Εκτός από όλα τα άλλα που ταλανίζουν το Υπουργείο μας, έχουμε ένα επιπλέον πολύ σοβαρό θέμα: το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, μέσω του οποίου συγκεκριμένοι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας επί χρόνια ταΐζονταν με δημόσιο χρήμα. Για ένα από τα θέματα χρημάτων που έκαναν φτερά στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, και συγκεκριμένα το θέμα των πλαστών δανείων υπαλλήλων το διάστημα 2012-2014 (το ταμείο υπάρχει από το 2002), έχει ασκηθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη δίωξη για 5 κακουργήματα από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η υπόθεση τώρα βρίσκεται στην κύρια ανάκριση, όπως είναι η ποινική διαδικασία. Η δίωξη όμως έχει ασκηθεί.

Ads

Το Ταμείο αυτό, τυπικά διοικούνταν από ένα ΔΣ που διοριζόταν από τον εκάστοτε Υπουργό, και είχε μέσα συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (όλων των αποχρώσεων) και διάφορους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ιδίως Διευθυντές. Το ποιος διοικούσε πραγματικά το Ταμείο είναι σαφές σε όλους μας, έστω σε όσους ήξεραν την ύπαρξη του Ταμείου αυτού (υπήρχαν και συνάδελφοι που φέρονται να έχουν πάρει δάνειο από το Ταμείο και δεν ήξεραν ότι υπάρχει!). Υπήρχαν συγκεκριμένοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που ήταν καθημερινά επί 15 χρόνια στα γραφεία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, είχαν τους φακέλους και τις σφραγίδες, εισηγούνταν τα θέματα και προφανώς ήταν αυτοί που μπορούσαν να φτιάχνουν τα πλαστά έγγραφα.

Όποιος ετοιμάζει τέτοιες κομπίνες, φυλάει και τα νώτα του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα “νώτα” ήταν ότι τα υπόλοιπα μέλη ΔΣ, που διορίζονταν για 2 χρόνια και μετά διορίζονταν άλλοι, και απλώς μετείχαν σε κάποιες συνεδριάσεις, νόμιζαν ότι έδιναν δάνεια σε συναδέλφους και συναδέλφισσες και ξαφνικά έμαθαν ότι πολλά από αυτά τα χρήματα δεν δίνονταν στους συναδέλφους αλλά εξαφανίζονταν, μάλλον σε κάποιες τσέπες.

Το ότι πολλά από τα μέλη ΔΣ, που σήμερα έχουν βρεθεί υπόδικα για 5 κακουργήματα, δεν έχουν πραγματική εμπλοκή με τη μασαμπούκα, και χρησιμοποιούνται από τους πραγματικά υπαίτιους για να “κρύβονται” από πίσω τους, το πιστεύω ακράδαντα και το έχω πει και κατ΄ιδίαν και δημόσια μέσα στην πλέον πρόσφατη συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων τον Φλεβάρη. Κατά τη γνώμη μου, επίσης, οι πραγματικοί υπαίτιοι θα αναδειχτούν όταν η έρευνα προχωρήσει, πιάσει και τα 15 χρόνια λειτουργίας του Ταμείου -κι αυτό το εισηγηθήκαμε ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των εργαζομένων, να είναι το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και ψηφίστηκε: ζητάμε διαλεύκανση της υπόθεσης σε βάθος 15ετίας για να αναδειχθεί το ποιοι είχαν πραγματικά εμπλοκή στο θέμα.

Ads

Από κει και πέρα, βέβαια, το να είσαι μέλος ενός ΔΣ Ταμείου που χειρίζεται χρήματα του δημοσίου, έχει και μια ευθύνη: είσαι μέλος της διοίκησης. Έχουν βρεθεί πολλοί άνθρωποι να πρέπει να φτάσουν ως το ακροατήριο για να αθωωθούν για πράγματα που δεν είχαν κάνει, επειδή έγιναν επί των ημερών που οι ίδιοι ήταν διοίκηση, είτε από λάθος είτε από αμέλειά τους (Η χειρότερη εμπειρία που είχα προσωπικά σε τέτοιο θέμα ήταν να πρέπει σε δικαστήριο να υπερασπιστώ, ως μάρτυρας υπεράσπισης, τον Ν.Ζία, την Β.Βασιλοπούλου, τον Δ. Ζιρώ και άλλους γιατί τους έστειλαν στα δικαστήρια ως μέλη ΔΣ του ΤΔΠΕΑΕ για “παράνομες αοριστοποιήσεις” Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου! Επί Κυριάκου στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επί κυνηγιού μαγισσών τότε, αν θυμάστε. Προφανώς αθωώθηκαν, αλλά πρώτα βρέθηκαν στο εδώλιο ως μέλη Διοίκησης Οργανισμού. Εδώ έχουν βρεθεί στο εδώλιο προϊστάμενοι για πράματα που αφορούν την απλή άσκηση των καθηκόντων τους!)
Προσωπικώς πιστεύω ότι πολλοί από τους 17 κατηγορούμενους δεν έχουν σχέση με την “εγκληματική οργάνωση”, η οποία όμως -πάλι κατά τη γνώμη μου- συστάθηκε και λειτουργούσε στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Κι εύχομαι ότι αυτό στην πορεία θα αποδειχτεί.

Εγώ όμως δεν είμαι η Εισαγγελέας! Οπότε η γνώμη μου είναι άλλο πράγμα από τα αντικειμενικά γεγονότα. Τα αντικειμενικά γεγονότα λένε ότι η Εισαγγελέας που μελέτησε την υπόθεση άσκησε δίωξη σε 17 πρόσωπα για τα χρήματα που φαγώθηκαν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Μέχρι να αθωωθούν ή να καταδικαστούν, και τα 17 αυτά πρόσωπα είναι υπόδικα για 5 κακουργήματα -άσχετο αν εγώ μπορεί να πίνω νερό στην αθωότητα των 3/4 από αυτά.

Ο συνάδελφός μας αρχαιολόγος Ντίνος Κίσσας -κατά δήλωσή του- είναι ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα: ως μέλος ΔΣ του Ταμείου, είναι κατηγορούμενος για αυτά τα κακουργήματα. Ως κατηγορούμενος για 5 κακουργήματα, ακόμη και από σπόντα κατηγορούμενος, δεν μπορεί να τοποθετείται επικεφαλής της νεοσύστατης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως συνέβη προχτές. Της Μονάδας δηλαδή που προορίζεται να ασχοληθεί με τις ποινικές και πειθαρχικές διώξεις των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ και προορίζεται επίσης για την πάταξη της διαφθοράς στο Υπουργείο! Επικεφαλής σε αυτή την υπηρεσία τοποθετείται κάποιος που (άδικα λέω εγώ, αλλά αυτό δεν έχει σημασία) κατηγορείται από την Εισαγγελία Διαφθοράς για 5 κακουργήματα! Αυτός θα πρέπει να χειριστεί ποινικές και πειθαρχικές υποθέσεις άλλων υπαλλήλων, δίκαιες ή άδικες, των συγκατηγορουμένων τους αλλά και του ίδιου του του εαυτού*! Λογικό;
Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη. Η Υπουργός εξαρχής έχει κάνει ότι μπορεί για να καλύψει τους πραγματικούς ενόχους για αυτό το σκάνδαλο -που τους ξέρει πολύ καλά γιατί και η ίδια επί 15 χρόνια ήταν στο Υπουργείο στη θέση του ΓΓ. Τώρα βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή, ξεφτιλίζοντας κάθε έννοια δικαίου, υπαλληλικού κώδικα, μετατρέποντας σε ανέκδοτο τον τίτλο “καταπολέμηση της διαφθοράς” και το δήθεν “επιτελικό κράτος”. Και ξεφτιλίζοντας και τον ίδιο το Ντίνο Κίσσα, γιατί είναι σαν να του λέει ότι χρειαζόταν αυτή τη θέση για να μπορέσει να αθωωθεί!

Το θέμα είναι θεσμικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είμαι περήφανη γιατί οι ίδιοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου είναι μηνυτές στην υπόθεση αυτή και θα πάμε μέχρι τέλους, μέχρι να καταδικαστούν αυτοί που στο όνομα των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ προσπορίστηκαν δημόσιο χρήμα για ίδιον όφελος. Όσο χρόνο και αν πάρει, θα είμαστε εδώ…

*Αυτό και μόνο θα ήταν λόγος ο συγκεκριμένος συνάδελφος από μόνος του να μη δεχτεί αυτή την τοποθέτηση. Όπερ έδει δείξαι λοιπόν…