«Αν ένα πράγμα έχω καταλάβει καλά μέχρι σήμερα, κύριοι, είναι ότι εδώ που έφτασα, το χρωστάω στους αντιπάλους μου» είπε ο Ρον και όλοι στο κεντρικό τραπέζι της λέσχης Βίκτορι σήκωσαν τα ποτήρια τους. Μαζί τους και ο Μορίς, ο προστατευόμενός του, που ήταν στη δούλεψή του από μικρός, και τώρα, μετά τον θάνατο των γονιών του, προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν αστραφτερό κόσμο επιχειρήσεων, ακριβών ουίσκι και ίντριγκας. Σε έναν κόσμο που οι φιλίες είναι μετρημένες, οι συνεργασίες αβέβαιες και το παρελθόν πιο άγνωστο και από το μέλλον. Το παρελθόν αυτό οδηγεί τον Μορίς, εκεί, στα έγκατα της Όλνταουν όπου κυριαρχούν οι Υπόγειοι, απειλώντας τον ίδιο και τον κόσμο του. Ποιος είναι ο ρόλος τους στην ιστορία; Ποιος ο ρόλος του Μορίς; Ποιος είναι ο ίδιος ο Μορίς;

Ads

Το μυθιστόρημα του Γιώργου Μαχαιρίτσα σε παρασέρνει σε μια δυστοπική κοινωνία, όπου η καταιγιστική εξέλιξη των γεγονότων συνθέτει ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα φέρει τον Μορίς αντιμέτωπο με τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων που τον περιβάλλουν αλλά και τα βαθύτερα ένστικτα του εαυτού του. Σύντομα, θα ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τους μύθους της κοινωνίας και θα συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης, ήδη από τη στιγμή που γεννήθηκε. Η απόφαση που θα κληθεί να πάρει, θα επηρεάσει μια για πάντα τη ζωή του και τις ζωές των ανθρώπων που είναι δίπλα του.

Αν και η δράση εξελίσσεται στην Όλνταουν, την πρωτεύουσα μιας φανταστικής χώρας, τα γεγονότα μοιάζουν να συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, γύρω σου.

Ο Γιώργος Μαχαιρίτσας γεννήθηκε το 1985 στον Χολαργό. Μεγάλωσε στη Λιβαδειά και από το 2002 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και δουλεύει στην Εθνική Τράπεζα. Το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Τα Στράνομα / Ένας χρόνος μακριά από τις εκδόσεις Οδός Πανός. Έκτοτε, έχει συμμετάσχει στη συλλογή σύγχρονης ποίησης Το Ολοκαύτωμα / Σπονδή στο μαρτύριο των Ελλήνων Εβραίων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης και έχει δημοσιεύσει ποιήματά του στο λογοτεχνικό περιοδικό Vakxikon.gr.  «Η Επανάσταση των Υπογείων» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ads

image

Μιλήστε μας για το μυθιστόρημά σας «Η επανάσταση των υπογείων».

«Η Επανάσταση των Υπογείων» είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα. Έχω ήδη εκδώσει ένα βιβλίο με ποιήματα, το 2014, με τίτλο «Τα Στράνομα / Ένας χρόνος μακριά», Εκδόσεις Οδός Πανός. Η Επανάσταση των Υπογείων είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα. Η δράση εξελίσσεται στη φανταστική πόλη της Όλνταουν και χρονικά θα μπορούσε να τοποθετηθεί στις περισσότερες από τις δεκαετίες που μας πέρασαν, στο σήμερα ή ακόμη και στο μέλλον. Πρόκειται ουσιαστικά για μια βιογραφία, αποτυπωμένη σε πρώτο πρόσωπο, τη βιογραφία του Μορίς, ο οποίος μετά το ξαφνικό θάνατο των γονιών του καλείται να επιβιώσει και να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή. Εκεί έρχεται σαν προστάτης και σωτήρας το αφεντικό του πατέρα του, ο διάσημος μεγαλοεπιχειρηματίας Ρον Γουίβερ που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.  Η κοινωνία της Όλνταουν φαινομενικά δεν είναι μια συνηθισμένη κοινωνία. Τα περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτή είναι μεγεθυμένα σε σχέση με την πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε. Οι αντιθέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι μεγαλύτερες, ωστόσο πρόκειται ουσιαστικά για έναν κόσμο δομημένο ακριβώς όπως ο δικός μας. Η μόνη διαφορά είναι ότι σε αυτή την πόλη οι κατατρεγμένοι και ανήμποροι άνθρωποι του περιθωρίου ονομάζονται Υπόγειοι και ζουν σε στοές κάτω από τη γη. Μετά την αποκάλυψη ενός μυστικού, ο χρόνος συμπυκνώνεται και η πλοκή παίρνει χαρακτηριστικά ψυχολογικού θρίλερ, ενώ ο ήρωας του βιβλίου ταλαντεύεται ανάμεσα στο καλό και στο κακό, την αλήθεια και το ζωτικό ψεύδος. Το βιβλίο πραγματεύεται αυτήν ακριβώς τη χρησιμότητα της αλήθειας απέναντι στο θάνατο του εαυτού και την υποκρισία της κοινωνίας. Ο Μορίς θα κληθεί να πάρει μια απόφαση, να δοκιμάσει τα όριά του, να γευτεί τους φόβους του και στο τέλος, να ζήσει.

Η ελληνική κρίση έχει επηρεάσει τη γραφή σας;

Η ελληνική κρίση έχει την ιδιότητα να ανατρέπει διαρκώς τις βεβαιότητες πάνω στις οποίες καλούμαστε να δομήσουμε τη ζωή μας. Πρόκειται για μια σχεδόν παγιωμένη κατάσταση, η οποία- με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- κατόρθωσε να βγάλει στην επιφάνεια τις διαχρονικές αντιθέσεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι συνέπειές της μπορεί σε πρώτο επίπεδο να είναι οικονομικές, ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση, η κρίση μας οδήγησε στην ανασύνθεση της θέσης και θέασης της ζωής μας συνολικά.

Κατ’ αυτήν την έννοια, θα ήταν αδύνατο να μείνω ανεπηρέαστος απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Επομένως, ακόμη και αν δεν μπορώ να προσδιορίσω επακριβώς τον τρόπο που η κρίση επηρέασε και επηρεάζει τη γραφή μου, είμαι σίγουρος ότι αυτό συμβαίνει, καθώς μέσα στα χρόνια που πέρασαν άλλαξε τον τρόπο που σκέφτομαι, αλληλεπιδρώ και ονειρεύομαι.

Ποιες οι επιρροές σας από τη λογοτεχνία;

Αλμπέρ Καμύ, Πατρίκ Μοντιανό, Μπρετ Ήστον Έλλις, Τζώρτζ Όργουελ, Αντώνης Σαμαράκης, Τζώρτζ Στάινερ, Μίλτος Σαχτούρης, Δημήτρης Δημητριάδης  

Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Έχω ήδη γράψει κάποια ποιήματα τα οποία, με κάποιες προσθήκες, ίσως αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο και αναζητήσουν την εκδοτική τους πορεία στο μέλλον. Από εκεί και πέρα, νομίζω πως έχω ήδη στο μυαλό μου την εικόνα ενός χαρακτήρα που θα μπορούσε να με οδηγήσει σε κάτι καινούργιο. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνδρα, με έντονους καταναγκασμούς, που ζει και «μεγαλώνει» μόνος στο Κολωνάκι, κάπου ανάμεσα στο Φίλιον και στη Δεξαμενή και που «απαλλαγμένος» από κοινωνικά συμπλέγματα και περιορισμούς αναζητά το νόημα της χαμένης ζωής του στα πρόσωπα των πινάκων των γειτονικών γκαλερί. Ίσως ο χαρακτήρας αυτός να είναι και ο κεντρικός ήρωας του επόμενου μυθιστορήματός μου.