Ένας από τους βασικούς σκοπούς της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας είναι η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τη θεωρία και τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας, ώστε να διαδοθούν οι διεθνείς προδιαγραφές σχετικά με τη μεθοδολογία της συνέντευξης, τον τεχνικό εξοπλισμό, την αρχειοθέτηση και τα δεοντολογικά ζητήματα. Σε αυτήν τη σελίδα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια που θα γίνουν προσεχώς ή πραγματοποιήθηκαν παλιότερα.
 

Ads

Τα σεμινάρια αναφέρονται με ανάστροφη χρονολογική σειρά.

Θα γίνουν

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κολωνακίου. Σεμινάριο επιμόρφωσης εθελοντών στη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Aκαδημίας 50) και περιλαμβάνει έξι (6) δίωρα μαθήματα, κάθε Τρίτη, 6-8 μμ. Ημερομηνία έναρξης 21 Ιανουαρίου 2014. Στο σεμινάριο θα διδάξουν η Τασούλα Βερβενιώτη (ιστορικός), η Μαρία Θανοπούλου (κοινωνιολόγος, ΕΚΚΕ), ο Νίκος Καββαδάς (αρχιτέκτονας) και ο Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος (σκηνοθέτης). Το σεμινάριο είναι δωρεάν, αλλά οι εκπαιδευόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν τρεις συνεντεύξεις.

Ads

Οι δηλώσεις συμμετοχής στέλνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΟΠΙΚΟ  [email protected]  ή τηλεφωνικώς, καθημερινώς 8.30-10.30 το πρωί στον αριθμό 6972112114  και 3.30–7.30 το απόγευμα στον αριθμό 6944838193, μέχρι την έναρξη του Σεμιναρίου.

Έγιναν

  • Ικαρία 2013. Στις 8 Μαϊου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία ολοήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο προφορικής ιστορίας με την ευθύνη της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Ικαρίας. Δίδαξαν η Τασούλα Βερβενιώτη, η Ηλέκτρα Στροβολίδου και η Περσεφόνη Μήλιου.
  • Βόλος 2013. Σεμινάριο επιμόρφωσης εθελοντών και ερευνητών στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» που διοργανώθηκε το Μάρτιο 2013 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ΕΠΙ. Στο σεμινάριο που διήρκεσε συνολικά 27 ώρες επιμορφώθηκαν 25 άτομα και δίδαξαν οι Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Αίγλη Δημόγλου, Νίκος Βαμβακάς, Βασιλική Γιακουμάκη, Τασούλα Κονταξή, Ειρήνη Νάκου, Ελένη Σιδέρη και Τασούλα Βερβενιώτη.
  • Αθήνα 2013. Διήμερο σεμινάριο που διοργανώθηκε από την ΕΠΙ στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2013, με διδάσκουσες την Τασούλα Βερβενιώτη, τη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, την Ποθητή Χαντζαρούλα, την Κωνσταντίνα Μπάδα, την Άννα Νομικού και την Ειρήνη Νάκου. Στο σεμινάριο επιμορφώθηκαν 30 άτομα, κυρίως εκπαιδευτικοί.
  • Βόλος 2012. Ολοήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο εθελοντών στην αγγλική γλώσσα, με διδάσκοντες τον Rob Perks, διευθυντή του Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών της Βρεταννικής Βιβλιοθήκης, τον Toby Butler από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου και τη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν.
  • ΟΠΙΚ 2012. Το δεύτερο σεμινάριο της ΟΠΙΚ, διαρκείας 18 ωρών, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2012 με συμμετοχή 50 εθελοντών. Στο σεμινάριο δίδαξαν η Τασούλα Βερβενιώτη, η Ντίνα Βαϊου, ο Χρήστος Νικολαρέας και ο Χρόνης Θεοχάρης.
  • ΟΠΙΚ 2011. Το πρώτο σεμινάριο της ΟΠΙΚ. Επιμορφωτικό σεμινάριο 20 εθελοντών, διαρκείας 18 ωρών, που οργανώθηκε από την Κίνηση Κατοίκων της Κυψέλης, με διδάσκοντες την Τασούλα Βερβενιώτη, τη Λήδα Παπαστεφανάκη και τη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν.
  • Χανιά 2009. Επιμορφωτικό σεμινάριο 20 εθελοντών που οργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με στόχο την ίδρυση ενός Μουσείου Προφορικής Ιστορίας. Το σεμινάριο, διαρκείας 40 ωρών, πραγματοποιήθηκε από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο 2009, με διδάσκοντες τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής Μαρία Ρεπούση, Τασούλα Βερβενιώτη, Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Γιώργο Τσιώλη και Παύλο Πανταζή. Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποίησαν πιλοτική συνέντευξη, η οποία αξιολογήθηκε στη συνέχεια σε ομάδες εργασίας και στο τέλος του προγράμματος, ο κάθε εκπαιδευόμενος πραγματοποίησε και άλλες δύο συνεντεύξεις.

Διαβάστε επίσης στο Tvxs: