Ενώπιον της Δικαιοσύνης και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών οδηγούνται τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού με την κατηγορία της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας από κοινού.

Ads

Ειδικότερα, οι Ιωάννης Τσακοπιάκος, Ιωάννης Παπαγεωργόπουλος, Γεώργιος Βλαντής, Κωνσταντίνος Νικολάου, Παναγιώτης Σταθουλόπουλος και Ιωάννης Τζανάκης κατηγορούνται ότι στις 24 Νοεμβρίου 2017 και το χρονικό διάστημα από τις 31-1-2018 έως τις 8-3-2018 με περισσότερες πράξεις εισήλθαν παράνομα ως μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων του ΥΠΠΟ αλλά και ως μέλη του ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, παρότι είχαν προηγουμένως παυθεί, και παρέμειναν στα γραφεία του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, απαγορεύοντας την είσοδο στον διορισθέντα πρόεδρο και τα νέα διορισθέντα μέλη του ΔΣ, προχωρώντας σε κατάληψη του χώρου.

Σκοπός τους, σύμφωνα και με το κατηγορητήριο ήταν να αποκρύψουν έγγραφα των οποίων δεν ήταν κύριοι και που άλλοι είχαν δικαίωμα να ζητήσουν την παράδοσή τους. Συγκεκριμένα έχοντας σκοπό να βλάψουν το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας που ορίστηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού στις 24-11-2017 και να δυσχεράνουν τη λειτουργία του και να εμποδίσουν οποιονδήποτε έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του Ταμείου, των αποφάσεων ανάληψης εξόδων και ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, αφαίρεσαν από το γραφείο του Ταμείου Αληλοβοηθείας τα βιβλία πρωτοκόλλου των ετών 2015, 2016 και 2017, καθώς και τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου με τις αποφάσεις ανάληψης εξόδων και τις αποφάσεις ένταξης των υπαλλήλων στο ενιαίο μισθολόγιο. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε με σειρά ρεπορτάζ το Tvxs, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού που ιδρύθηκε με απόφαση Ευάγγελου Βενιζέλου επί υπουργίας του με σκοπό να στηριχθούν οι υπάλληλοι του υπουργείου μέσω της ίδρυσης βρεφονηπιακού σταθμού και άλλων βοηθημάτων, διαχρονικά και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις συσσώρευε τεράστια ποσά από τα έσοδα του ΤΑΠΑ (Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), τα οποία δεν ελέγχονταν από κανένα υπουργείο, από καμία αρχή και περνούσαν απευθείας σε ένα ταμείο που έλεγχαν συνδικαλιστές συγκεκριμένων αποχρώσεων.

Ads

Μετά τους ελέγχους που έγιναν από την παρούσα κυβέρνηση ήρθαν στο φως οι ατασθαλίες δεκάδων εκατομμυρίων. Οι ελεγκτές κρίνουν μη νόμιμες και εκτός σκοπού Ταμείου δαπάνες συνολικού ύψους 45,5 εκατ. ευρώ ενώ διαπιστώνουν ότι η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργάνων (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού) από τον εργοδότη (Υπουργείο) δεν είναι σύννομη.

Πριν λίγους μήνες ήρθε στο φως και η υπόθεση των  δανείων – μαϊμού. Έκπληκτοι υπάλληλοι του Υπουργείου ενημερώθηκαν από τη νέα διοίκηση ότι φέρονται να έχουν εισπράξει ποσά από το ταμείο ως δάνειο ή ως βοήθημα ενώ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ζητήσει αλλά ούτε έχουν πάρει δάνειο ή οικονομικό βοήθημα. Δύο από αυτούς βγήκαν δημόσια στο Τvxs.gr  και την ΕΡΤ και έκαναν καταγγελία ότι πλαστογραφήθηκαν οι υπογραφές τους αλλά και υπογραφές συναδέλφων τους. Είκοσι τέσσερις μάλιστα από αυτούς έχουν προσφύγει ήδη στη δικαιοσύνη.

Το κατηγορητήριο

image

image

image