Το Euractiv με ρεπορτάζ του αποκάλυψε ότι η ΑΔΑΕ διαπίστωσε μέσω Cosmote την παρακολούθηση του Γιώργου Κύρτσου και του Τάσου Τέλλογλου από την ΕΥΠ.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος επιχείρησε να μπλοκάρει την έρευνα της ΑΔΑΕ. Πηγές σχετικές με το θέμα ανέφεραν στο Euractiv ότι κλιμάκιο της ΑΔΑΕ επισκέφθηκε την Πέμπτη την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Cosmote.

Η ΑΔΑΕ διενέργησε έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή ο κ. Κύρτσος και ο κ. Τέλλογλου, οι οποίοι ήθελαν να πληροφορηθούν εάν ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι και τα δύο πρόσωπα ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν με επίκληση στην «εθνική ασφάλεια».

Ads

Επιπλέον, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος.

Όπως φαίνεται, ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους εξουσία και επέμειναν στον έλεγχο.  Μετά η εταιρεία τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη.

Έπειτα η εταιρεία ζήτησε γραπτή γνωμάτευση από τον εισαγγελέα την οποία φέρεται να αρνήθηκε. Παρά τις εκκλήσεις να τερματιστεί ο έλεγχος, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από το δικαστικό σώμα και συνέχισαν να διενεργούν τον έλεγχο.

Η απάντηση Ντογιάκου

Σύμφωνα με το «Documento», ο Ισίδωρος Ντογιάκος σε απάντησή του στο δημοσίευμα, επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε η νομική σύμβουλος του ΟΤΕ, η κ. Νικολαΐδου και τον ενημέρωσε για τη παρουσία κλιμακίων έρευνας από την ΑΔΑΕ, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για το εάν αυτό ήταν επιτρεπτό και νόμιμο.

Αρχικά, όπως δήλωσε ο κ. Ντογιάκος της εξέφρασε τη γνώμη πως η έρευνα μπορούσε να γίνει, στη συνέχεια όμως και αφού διάβασε τον νέο νόμο επικοινώνησε εκ νέου με την κ. Νικολαΐδου και απλώς της μετέφερε την άποψή του ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δε μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη. Μάλιστα, όπως τονίζει μίλησε με τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ που ήταν απολύτως κατηγορηματικός ότι η έρευνα ήταν νόμιμη, αλλά και με την ΕΥΠ.

Το «Documento αναφέρει επίσης πως ο κ. Ντογιάκος ήταν κατηγορηματικός ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, δηλαδή ήταν απλώς μια άποψη που μετέφερε και όχι γνωμοδότηση ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που είπε στους υπευθύνους της Cosmote να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια. Σήμερα μάλιστα, όπως υποστήριξε, έλαβε και επίσημα έγγραφο αίτημα από την Cosmote για να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Επιπλέον ανέφερε  ότι διαπληκτίστηκε με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΑΔΑΕ η οποία ζητούσε επιμόνως εγγράφως τη γνωμοδότησή του. Η τελευταία σύμφωνα με υπαλλήλους της Cosmote που ήταν παρόντες στην έρευνα ζητούσε από τον Ι. Ντογιάκο να υπάρξει έγγραφη γνωμοδότηση.

Η απάντηση της COSMOTE

ΗCOSMOTE επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της, τις πληροφορίες που μετέδωσε το EURACTIV ότι «ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής», κατά τη διάρκεια ελέγχου της ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται» και καταλήγει:

«Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Κύρτσος: Χουντική η συμπεριφορά Μητσοτάκη, να παραιτηθεί

Χουντική αποκαλεί τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού ο Γιώργος Κύρτσος μετά την επιβεβαίωση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ με δήλωσή του στο Documento, ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος φαίνεται να εμπόδισε την έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και νυν του Renew Europe, ο οποίος είχε ασκήσει στο παρελθόν πολλές φορές κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε θέματα διαφθοράς, τονίζει, επίσης, πως θα δώσει συνέχεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ και καταλήγει λέγοντας: «Μπορεί ο Μητσοτάκης να δηλώνει ότι ήταν αντιστασιακός σε ηλικία 6 μηνών αλλά σε ώριμη πολιτική ηλικία πρέπει να του πω ότι έχει χουντική συμπεριφορά».

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει να το βάζει στα πόδια

Για «δημοκρατική εκτροπή» που «δεν έχει τέλος» εγκαλεί τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις του ευρωβουλευτή, Γ. Κύρτσου και Τ. Τέλλογλου από την ΕΥΠ. «Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι απαντήσεις πρέπει να δοθούν και από την Δικαιοσύνη.

«Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο; Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης. Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πώς είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Αναμένουμε απαντήσεις», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οικονόμου για ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου με δήλωση του απάντησε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει και εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε «νοσταλγούς του ολοκληρωτισμού» όσους μιλούν για «πολιτική διαχείριση» θεμάτων δικαιοσύνης.

Αναλύτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου

«Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες.

Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες.

Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων.

Η λεγόμενη “πολιτική διαχείριση” θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν.

Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».

ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις Κύρτσου-Τέλλογλου από την ΕΥΠ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση παρακολούθησης από την ΕΥΠ των Γιώργου Κύρτσου και Τάσου Τέλλογλου.

«Είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αντί να επαναλαμβάνει, όμως, τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, τον καλούμε να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στα χνάρια του προκατόχου του χρησιμοποιεί τους “αρμούς της εξουσίας” για να κρύψει την αλήθεια», υπογραμμίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη.

«Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή: Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο; Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πως είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Αναμένουμε απαντήσεις» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ισχυρίστηκε ότι «η αλήθεια θα λάμψει» σχολιάζοντας το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει ο πρωθυπουργός γιατί παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή και του δημοσιογράφου, ενώ ως προς τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη περί ισχυρής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης «που θα ανατρέψει το παλιό σύστημα διαφθορά» ο κ. Οικονόμου σχολίασε:

«Η τροχιά συμπόρευσης του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ταχύτατα και κλιμακώνεται».