Ο Τάκης Νταλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα με παρενθέσεις τα μικρά ή μεγάλα ταξίδια του στο εξωτερικό. Εργάσθηκε, μεταξύ άλλων, σαν στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας και σαν διευθύνων σύμβουλος μεσιτικής ασφαλιστικής. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε έντυπα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το Τρίλημμα είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Ads
  • Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Η επιθυμία γιά αποτύπωση κάποιων ιστοριών, που πιστεύω ότι αξίζει να  διαβαστούν και από άλλους.

  • Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

​Προσωπικά, εμπνέομαι και καταγράφω πολύ εύκολα την βασική ιδέα. Στην συνέχεια βέβαια, χρειάζεται ο λογοτεχνικός εμπλουτισμός του κειμένου, η βελτίωση της ροής, ο έλεγχος του ρυθμού και κάποιες τεχνικές τροποποιήσεις, έτσι ώστε να γίνει η ανάγνωση πιό ελκυστική.

  • Ποιες οι επιρροές σας;

Τα αστυνομικά βιβλία’’τσέπης’’, τα Γαλλικά φιλμ-νουάρ και αρκετά περιστατικά από την καθημερινή ζωή της πόλης, που μπροστά τους ωχριούν και τα πιό ευφάνταστα σενάρια.

Ads
  • Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας; Συναίσθημα ή λογική και γιατί;

Ως προς την θεματική πλευρά, με ενδιαφέρει κύρια η πρωτοτυπία της βασικής ιδέας. Στην συνέχεια, κινώ τους ήρωες μου σύμφωνα με την αρχή, ότι στη ζωή δεν είναι όλες οι πράξεις δικαιολογημένες, είναι όμως όλες, αιτιολογημένες. Χωρίς, λοιπόν, να τούς βάζω ηθικούς φραγμούς, τούς αφήνω πολλά περιθώρια έκφρασης και δράσης.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Μιλώντας συμβατικά, πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία πόλης, που απευθύνεται σε κάθε είδους αναγνώστη. Όλοι οι χαρακτήρες τής υπόθεσης έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, ανάμεσα στις οποίες ένας ιδιωτικός ερευνητής, αναγκάζεται να ελιχθεί και να προσαρμοστεί, προκειμένου να λύσει τον γρίφο ενός περίεργου θανάτου. Κατά την γνώμη μου, το βιβλίο προσφέρεται και για ανάγνωση σε δεύτερο επίπεδο, για όσους συνηθίζουν να κρατούν σημειώσεις στα κενά περιθώρια των σελίδων.

  • Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Η ανεπτυγμένη φαντασία και η έντονη παρατήρηση είναι έμφυτα. Όμως δεν αρκούν, για να γίνει κάποιος συγγραφέας. Πρέπει να αποκτηθούν και ορισμένα ‘’εργαλεία’’, όπως είναι η γλώσσα, η αντίληψη του μέτρου, οι εμπειρίες, η κριτική σκέψη, και κάποια άλλα, ανάλογα με το είδος τού κοινού, που θέλει κανείς να απευθυνθεί.

  • Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Την νοοτροπία του κράτους απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους. Μέχρι τώρα, καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι οργανωμένο, για την προώθηση και ανάπτυξη της βιβλιοφιλίας. Θεωρώ, ότι είναι δύσκολο να αλλάξει από μόνος του κάποιος κάτι, αφού το επίπεδο της λογοτεχνίας κάθε χώρας, καθορίζεται εν πολλοίς, από την ποιότητα και την ποσότητα τού αναγνωστικού της κοινού.

  • Όλο και περισσότεροι νέοι συγγραφείς εμφανίζονται στον ορίζοντα. Αν έπρεπε να συνομιλήσετε μαζί τους, τι ήταν αυτό που θα τονίζατε περισσότερο;

Να καταγράφουν και να αναπτύσουν, μόνο όποιες ιδέες εκτιμούν ως γνήσιες δικές τους. Επίσης, να μην έχουν ποτέ σαν στόχο, την φήμη και τα οικονομικά οφέλη.

  • Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Ναι, ήδη βρίσκομαι στο τελευταίο στάδιο της περάτωσης, ενός – επίσης αστυνομικού – μυθιστορήματος. Ο κεντρικός χαρακτήρας παραμένει ο ίδιος, αφού κατάφερε να επιβιώσει στην προηγούμενη υπόθεση του. Ελπίζω να το πετύχει και πάλι, γιατί είναι ένας τύπος που τον συμπαθώ ιδιαίτερα.