Ads

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε πολλές περιοχές του βορειοδυτικού Πακιστάν όπου περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας κατολισθήσεων και πλημμυρών εξαιτίας των βιβλικών νεροποντών που έπληξαν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα. Έκκληση βοήθειας για τα παιδιά του Πακιστάν απηύθυνε σήμερα η Unicef, η οποία υπολογίζει τους πληγέντες στα 3.200.000, από τα οποία τα 2.000.000 είναι παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών.

«Περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, από τα οποία το 1,4 εκατομμύριο είναι παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων», δήλωσε ο Μαρτίν Μογκουάνγια, εκπρόσωπος της Unicef στο Πακιστάν. Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση χαρακτηρίζει μάλιστα στην επίσημη ανακοίνωσή της τα όσα διαδραματίζονται στο Πακιστάν «πλημμύρα του αιώνα».

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στην επαρχία Χαϊμπέρ-Παχτούνκουα είναι η κοιλάδα Σουάτ, όπου πολλά χωριά έχουν καλυφθεί από τα νερά, γέφυρες έχουν παρασυρθεί και δρόμοι έχουν αποκλεισθεί από τις κατολισθήσεις. Η ζημιά που έχει πορκληθεί στις υποδομές εμποδίσει τους χιλιάδες στρατιώτες και εθελοντές να παράσχουν βοήθεια στους επιζώντες.

Περίπου 30.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και δεκάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι. Εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων έχουν επαφές με τις τοπικές αρχές αρωγής, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ζητηθεί διεθνής βοήθεια για την αντιμετώπιση της χαοτικής κατάστασης, ενώ οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί για άμεση βοήθεια ύψους 10 εκατ. δολαρίων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση τοπικού αξιωματούχου, ότι όλες οι υποδομές που κατασκευάστηκαν στην περιοχή τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν καταστραφεί.

Ads

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας στο εσωτερικό της χώρας, πραγματοποιεί κρίσιμη περιοδεία σε Γαλλία και Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ο Ζαρντάρι συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, ενώ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Monde, όπου υποστήριξε ότι «η διεθνής κοινότητα χάνει τον πόλεμο με τους Ταλιμπάν».

Χαρακτήρισε δε «γελοίες» τις κατηγορίες ότι το Πακιστάν διατηρεί σχέσεις με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα εξηγήσει στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι η χώρα του δεν παίζει «διπλό παιχνίδι», όπως δήλωσε ο Κάμερον κατά την επίσκεψή του στην Ινδία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο BBC, επέμεινε για άλλη μια φορά στις απόψεις του, δηλώνοντας ότι δεν μετανιώνει για όσα είπε.