Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έχει κάνει μια σειρά από ενέργειες, εξαιτίας των οποίων κατηγορήθηκε για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού , πολλές πτυχές του οποίου έχει αναδείξει αποκλειστικά το tvxs.gr, και κάλυψης των εμπλεκόμενων προσώπων. Όπως έχει περιγραφεί σε πολλά ρεπορτάζ του Tvxs.gr, το ταμείο συσσώρευε δημόσιο χρήμα πολλών εκατομμυρίων που δεν ελεγχόταν από κανέναν δημόσιο ελεγκτικό μηχανισμό και το διαχειρίζονταν συνδικαλιστές. Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη και έχουν ασκηθεί διώξεις για 17 μέλη της διοίκησής του.
Κάποιες από τις κινήσεις της υπουργού, που έκαναν πολλούς να μιλούν για προσπάθεια συγκάλυψης ήταν η τοποθέτηση Γ. Τσακοπιάκου, ενός από τους συνδικαλιστές που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη, σε επιτροπή συμβουλευτική της πολιτικής ηγεσίας, η εκπαραθύρωση της πρώην διευθύντριας του Ταμείου Αν. Κουτσή που συνεργάστηκε με την Εισαγγελία για να στοιχειοθετηθεί η κακοδιαχείριση και η εκ νέου χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας των συνδικαλιστών που έλεγχαν διαχρονικά το ταμείο με 100 χιλιάδες ευρώ για να πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους.
Η τελευταία της κίνηση ήταν ο διορισμός στις 29/5/2020, του Κ. Κίσσα, ενός από τους 17 υπόδικους στο σκάνδαλο του Ταμείου στη θέση του Διευθυντή της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΠΟΑ, με έγγραφο που μάλιστα δεν αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ! Διόρισε δηλαδή, έναν από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο ως Διευθυντή για τα θέματα διαφθοράς στο Υπουργείο!
Εκτός των άλλων, με αυτή της την κίνηση, η κα Μενδώνη όπως θα δούμε παρακάτω, παραβιάζει τους κανόνες του Επιτελικού Κράτους της ΝΔ και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, κάνοντας αρκετούς εντός και εκτός του Υπ. Πολιτισμού, να μιλούν για ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη.
Θα διαχειριστεί το πόρισμα ένας από τους υπόδικους;
Γνωρίζουμε ότι στον κο Κίσσα, έχει ασκηθεί δίωξη γιατί μετείχε για δύο χρόνια στη Διοίκηση ενός Ταμείου, που διαχειριζόταν δημόσιο χρήμα και από όπου το ίδιο χρονικό διάστημα έκαναν φτερά 200.000 ευρώ. Πρόκειται για την Υπόθεση των Δανείων Μαϊμού που είχε αναδείξει το tvxs.gr . Το αν ο κος Κίσσας είναι αθώος ή ένοχος θα το κρίνει η δικαιοσύνη και σε κάθε περίπτωση, ισχύει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας. Τα ερωτήματα όμως που εύστοχα καταθέτουν όσοι και όσες γνωρίζουν το σκάνδαλο, εκθέτουν και την υπουργό και την κυβέρνηση.
Πώς ακριβώς ο υπάλληλος αυτός θα ασκήσει τις αρμοδιότητές του, που περιλαμβάνουν (σύμφωνα με το Ν. 4622) «τον εντοπισμό και την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση και εξιχνίαση υποθέσεων παράτυπης συμπεριφοράς, παραβίασης της ακεραιότητας και διαφθοράς, η οποία συντελείται με την εμπλοκή υπαλλήλων του Υπουργείου ή των εποπτευόμενων φορέων, σε ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα»;
Πόσο πειστικό θα είναι ότι ασκεί αμερόληπτα τα καθήκοντά του, όπως «τη διενέργεια των απαιτούμενων διαδικασιών για την πειθαρχική ή και ποινική δίωξη των υπαλλήλων» όταν ο ίδιος εμπλέκεται σε τέτοια υπόθεση; Πώς θα χειριστεί τα θέματα των συγκατηγορουμένων του; Πώς θα παραλάβει την ποινική δίωξη που πιθανόν να αφορά και τον ίδιο;
Στην καλύτερη περίπτωση, που όντως αποδειχτεί εν τέλει ότι είναι αθώος, με ποιο τρόπο θα πείσει οποιονδήποτε υπάλληλο του Υπουργείου ότι μπορεί να προχωρήσει στη «διενέργεια στοχευμένου οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων, καθώς και τον καταλογισμό των ευθυνομένων, όταν ο ίδιος αποτέλεσε μέλος της Διοίκησης ενός Ταμείου από όπου έκαναν φτερά 200.000 ευρώ χωρίς –σύμφωνα με όσα ο ίδιος ισχυρίζεται- να το πάρει καν χαμπάρι;
Όταν το ίδιο το ΥΠΠΟ παραβιάζει τους κανόνες του «Επιτελικού κράτους»
Οι Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου συστάθηκαν σε όλα τα Υπουργεία τον περασμένο Οκτώβρη με τον νόμο Γεραπετρίτη για το επιτελικό κράτος, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια «σπουδή» σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Πώς συμβαδίζει αυτή η «σπουδή» με την τοποθέτηση στη θέση του Διευθυντή της εν λόγω μονάδας υπαλλήλου, που είναι υπόδικος, μαζί με άλλους, για πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και εγκληματική οργάνωση, με δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς; Μια δίωξη για την οποία μάλιστα υπερθεμάτισε με Δελτίο Τύπου της 24/10/2019 ο ίδιος ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Μπίνης, κάνοντας ακόμα και φιλοκυβερνητικά μέσα, να εγκαλούν την Κα Μενδώνη που δεν κρατά αποστάσεις από τα πρόσωπα που ελέγχονται;
Η υπουργός παραδέχεται πλέον το σκάνδαλο παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα στη δικαιοσύνη;
Προχθές, η Λ. Μενδώνη, στην απάντησή της στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Βερναρδάκη για αυτές ακριβώς τις διώξεις, παραδέχτηκε ότι η δίωξη έχει ασκηθεί, αλλά προσπάθησε να θολώσει τα νερά λέγοντας ότι δεν έχουν εξατομικευτεί οι ευθύνες. Μάλιστα, από τους 17 κατηγορούμενους, αναφέρθηκε μόνο στους 15, που ήταν τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη ΔΣ, μεταξύ αυτών και ο Κ. Κίσσας. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά άφησε ακάλυπτους (δείχνοντάς τους ως «υπεύθυνους» άραγε;) τον επί 15 χρόνια Διευθυντή του Ταμείου Γ. Βλαντή και έναν υπάλληλο του Ταμείου που βρίσκεται ανάμεσα στους κατηγορούμενους. Περίεργο πάντως, που της «διαφεύγει» ότι ο Γ. Τσακοπιάκος, επίσης υπόδικος στην ίδια υπόθεση, δεν ήταν ένα απλό μέλος του ΔΣ του Ταμείου, αλλά επί 15 χρόνια Πρόεδρος, με έδρα του την έδρα του Ταμείου, όπου ήταν παράτυπα αποσπασμένος.
Η Υπουργός δεν έμεινε στο τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο επικαλέστηκε στη Βουλή, αλλά προχώρησε πολλά βήματα πιο πέρα. Την ώρα που η κύρια ανάκριση είναι σε εξέλιξη, διόρισε έναν από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο ως Διευθυντή για τα θέματα διαφθοράς στο Υπουργείο, προσπαθώντας, σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΠΟ, να στείλει ένα έμμεσο αλλά ηχηρότατο μήνυμα στην Εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση! Και το μήνυμα δεν είναι μόνο για τον Κ. Κίσσα, αφού φρόντισε πολύ νωρίτερα να τοποθετήσει τον εργατοτεχνίτη Γ. Τσακοπιάκο σε επιτροπή για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας του ΥΠΠΟΑ, ώστε να φαίνεται ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Υπουργού.
Δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται, ότι πραγματική στόχευση αυτής της τοποθέτησης είναι η ωμή πολιτική παρέμβαση στην εν εξελίξει ανάκριση και πως πρόκειται για μια απροκάλυπτη πράξη που είναι συνέχεια πολλών προηγούμενων.
Εκτός από όσα προαναφέρθηκαν στην αρχή του ρεπορτάζ, η Υπουργός άλλαξε τη Διοίκηση του Ταμείου έφερε τροπολογία νόμου για την «εκκαθάριση του Ταμείου εν λειτουργία», ενώ στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψε με τον Υφυπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, όρισε ότι ο υπόλογος μπορεί ακόμη και να ανασυστήσει φακέλους, ακόμη και αυτούς που βρίσκονται υπό ποινική διερεύνηση!!
Στο μεταξύ διόρισε στο υπό κατάργηση ΔΣ του Ταμείου δύο επιπλέον γαλαζοπράσινους συνδικαλιστές, που πήραν την απόφαση να λάβει η Ομοσπονδία το ποσό των 100.000 ευρώ ως επιδότηση για τη διεξαγωγή συνδικαλιστικού συνεδρίου. Μάλιστα τα χρήματα αυτά τα έδωσε στην Ομοσπονδία που ελέγχουν οι εν λόγω συνδικαλιστές, ο εκκαθαριστής, παρότι τέτοιου τύπου χρηματοδοτήσεις έχουν κριθεί παράνομες από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και έχουν αποσταλεί επίσης στον Εισαγγελία.
Σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, κατά την προσφιλή της συνήθεια η Υπουργός απάντησε ρίχνοντας την ευθύνη στον εκκαθαριστή, που η ίδια διόρισε!
Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Η απορία παραμένει: Η Λίνα Μενδώνη απολαμβάνει την υποστήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμη και στην προσπάθεια να καλύψει το διαχρονικό σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, όπου κατασπαταλήθηκε χρήμα του ελληνικού δημοσίου;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >