Έναν άνθρωπο που ελέγχεται από τον εισαγγελέα για την υπόθεση του «αμαρτωλού» ταμείου του Υπουργείου Πολιτισμού και σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Πειθαρχικό για την «επί οκτώ μήνες αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του», τοποθέτησε με απόφαση της η υπουργός Πολιτισμού, ως μέλος Ομάδας Εργασίας για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΥΠΠΟ. 

Ads

Ο λόγος για τον Γιάννη Τσακοπιάκο, του οποίου το όνομα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, καθώς κάποιοι συνάδελφοι του πολιτιστικού ρεπορτάζ αλλά και εργαζόμενοι στο υπουργείο, εξέφρασαν την απορία τους όταν τον είδαν δίπλα στη νέα υπουργό Λ. Μενδώνη κατά τη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου. Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη σήμερα, μετά την επαναφορά και της Ειρήνης Σταματούδη στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, τοποθέτηση που έχει ήδη προκαλέσει την οργή των δημιουργών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, ζήτησε από την υπουργό να δημιουργήσει μια επιτροπή η οποία θα ελέγχει την ασφάλεια των κτιρίων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ την οποία ελέγχουν διαχρονικά γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές, πρότεινε τον κο Τσακοπιάκο, τον επί δεκαέξι χρόνια πρόεδρο του Δ.Σ. του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Θυμίζουμε ότι τα πορίσματα που μιλούν για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος που κατέληγε σε συνδικαλιστές χωρίς να ελέγχεται από κανένα υπουργείο, είναι στον εισαγγελέα και η έρευνα είναι σε εξέλιξη. 

Η πρόταση για τον κο Τσακοπιάκο έγινε από ότι φαίνεται δεκτή από την υπουργό. Τον τοποθέτησε στην ομάδα εργασίας μαζί με τον Κωνσταντίνο Φρυσιρα Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και την Αναστασία Κουμούση, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Αυτό σημαίνει ότι ο κος Τσακοπιάκος θα συνομιλεί με τους προϊσταμένους, θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει σχέδια σε σχέση με την ασφάλεια των κτιρίων κλπ. 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Τα ερωτήματα προς την υπουργό παραμένουν και είναι ηχηρά:

Πρώτον. Γιατί ενώ το υπουργείο διαθέτει μηχανικούς, οι οποίοι θα ήταν αποτελεσματικότεροι στην συγκεκριμένη επιτροπή επιλέγεται ο κος Τσακοπιάκος ο οποίος είναι εργατοτεχνίτης;

Δεύτερον: Εφόσον είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ταμείο Αλληλοβοήθειας, του οποίου υπήρξε ισόβιος πρόεδρος, γιατί τον τοποθετεί σε θέση  ευθύνης πριν βγει η απόφαση για την αθωότητα ή την ενοχή του; 

Τρίτον: Ο κύριος Τσακοπιάκος μαζί με άλλα μέλη της πρώην διοίκησης του ταμείου, είχε εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Το κατηγορητήριο έγραφε μεταξύ άλλων πως «…εισήλθαν παράνομα ως μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων του ΥΠΠΟ αλλά και ως μέλη του ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, παρότι είχαν προηγουμένως παυθεί, και παρέμειναν στα γραφεία του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, απαγορεύοντας την είσοδο στον διορισθέντα πρόεδρο και τα νέα διορισθέντα μέλη του ΔΣ, προχωρώντας σε κατάληψη του χώρου. Σκοπός τους, σύμφωνα και με το κατηγορητήριο ήταν να αποκρύψουν έγγραφα των οποίων δεν ήταν κύριοι και που άλλοι είχαν δικαίωμα να ζητήσουν την παράδοσή τους». Να πούμε ότι μετά από εκείνη την κατάληψη, εξαφανίστηκαν πρακτικά.  

Τέταρτον: Δεν έχει για την υπουργό σημασία το πειθαρχικό που του ασκήθηκε εξαιτίας της πολύμηνης απουσίας από τα καθήκοντά του; 

Πέμπτον: Η τοποθέτηση αυτή έρχεται αμέσως μετά την εκπαραθύρωση από την υπουργό της Αναστασίας Κουτσή από τη διεύθυνση του ταμείου. Πρόκειται για τη διευθύντρια που μετά κόπων τοποθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ταμείο και η οποία έχει προσκομίσει ήδη αρκετά στοιχεία για την υπόθεση του «αμαρτωλού» ταμείου στον εισαγγελέα. 

Κι ένα ερώτημα ρητορικό: Έχουν άραγε άδικο οι φωνές εντός και εκτός του υπουργείου, που επέμεναν να ανησυχούν για την επαναφορά ενός συγκεκριμένου συστήματος στο υπουργείο; Και η υπουργός θα νίψει τας χείρας της επειδή ο κος Τσακοπιάκος επιλέχθηκε από τους συνδικαλιστές του υπουργείου ή θα αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτησή του με τη δική της υπογραφή;