη προσφύγει νομικά, με την υποστήριξη του Ενιαίου Συλλόγου. Τι ακριβώς θα σημαίνει η «εκκαθάριση» του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, που διαφημίζουν από κοινού η ΠΟΕ και η πολιτική ηγεσία, για τις υποθέσεις αυτές; Γιατί σε αγαστή συνεργασία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με την τωρινή πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ συμφώνησαν στην αποπομπή του τωρινού ΔΣ και την υποκατάστασή του από τον «εκκαθαριστή», που θα αναλάβει το σύνολο των υποθέσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας;  Επιπλέον ποιος είναι ο λόγος που, πριν από την προεξαγγελθείσα νομοθετική ρύθμιση, με φωτογραφική Υπουργική Απόφαση της 30/8 η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αποπέμπει άρον άρον την τωρινή διευθύντρια του φορέα;»

Ο Ενιαίος Σύλλογος εκφράζει τις ανησυχίες του και για τον παιδικό σταθμό υπογραμμίζοντας πως: «Η συνέχιση της λειτουργίας του παιδικού σταθμού του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα, όπως και το επίδομα παιδικού σταθμού για τους συναδέλφους, που δεν εξυπηρετούνται από αυτόν (λχ οι συνάδελφοι της περιφέρειας) είναι πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠΠΟΑ. Ήταν αίτημα και της ΠΟΕ, με βάση το οποίο πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις, που επέβαλαν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία την ψήφιση του Νόμου 4598/2019 με τον οποίο ο παιδικός σταθμός και το προσωπικό του περνούν στο ΥΠΠΟΑ. Η τωρινή πολιτική ηγεσία εξαγγέλλει το κλείσιμο του παιδικού σταθμού το 2020, χωρίς καμία ενημέρωση ή συζήτηση με τους υπαλλήλους, και κυρίως με τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. Τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά των υπαλλήλων; Με ποια παιδαγωγική ή άλλη λογική εξαγγέλλεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τα νήπια; Αν κανείς κοιτάξει τους ισολογισμούς του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, τα έξοδα του παιδικού σταθμού πριν και μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, προφανώς το επιχείρημα περί «εξοικονόμησης» χρημάτων, που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, δεν είναι πειστικό.»

Ο πρώην υφυπουργός πολιτισμού Κώστας Στρατής, μιλάει για επιχείρηση συγκάλυψης σκοτεινών υποθέσεων και επιστροφή στην  αμαρτωλή λειτουργία του παρελθόντος. «Οι μάσκες έπεσαν. Με το πρόσχημα της εκκαθάρισης ενός εξυγιασμένου πλέον ταμείου, αυτό που επιχειρείται από την υπουργό Πολιτισμού είναι η συγκάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων και η επιστροφή στην αμαρτωλή λειτουργία του παρελθόντος. Τότε που, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, μεταξύ των πλείστων υποθέσεων κακοδιαχείρισης ήταν και η πληρωμή μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας “οικονομικής τακτοποίησης” και “υπεραπασχολήσεων” στα γραφεία υπουργού και γενικής γραμματέως.»