Ads

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των τροφίμων στο Πακιστάν, μετά την εκτεταμένη καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες της χώρας από τις πλημμύρες.

«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε έξι εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, δηλαδή την χρειάζονται για να επιβιώσουν», δήλωσε χθες η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) για την άνευ προηγουμένου καταστροφή που λαμβάνει χώρα στο Πακιστάν εξαιτίας των βιβλικών βροχοπτώσεων των τελευταίων εβδομάδων. Παράλληλα, ο αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις του Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζον Χολμς, κάνει έκκληση για βοήθεια ύψους 459 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα οποία θα καλυφθεί μία περίοδος άμεσης ανακούφισης 90 ημερών.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων απειλούν με περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των 15 περίπου εκατομμυρίων πληγέντων στο Πακιστάν. Μόνο στο Πουντζάμπ, καταστράφηκαν 1.4 εκτάρια καλλιεργειών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ακόμα μεγαλύτερες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα βοριοδυτικά της χώρας όπου οι κάτοικοι πάλευαν να ανακάμψουν από τις περσινές έντονες μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και του πακιστανικού στρατού.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν πάντως με χθεσινή ανακοίνωσή τους ζητούν να απορριφθεί οποιαδήποτε δυτική βοήθεια και υποστήριξαν ότι μπορούν να δώσουν ίσα με τα 20 εκατ. δολάρια που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ. «Καταδικάζουμε την αμερικανική και την άλλη ξένη βοήθεια και πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε υποδούλωση. Ο ιερός μας πόλεμος κατά της Αμερικής θα συνεχιστεί» είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Azam Tariq στο πρακτορείο AFP. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί την αμερικανική βοήθεια και αν το κάνει αυτό, εμείς μπορούμε να δώσουμε 20.000.000 δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς» πρόσθεσε.

Ads

«Εμείς οι ίδιοι θα διανείμουμε ανθρωπιστική βοήθεια υπό την ηγεσία του αρχηγού μας Hakimullah Mehsud, αν η κυβέρνηση μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα συλληφθεί κανένα από τα μέλη μας». Χθες πάντως, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν την χρηματική βοήθειά τους προς το Πακιστάν από τα 20 εκατ. δολάρια στα 55 εκατομμύρια.

«Ελπίζουμε ότι οι εξτρεμιστές δεν θα εκμεταλλευθούν τις περιστάσεις για να κερδίσουν έδαφος», δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα Le Monde ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Πακιστάν Ζαν-Μορίς Ριπέρ. «Η άθλια κατάσταση του πληθυσμού μπορεί πάντα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ανθρώπους που έχουν πολιτικούς ή στρατιωτικούς στόχους…για εμάς το ουσιαστικό είναι να βοηθήσουμε τις αρχές του Πακιστάν να συνεργασθούν ώστε να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες και να τις καλύψουν… είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την καταστροφή για άλλους σκοπούς», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια καταστροφή τεραστίων διαστάσεων. Ο αριθμός των θυμάτων βρίσκεται κάπου ανάμεσα στους 1.500 και τους 2.000. Δεν είναι συγκρίσιμη με το τσουνάμι (220.000 νεκροί στην Ασία). Αλλά αυτό που είναι αφόρητο για το Πακιστάν είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πληγεί, περί τα 15 εκατομμύρια, η έκταση των αγροτικών περιοχών που έχουν καταστραφεί και οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα γίνουν αισθητές τα επόμενα χρόνια», είπε. «Πρόκειται για τη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει γνωρίσει η χώρα…δεν βρισκόμαστε παρά στο μέσο της περιόδου των μουσώνων και έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια», προειδοποίησε.

Διαβάστε σχετικά: