Ads

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τις πληµµύρες που πλήττουν το Βορειοδυτικό Πακιστάν, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι. Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Οι αρχές φοβούνται έξαρση μεταδοτικών ασθενειών ενώ ήδη έχουν αναφερθεί τα πρώτα κρούσματα χολέρας.

Περίπου 30.000 άνδρες του στρατού του Πακιστάν καταβάλλουν προσπάθειες για τον έγκαιρο απεγκλωβισμό των παγιδευμένων. Μια εβδομάδα συνεχούς βροχόπτωσης προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν σημειωθεί ποτέ στο Πακιστάν, όπως αναφέρουν οι αρχές, με την επαρχία Χιμπέρ Πακτουνκούα να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Εκτιμούμε ότι περί τα 100.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, έχουν πληγεί από την χολέρα και ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος“, δήλωσε ο Σιέντ Ζαχίρ Αλί Σαχ, υπουργός Υγείας της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνχουα, του βορειο-δυτικού Πακιστάν.

Ads

Στο μεταξύ περίπου 1.500 άνθρωποι μπορεί να έχουν χάσει την ζωή τους. «Έχουμε καταγράψει 774 θανάτους αλλά ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τις πλημμύρες βρίσκεται ανάμεσα στους 1200 και στους 1500» δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης της επαρχίας Κιμπέρ Πακτουνκάβα, Μιάν Ιφτικάρ Χουσάιν. «129 άνθρωποι αγνοούνται», πρόσθεσε.

Χιλιάδες σπίτια και τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες έχουν καταστραφεί. Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο το Πακιστάν έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες. Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή η Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αναφέρει ότι η Αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ θα προωθήσει 10 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας.


Συνάντηση Ντ. Κάμερον με τον πρόεδρο του Πακιστάν

Στο μεταξύ, τον πρόεδρο του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, θα υποδεχθεί στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη ο θόρυβος ύστερα από τα «άκομψα» σχόλια που πραγματοποίησε από την Ινδία, για λάθος χειρισμούς του Πακιστάν στο θέμα της τρομοκρατίας.

Μάλιστα σήμερα, ο Βρετανός πρέσβης στο Πακιστάν εκλήθη από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Ο Βρετανός πρέσβης Ανταμ Τόμσον συναντήθηκε με τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι με τον οποίο είχε συνομιλίες», δήλωσε πηγή του υπουργείου και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου για το θέμα των δηλώσεων του Βρετανού πρωθυπουργού.

Στη σκιά της έντασης που έχουν δημιουργήσει στις διμερείς σχέσεις των Βρετανίας -Πακιστάν τα σχόλια του Κάμερον, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα είχε επαφές για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Πιέσεις να ακυρώσει το ταξίδι του στη βρετανική πρωτεύουσα δέχεται από την αντιπολίτευση και ο πρόεδρος του Πακιστάν.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ, χαρακτήρισε «προσβολή» τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος δέχθηκε έντονες επικρίσεις ακόμη και για «απειρία» αναφορικά με τα σχόλια που πραγματοποίησε. Αν και επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, ο Κάμερον είχε κατηγορήσει το Πακιστάν σε ομιλία του στο Νέο Δελχί για «εξαγωγή τρομοκρατών» στη διεθνή κοινότητα.

«Εμμένει στα σχόλιά του»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμμένει στις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του. «Εμμένει στα σχόλιά του», δήλωσε η εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Αναφερόταν σε στοιχεία στους κόλπους του Πακιστάν που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, όχι στην πακιστανική κυβέρνηση».