Ads

Οι κατολισθήσεις που έχουν αποκόψει μεγάλες περιοχές της κοιλάδας του Σουάτ δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βοηθήσουν τα δεκατέσσερα περίπου εκατομμύρια των πληγέντων από τις χειρότερες πλημμύρες πολλών δεκαετιών. Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα διεθνή καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών, ενώ τονίζουν ότι έξι εκατομμύρια ανθρώπων χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

«Προς το παρόν, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε έξι εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, δηλαδή την χρειάζονται για να επιβιώσουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ , Ελίζαμπετ Μπιρς.

Πολλοί δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφεί ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις δεν επιτρέπουν την απογείωση ελικοπτέρων. Οι κατολισθήσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες διανομής τροφίμων, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης με ελικόπτερα σε ορισμένα σημεία της κοιλάδας Σουάτ.

«Η καταστροφή αυτή είναι χειρότερη από το τσουνάμι (του 2004), το σεισμό του 2005 στο Πακιστάν και τον πρόσφατο σεισμό στην Αϊτή», πρόσθεσε. «Είναι χειρότερη επειδή, κατά το σεισμό στο Πακιστάν το 2005, είχαν πληγεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το τσουνάμι είχε πλήξει 5 εκατομμύρια ανθρώπους και περίπου 3 εκατομμύρια επλήγησαν από το σεισμό στην Αϊτή», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Τζουλιάνο, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Ads

Χειρότερη, με την έννοια ότι οι πλημμύρες στο Πακιστάν έπληξαν συνολικά περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπων σε σχέση με το φονικό τσουνάμι που σάρωσε το 2004 περιοχές της Ασίας, τον σεισμό στο Κασμίρ το 2005 και τον σεισμό στην Αϊτή συνολικά. Ο συνολικός αριθμός των πληγέντων από τις τρεις άλλες μεγάλες καταστροφές μαζί ήταν 11 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Το μέγεθος της τραγωδίας είναι τόσο μεγάλο ώστε είναι δύσκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια», δήλωσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, το επίπεδο των αναγκών στις πληγείσες περιοχές είναι αντίστοιχο με αυτό που γνώρισε το Πακιστάν μετά τον σεισμό του 2005 (73 χιλιάδες νεκροί και 3,5 εκατομμύρια άστεγοι). «Χρειάζονται καταλύματα, πλαστικές δεξαμενές, προμήθειες. Τα αποθέματα πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως προς τις πληγείσες περιοχές», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Πακιστάν.

Αν και η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει περιορισμό των βροχοπτώσεων, οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι ασυνήθιστα ισχυρές βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων στη λεκάνη του Ινδού ποταμού έπληξαν επίσης το ανατολικό Αφγανιστάν και τη βόρεια Ινδία.

Καταστροφικές συνέπειες και στην πακιστανική οικονομία

Το Πακιστάν δεν θα καταφέρει να “πιάσει” το στόχο ανάπτυξης 4,5% του ΑΕΠ φέτος, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που πλήττουν τη χώρα, αν και δεν είναι ακόμα σαφές το κατά πόσο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες ότι οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 ετών θα βλάψουν σημαντικά την οικονομία καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών ενισχύονται για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν σε μια ήδη εύθραυστη οικονομία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί οι ζημιές αλλά πρόσθεσε ότι θα είναι σημαντικές, ειδικότερα στον τομέα της γεωργίας, που προσφέρει περισότερο από το 21% του ΑΕΠ και απασχολεί το 45% του εργατικού δυναμικού. Ο στόχος για οικονομική ανάπτυξη 4,5% το τρέχον οικονομικό έτος θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω μόλις γίνει γνωστή η έκταση των ζημιών, επεσήμανε ο ίδιος. Πέρσι η πακιστανική οικονομία κατέγραψε άνοδο 4,1%.

Το Νοέμβριο του 2008 η κυβέρνηση απευθύνθηκε στο ΔΝΤ, ζητώντας επείγουσα χρηματοδότηση 11,3 δισ. δολάρια. Έκτοτε πασχίζει να ανταποκριθεί στις κατευθυντήριες γραμμές του και εκτιμάται ότι έχει χάσει το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Η κυβέρνηση του Πακιστάν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 23 Αυγούστου. Ο Bajwa δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα κρατήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα ύστερα από το πλήγμα των πλημμυρών.

Διαβάστε σχετικά: