Οι Κατάρες είναι μια νουβέλα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, και αναφέρεται στην ιστορία ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος με τη ζωή που έκανε ήρθε αντιμέτωπος με τα παραπάνω ερωτήματα. Στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν καλό του φίλο που θαυμάζει και ζηλεύει τον τρόπο ζωής του, αφηγείται την εμπειρία του από την ψυχωτική Φιλιώ, καθώς και άλλες παράπλευρες κωμικοτραγικές ιστορίες εκείνης της χρονικής περιόδου. Σεξ, γέλιο, ξενύχτια, διασκέδαση αλλά και φλερτ με τον θάνατο και την τρέλα, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που διαδραματίζονται στο βιβλίο αυτό, βρίσκοντας τον ήρωα να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να βρει τις ισορροπίες του.

Ads

Η νουβέλα Κατάρες του Δαμιανού Λαουνάρου μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παπαδόπουλο

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Μια εσωτερική ανάγκη για έκφραση και δημιουργία. Η γραφή αποτελεί για μένα ένα είδος διαφυγής και ψυχοθεραπείας σε μια καθημερινότητα που γίνεται όλο και πιο απαιτητική.

Ads

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Υπο τις κατάλληλες συνθήκες είναι αρκετά εύκολο. Συνήθως όταν έχω την διάθεση και τον χρόνο, αυτομάτως οι σκέψεις μετατρέπονται σε έμπνευση. Το να αποτυπωθεί στο χαρτί γίνεται αβίαστα.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Είναι αρκετές αλλά αν έπρεπε να διαλέξω κάποιον ο οποίος επηρέασε τον γραπτό μου λόγο αυτός θα ήταν ο Τσαρλς Μπουκόβσκι.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Η αλήθεια είναι ότι ως νέος συγγραφέας που χτίζει την ταυτότητα του, τον τελευταίο καιρό αρέσκομαι να ασχολούμαι με ιστορίες που αναδεικνύουν την «άβολη» πλευρά της ζωής. Ιστορίες και θέματα της καθημερινότητας που δεν τους αφιερώνεις περεταίρω σκέψη γιατί  ενδεχομένως σου προκαλούν  δυσφορία.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού άνδρα που σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής του, προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του μέσα από ακραίες συναισθηματικές περιπέτειες με αποτέλεσμα να δημιουργεί περισσότερα αδιέξοδα. Μια ιστορία που ο αναγνώστης καλείται να αμφισβητήσει μια σειρά από στερεότυπα που επικρατούν σήμερα και να συνειδητοποιήσει πως όλα στη ζωή έρχονται με ένα τίμημα.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Το σίγουρο είναι πως πολλοί γεννιούνται με το χάρισμα. Αλλά από το να έχεις  χάρισμα μέχρι να καταλήξεις να γίνεις συγγραφέας, απαιτεί χρόνο και διαρκές «χτίσιμο».

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίαςτι θα ήταν αυτό;

Το σημαντικότερο που θα άλλαζα θα ήταν κάποιες εσφαλμένες αντιλήψεις που επικρατούν γύρω από τη λογοτεχνία. Αφενός δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ακαδημαϊκός για να μπορεί να δημιουργήσει ένα αξιόλογο έργο αφετέρου δεν χρειάζεται να είναι κάποιος σπουδασμένος για να μπορεί να το απολαύσει. Θα ήθελα η λογοτεχνία να προωθείται με τέτοιο τρόπο από τους αρμόδιους φορείς ώστε να προσεγγίσει περισσότερους οπαδούς.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Αυτό το διάστημα δουλεύω πάνω σε μια συλλογή διηγημάτων που έχω ξεκινήσει εδώ και καιρό και ελπίζω να ολοκληρώσω σύντομα.

image