Παλαιστίνιοι φοιτητές πετροβόλησαν αυτοκίνητα διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δυτική Όχθη την Τρίτη, διακόπτοντας τη συνεδρίαση τους, και σπάζοντας το πίσω παρμπρίζ ενός από αυτά, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ads

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες συνεδρίαζαν στο Παλαιστινιακό Μουσείο του Μπιρ-Ζέιτ, κοντά στη Ραμάλα, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όταν σημειώθηκαν τα επεισόδια.

Πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα πλήθος να έχει συγκεντρωθεί γύρω από ένα αυτοκίνητο και να σπάει το παρμπρίζ με πέτρες.

Ο Αμρ Κάγεντ, ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μπιρ-Ζέιτ, είπε ότι ανάγκασαν τους Ευρωπαίους διπλωμάτες να φύγουν για να στείλουν ένα μήνυμα ότι «όποιος είναι συνεργός στη γενοκτονία και την επίθεση στη Γάζα» δεν είναι καλοδεχούμενος.

Σύμφωνα με τον φοιτητικό πυρήνα του Πανεπιστημίου Μπιρ-Ζέιτ, η επίθεση έγινε επειδή «εκπροσωπούν χώρες που είναι εταίροι στον πόλεμο εξόντωσης της Γάζας».

Ο Όλιβερ Όβτσα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξέφρασε τη λύπη του για τη διακοπή της συνεδρίασης.

«Παρ’ όλα αυτά, διατηρούμε τη δέσμευση να εργαστούμε εποικοδομητικά με τους Παλαιστίνιους εταίρους μας. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες και ο διάλογος έχουν πάντα τη θέση τους», ανέφερε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι φοιτητές είχαν καλέσει μέσω Facebook σε διαμαρτυρία κατά της παρουσίας του Γερμανού εκπροσώπου, με αφορμή τη στρατιωτική στήριξη που παρέχει η χώρα του στο Ισραήλ.