Εάν το TikTok μας φαινόταν μια πλατφόρμα «παιχνίδι» στα χέρια των νεαρότερων ηλικιών στο διαδίκτυο, αποδεικνύεται ένα πεδίο δόξης λαμπρό όχι μόνο για εμπορικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά πλέον και για εκπαιδευτικούς. Απόδειξη το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Haaga-Helia στο Ελσίνκι.

Ads

Τι σκέφτηκαν και εφάρμοσαν οι Σκανδιναβοί; Μα, ένα νέο πανεπιστημιακό μάθημα το οποίο θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμο στο TikTok.

Ενδεχομένως να μας ξένιζαν αρχικά οι διαδικτυακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες οι οποίες και έκαναν θραύση στο διάστημα της καραντίνας λόγω κορωνοϊού (π.χ. Το διάσημο «μάθημα της ευτυχίας» του Γιέιλ, με τίτλο «Η επιστήμη του ευ ζην»). Ωστόσο έχουν αποδειχθεί σοβαρά εργαλεία επαγγελματικής επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης και λειτουργούν ως σημαντικά εφόδια στις νέες απαιτήσεις της εργασιακής ζωής που εξελίσσεται ραγδαία λόγω των νέων τεχνολογιών.

Στόχος η δημιουργία κι άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι αποφάσισε να μην μείνει απέξω από τις εξελίξεις και δημιούργησε το μάθημα «Από την ιδέα στην επιχείρηση» το οποίο αποτελείται από 14 βίντεο σε διαδραστική μορφή.

Ads

Πρόκειται για έναν οδηγό βήμα προς βήμα που ξεκινά από την ανάπτυξη μιας ιδέας προϊόντος ή υπηρεσίας και εκτείνεται μέχρι το πεδίο των πωλήσεων. Εκτός από τα μαθήματα που παρακολουθούν, οι φοιτητές μπορούν να κάνουν τις εργασίες τους και να συνομιλούν στα σχόλια της πλατφόρμας.

Στα σχέδια του πανεπιστημίου είναι να δημιουργήσει κι άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα στο TikTok. Το μάθημα είναι το πρώτο στον κόσμο που διεξάγεται αποκλειστικά στο TikTok από διαπιστευμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, το TikTok έχει αναδειχθεί εδώ και καιρό το κύριο κανάλι ειδήσεων για τους νέους. Προκειμένου, λοιπόν, οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο όχι μόνο για ψυχαγωγία, αλλά και για ουσιαστικότερη ωφέλιμη συμμετοχή, αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα μαθήματα εκεί.