Ads

Οι πλημμύρες στο Πακιστάν, που έχουν πλήξει 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι χειρότερες, λόγω της έκτασής τους, από το φονικό τσουνάμι που έπληξε το 2004 την Ασία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Ως τώρα οι πλημμύρες στο Πακιστάν έχουν πλήξει 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Τζουλιάνο, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

«Η καταστροφή αυτή είναι χειρότερη από το τσουνάμι (του 2004), το σεισμό του 2005 στο Πακιστάν και τον πρόσφατο σεισμό στην Αϊτή», πρόσθεσε. «Είναι χειρότερη επειδή, κατά το σεισμό στο Πακιστάν το 2005, είχαν πληγεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το τσουνάμι είχε πλήξει 5 εκατομμύρια ανθρώπους και περίπου 3 εκατομμύρια επλήγησαν από το σεισμό στην Αϊτή», πρόσθεσε.

Μεγάλα μέρη της Κοιλάδας Σουάτ αποκόπηκαν λόγω μεγάλων κατολισθήσεων, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των σωστικών συνεργείων. Πολλοί δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφεί ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις δεν επιτρέπουν την απογείωση ελικοπτέρων.

Χθες, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 9 ακόμα ατόμων στη βορειοδυτική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa, ενώ 28 πτώματα ανασύρθηκαν από ερείπια σπιτιών στην επαρχία Gilgit-Baltistan όπου κατολισθήσεις καταπλάκωσαν δεκάδες σπίτια. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 1.600 άνθρωποι από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που πλήττουν το Πακιστάν.

Ads

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα «καταστροφική». «Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που κατασκηνώνουν στις λωρίδες του δρόμου, άνθρωποι κατά μήκος των δρόμων για να πάνε όπου μπορούν ενώ υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για την πιθανότητα τα χειρότερα να έπονται». Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Πακιστάν λέει πως τις επόμενες μέρες θα σημειωθούν βαριές βροχοπτώσεις ενώ η εποχή των μουσώνων είναι μόλις στα μισά της.

Ο Πακιστανικός στρατός ηγείται των προσπαθειών για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά με τις προγνώσεις για νέες έντονες βροχοπτώσεις οι διασωστικές ομάδες αναμένουν περαιτέρω καταστροφές. Οι αρχές εκτιμούν ότι 650.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές. Συγκριτικά, στο σεισμό του 2005, 3.2 εκατ. άνθρωποι επλήγησαν και καταστράφηκαν 611.000 σπίτια.

Οι αρχές αναφέρουν ότι τα νερά από τις πλημμύρες που έχουν κατακλύσει το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας κινούνται προς το νότο κατά μήκος του Ινδού ποταμού προς την επαρχία Σιντ. Ο Πακιστανός Πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι κατά την επίσκεψη του στην επαρχία Σιντ την Κυριακή έκανε έκκληση να αυξηθεί η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως ο ίδιος είπε η κρίση που έχει δημιουργηθεί έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα περιόδευσε στην Ευρώπη, παρά τον καταιγισμό επικρίσεων από το εσωτερικό, επιστρέφει σήμερα στο Πακιστάν.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Πακιστάν λέει πως τις επόμενες μέρες θα σημειωθούν βαριές βροχοπτώσεις ενώ η εποχή των μουσώνων είναι μόλις στα μισά.

Διαβάστε σχετικά: