Κάθε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που θα επιτρέπει στην Τεχεράνη, τον εμπλουτισμό ουρανίου θα είναι «καταστροφική», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που τα μαχητικά του Ισραήλ βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, οδηγώντας στο θάνατο περισσότερους από 150 ανθρώπους σε έξι μέρες και εκτοπίζοντας χιλιάδες.

Ads

«Αυτό θα είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε συνέντευξή του στο Fox News Sunday. «Θα είναι μια κακή συμφωνία εάν οι Ιρανοί μπορέσουν να διατηρήσουν υλικά εμπλουτισμού και τη δυνατότητα επαρκούς εμπλουτισμού τους προκειμένου να μπορέσουν να κατασκευάσουν μια βόμβα» πρόσθεσε. «Αυτό θα είναι χειρότερο από το να μην υπάρξει καμία συμφωνία», συνέχισε.

«Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό δεν θα συμβεί. Θα πρόκειται για μια καταστροφική εξέλιξη, καθώς η Μέση Ανατολή διανύει περίοδο κρίσης, η κατάσταση είναι χαοτική» επισήμανε. Παράλληλα, απορρίπτοντας ως «αστείες» τις δηλώσεις της Τεχεράνης πως δεν σκοπεύει κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, υποστήριξε ότι «το Ιράν έχει επενδύσει περιουσίες, ίσως περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ή ακόμα σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, για να κατασκευάσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που χρησιμοποιούνται μόνο για πυρηνικά όπλα και για να οικοδομήσει υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις για πυρηνικά όπλα».

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσαν πως ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας επίσης πως μια τέτοια συμφωνία παραμένει αβέβαιη.

Ads

«Είχαμε μια εκτενή συζήτηση όμως δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε συμφωνία» δήλωσε ο Φαμπιούς προτού αναχωρήσει από τη Βιέννη για το Παρίσι, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις ήταν «χρήσιμες» και θα συνεχιστούν. «Απομένει λίγος χρόνος από σήμερα έως την 20η Ιουλίου… Δε μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει μια συμφωνία» δήλωσε ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ιράν» πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι όλες οι ημέρες που απομένουν έως την 20η Ιουλίου θα είναι επαρκείς προκειμένου η Τεχεράνη να προβληματιστεί» επισήμανε.