Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η χθεσινή επιβεβαίωση ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε για «λόγους εθνικής ασφαλείας» τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.
Ταυτόχρονα εύλογα ερωτηματικά διατυπώνονται για τη στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, αλλά και ανώτερων στελεχών του ομίλου Cosmote, οι οποίοι, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Euractiv επιχείρησαν καταρχάς να παρεμποδίσουν την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Μήπως ορισμένοι λειτουργούν ως βραχίονες της επιχείρησης συσκότισης και αποσιώπησής του σκανδάλου των υποκλοπών τη στιγμή που δικαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα σε δημοκρατική εκτροπή.
Και δεν είναι μόνον τα όσα υποστήριξαν κατά την επίσκεψη κλιμακίου της ΑΔΑΕ. Είναι και τα όσα ισχυρίζονται εκ των υστέρων σε μια προσπάθεια να ανασκευάσουν τις εντυπώσεις. Παίζουν τεχνηέντως με τις λέξεις. Χρησιμοποιούν το doublespeak, τη γλώσσα που συχνά εκφέρουν πολιτικοί και μηχανισμοί προπαγάνδας με στόχο να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.
Σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου γίνεται σεβαστό το Κράτος Δικαίου και η Δικαιοσύνη λειτουργεί, εάν εκπρόσωποι μιας Ανεξάρτητης Αρχής διερευνούσαν πτυχές ενός σκανδάλου, η δημόσια διοίκηση θα διευκόλυνε το έργο τους. Και εάν κρινόταν αναγκαίο θα παρέμβαιναν οι αστυνομικές δυνάμεις για να εφαρμοστεί ο νόμος. Από την άλλη θα ήταν αδιανόητο εκπρόσωποι ομίλων να έφεραν αντιρρήσεις. Εκτός κι αν είχαν «τη φωλιά τους λερωμένη», εάν έπρεπε να κρύψουν κάτι ή να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες.
Στην Ελλάδα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. στέλνουν τις επίλεκτες δυνάμεις τους (ΜΑΤ και ομάδες ΔΙΑΣ) όταν πρέπει να πεταχτεί στον δρόμο μια συνταξιούχος δημοσιογράφος γιατί τα funds τής έχουν πάρει το σπίτι για λίγα χιλιάρικα. Ή, όταν ένας ανήλικος Ρομά, που ούτως ή άλλως ήταν καταδικασμένος από το σύστημα, βάζει βενζίνη για είκοσι ευρώ και δεν πληρώνει. «Δεν κουνιέται φύλλο», όμως, εκεί στην ΕΛ.ΑΣ., όταν ένα κλιμάκιο μιας Ανεξάρτητης Αρχής επισκέπτεται τα γραφεία ενός ομίλου με brand name και εκεί διαπιστώνει την ευγενική άρνηση κάποιων κυρίων με γραβάτα να δώσουν πληροφορίες που θα φωτίσουν την έρευνά της.
Οι άνθρωποι της ΑΔΑΕ, της Αρχής που υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο «και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος» κατά την επίσκεψή τους χθες στα κεντρικά της Cosmote βίωσαν την απόλυτη μοναξιά. Αντί η ΕΛ.ΑΣ. να στείλει ένα περιπολικό, αντί η Δικαιοσύνη να συνδράμει ώστε να διευκολυνθεί το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής –για να μην πω ότι θα έπρεπε η ίδια εγκαίρως να δώσει εντολή για έρευνα στους παρόχους- αρχίζει η «διαπραγμάτευση» για τη νομιμότητα της έρευνας, δηλαδή για το αυτονόητο.
Ο διευθύνων σύμβουλος και η νομική σύμβουλος της Cosmote, σύμφωνα με το Euroactiv, αμφισβητούν την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ και διατυπώνουν αντιρρήσεις δήθεν για να προστατεύσουν το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών. Και διερωτάται κανείς εύλογα γιατί δεν είχαν ανάλογες αντιρρήσεις όταν η ΕΥΠ έδωσε εντολή στην εταιρία για να παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι; Από πού αντλούν αυτήν την εξουσία;
Στη συνέχεια η νομική σύμβουλος καλεί αφενός τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα της έρευνας και αφετέρου …την ΕΥΠ, δηλαδή μια κρατική υπηρεσία που βρίσκεται στο στόχαστρο της ΑΔΑΕ για τις παράνομες υποκλοπές. Αυτό κι αν δεν αποτελεί case study, ευρωπαϊκή αν όχι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Ό,τι ακολούθησε έγινε γνωστό από τα ρεπορτάζ του Euroactiv και του Documento. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι η έρευνα είναι παράνομη -γιατί άραγε;-, οι ιθύνοντες της εταιρίας, δηλαδή ιδιώτες «στυλώνουν ακόμη περισσότερο τα πόδια» στους ανθρώπους της ΑΔΑΕ, δηλαδή μιας ανεξάρτητης αρχής –αν είναι δυνατόν!-, και το κλίμα αντιστρέφεται όταν η επικεφαλής του κλιμακίου ζητά από τον εισαγγελέα να καταθέσει εγγράφως τη γνωμοδότησή του. Εκεί κάποιοι «βάζουν την ουρά κάτω από τα σκέλια» που λέει ο θυμόσοφος λαός και υποχωρούν, οπότε «οι πόρτες ανοίγουν».
Τα όσα διαδραματίστηκαν χτες δεν πρόσθεσαν μόνον ένα ακόμη λιθαράκι στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ταυτόχρονα ανέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι επιδιώκουν να λάμψει η αλήθεια.
Διότι η εκ των υστέρων στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος, σύμφωνα με το Documento, δήλωσε ότι απλώς εξέφρασε μια άποψη και δεν γνωμοδότησε, όπως και η ανακοίνωση της Cosmote, σύμφωνα με την οποία η εταιρία δεν παρεμπόδισε το έργο της Αρχής, ούτε αμφισβήτησε την αρμοδιότητά της, αλλά απλώς «εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου» προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας.
* Ο Παύλος Νεράντζης είναι δημοσιογράφος, ντοκιμενταρίστας και συγγραφέας του βιβλίου «Η Αλήθεια βομβαρδίζεται. Τα ΜΜΕ και ο πόλεμος με το βλέμμα ενός πολεμικού ανταποκριτή», εκδ. Παπαζήση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >