Ads

Κατά χιλιάδες και με κάθε τρόπο Παλαιστίνιοι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εγκαταλείπουν του σπίτια τους μετά από μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών από το Ισραήλ και την προειδοποίηση από τον ισραηλινό στρατό πως επίκειται μια εκτεταμένη επιχείρηση στην περιοχή.

Στο Μέιτ Λαχίγια, περιοχή που σφυροκοπείται τις τελευταίες ώρες από ισραηλινά βομβαρδιστικά, κάτοικοι φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε μέσο, άλλοι με αυτοκίνητα, άλλοι με γαϊδούρια, με κάρα, ακόμη και πεζοί, μεταφέροντας μαζί τους όσα περισσότερα πράγματα μπορούν.

Ένας 55χρονος Παλαιστίνιος, καθηγητής γλωσσολογίας, ο Χαντέρ διηγείται στο Al Jazeera: «Την Παρασκευή κοιμόμουν  μαζί με τα πέντε παιδιά μου όταν ξαφνικά άκουσα τον γείτονά μου να φωνάζει. Εκκενώστε το κτίριο! Το σπίτι μου θα βομβαρδιστεί!», αναφέρει. Το «SMS του θανάτου» μόλις είχε φτάσει. Ο Ισραηλινός στρατός ενημερώνει με μηνύματα κειμένου ή ακόμη και κλήσεις τον στόχο των μαχητικών ώστε να το γνωρίζουν οι κάτοικοι και αν προλάβουν να αποχωρήσουν. Aνταποκριτής του Al Jazeera σε σχετικό βίντεο, παρουσιάζει καρέ καρέ τον βομβαρδισμό ενός κτιρίου, όπως καταγράφηκε από έναν γείτονα. Ένα λεπτό και δέκα δευτερόλεπτα μετά την πρώτη προειδοποιητική βοή το κτίριο βομβαρδίζεται. Οι κάτοικοι είχαν εβδομήντα δευτερόλεπτα για να γλιτώσουν τη ζωή τους….

Ads

Ο 55χρονος Χαντέρ με την οικογένειά του πετάχτηκαν έξω από το κτίριο. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έπεσαν οι πύραυλοι. «Δεν ήταν το δικό μας σπίτι ο στόχος, αλλά του γείτονα. Καταστράφηκε και το δικό μας. Δεν προλάβαμε να απομακρυνθούμε σε μεγάλη απόσταση και τα παιδιά μου τραυματίστηκαν. Τι έχω κάνει για να το αξίζω αυτό», δήλωσε. Τα παιδιά του δεν επέστρεψαν στο σημείο για να δουν τη ζημιά που είχε γίνει στο σπίτι τους, από όπου πρόλαβαν να «δραπετεύσουν» με ένα θαύμα. Μόνο ο σκελετός του σπιτιού έχει απομείνει μετά τον βομβαρδισμό.

Ωστόσο υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που οι κάτοικοι δεν λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις. Τα «μηνύματα θανάτου» δεν έφτασαν ποτέ σε μια οικογένεια στη Ράφα. Ενδεικτικά, πέντε άνθρωποι σε ένα σπίτι στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν στον ύπνο τους και ακόμη 16 τραυματίστηκαν.

Περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.000 έχουν τραυματιστεί από την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μια επιχείρηση που βρίσκεται ήδη στην έκτη ημέρα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως όχι μόνο δεν πρόκειται να τερματίσει τους βομβαρδισμούς, αλλά κόντας επίδειξη ισχύος θα εξαπολύσει μια μαζικότερη εναέρια επίθεση, που ενδέχεται να συμπληρωθεί και με μια χερσαία εισβολή. Ήδη την Κυριακή οι πρώτοι πεζοναύτες πέρασαν τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και συγκρούστηκαν με μαχητές της Χαμάς.

Δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς και περίπου 2.500 έχουν υποστεί ζημιές. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως «η Χαμάς θα πληρώσει για τις ρουκέτες που ρίχνει στο Ισραήλ». «Δεν πρόκειται για μια επίθεση κατά μιας οργάνωσης αλλά για μια γενοκτονία», δήλωσε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Το Ισραήλ δημοσιεύει συχνά αναφορές για το σύνολο των ρουκετών που έχουν εκτοξευτεί από τη Χαμάς, χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές για θύματα. Οι περισσότερες πέφτουν απλά στο έδαφος του Ισραήλ ή καταρρίπτονται από την αντιπυραυλική ασπίδα.

Ο Ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως «η Χαμάς κρύβει όπλα και πυραύλους μέσα σε σπίτια, τζαμιά και νοσοκομεία ή και σχολεία». Έτσι κάθε κτίριο στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να αποτελέσει στόχο των βομβαρδισμών. Εξάλλου, όπως σημειώνεται και σε δημοσίευμα του Al Jazeera, ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει πως «προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες αμάχων», αλλά «τα σπίτια μπορούν να θεωρηθούν ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι», αν αυτό χρησιμοποιείται για «στρατιωτικούς σκοπούς».

«Τα σπίτια ακόμη και αν ανήκουν ή σε κάποιο όροφο μένει ένα μέλος της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, δεν μπορούν να αποτελούν στόχο. Δεν συμμετέχουν τα σπίτια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Γιαμπέρ Γισά, αναπληρωτής Διευθυντής του Παλαιστινιακού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως σημειώνει ο ίδιος μιλώντας στο Al Jazeera υπάρχουν τρεις πιθανότητες πριν από έναν ισραηλινό βομβαρδισμό σε ένα σπίτι. «Μπορεί να υπάρξει μια επιδρομή χωρίς καμία προειδοποίηση, μπορεί να υπάρξει ένα προειδοποιητικό χτύπημα, μια κίνηση γνωστή ως «roof knocking», ή οι κάτοικοι του κτιρίου να ενημερωθούν για το χτύπημα και αν προλάβουν να εκκενώσουν το κτίριο».

«Κάθε σπίτι στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο», προσθεσε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Λωρίδα της Γάζας. Κάθε σπίτι είναι στόχος, είτε έμμεσα είτε άμεσα».