Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 18:00 οι εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Χαράλαμπου Τσαρδανίδη, «Οικονομική Διπλωματία». Μια μελέτη που αναλύει την οικονομική διπλωματία εστιάζοντας στη διερεύνηση εφτά θεματικών περιοχών.

Ads

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Δημήτριος Κούρκουλας, τ. υφυπουργός Εξωτερικών
Χάρης Καραμπαρμπούνης, πρέσβης ε.τ.
Ιωάννης Τζέν, τ. πληρεξούσιος υπουργός Α’ (ΟΕΥ)-πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας
Στέργιος Μπαμπανάσης, ομ. καθ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.

Ads

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Έχει καταστεί πια κατανοητό ότι στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα η διαπραγματευτική ισχύς μιας χώρας προσδιορίζεται ολοένα και περισσότερο από την οικονομική της δύναμη και ότι μια υγιής οικονομία αποτελεί σημαντική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής. Η μελέτη αυτή αναλύει την οικονομική διπλωματία εστιάζοντας στη διερεύνηση των εξής θεματικών περιοχών: Η πρώτη αναφέρεται στην έννοια της οικονομικής διπλωματίας και στην εξέλιξή της από την παραδοσιακή οικονομική διπλωματία στην ανάπτυξη νέων μορφών άσκησης εξωτερικής οικονομικής πολιτικής. Η δεύτερη εμπεριέχει την εξέταση της εμπορικής και της χρηματοπιστωτικής διπλωματίας. Η τρίτη διερευνά σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των επιχειρήσεων και των κρατών και μεταξύ των επιχειρήσεων (business diplomacy). Η τέταρτη αναλύει τα μέσα που χρησιμοποιεί η οικονομική διπλωματία, όπως οι οικονομικές κυρώσεις, η παροχή οικονομικής αναπτυξιακής βοήθειας και οι χρηματοδοτικές ροές. Η πέμπτη αναφέρεται στην εξέταση της πολυμερούς οικονομικής διπλωματίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και των περιφερειακών συνεργασιών. Η έκτη θεματική περιοχή περιλαμβάνει τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται και τις αλλαγές που παρατηρούνται αναφορικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της οικονομικής διπλωματίας στο σύστημα λήψης αποφάσεων της εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σύστημα οργάνωσης της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας. Η έβδομη θεματική περιοχή αναλύει την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας προς τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου από το 1989 μέχρι το 2008.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 1993 διευθύνει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, στην Ανάλυση Εξωτερικής Πολιτικής και στην Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ. Τα κυριότερα βιβλία του είναι: The Politics of the EEC-Cyprus Association Agreement: 1972-1982, Εκδόσεις Παπαζήση, 1988, Η «Ανανεωμένη» μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η Ελλάδα, Εκδόσεις Παπαζήση 1992, Το σύστημα λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική, Εκδόσεις Παπαζήση 2006.