Η ταινία “Cavalo Dinheiro” (2014) του Πέντρο Κόστα από την Πορτογαλία και η ταινία “Belleville Baby” (2014) της Mia Engberg από τη Σουηδία, ήταν οι μεγάλοι νικητές του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Το Φεστιβάλ που σήκωσε αυλαία στις 12 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου 22 Νοεμβρίου την Τελετή Λήξης του. Την απονομή των βραβείων ακολούθησε η προβολή της αριστουργηματικής ταινίας “Το Χρώμα του Ροδιού” (1969) του σπουδαίου δημιουργού Σεργκέι Παρατζάνοφ. Οι προβολές συνεχίζονται μέχρι και την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου και το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας σε μία ακόμη σημαντική πολιτιστική εκδήλωση, παρέχει διπλές προσκλήσεις στους αναγνώστες του.

Με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, εξαιρετικά σημαντικές ειδικές προβολές, οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων – ημερίδα, masterclasses, εικαστικές εκθέσεις – το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, κατάφερε και φέτος να αναδείξει την πρωτοπορία, όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου ενώ μεταξύ άλλων το παρών έδωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο εμβληματικός Γάλλος σκηνοθέτης Λεός Καράξ.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό (Αφηγηματικά + Όχι / 2 Narrate or Not) του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σε επιμέλεια της Νίνας Βελιγράδη, περιελάμβανε τις εξής εννιά (9) ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) παραγωγής 2013-2014 – ανάμεσά τους και βραβευμένες δημιουργίες σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, οι οποίες πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης την ελληνική τους πρεμιέρα:

  • Mambo Cool – Chris Gude (Κολομβία – ΗΠΑ, 2013)
  • Βάρβαρη χώρα / Barbaric Land – Yervant Gianikian, Angela Ricci Lucchi (Γαλλία, 2013)
  • Belleville Baby – Mia Engberg (Σουηδία, 2013)
  • Ε όπως ελεύθερος χρόνος – Lev Kalman, Whitney Horn (ΗΠΑ-Μεξικό-Γαλλία-Ισλανδία, 2014)
  • Ιστορία του φόβου / History of Fear – Benjamín Naishtat (Αργεντινή-Ουρουγουάη-Γερμανία-Γαλλία, 2014)
  • Ο Ρολάνδος τραυματίας / Roland Wounded – Vicent Dieutre (Γαλλία, 2013)
  • Οχυρό Μπιουκάναν / Fort Buchanan – Benjamin Crotty (Γαλλία-Τυνησία, 2014)
  • Το σιδερένιο μέσο / The Iron Ministry – J.P. Sniadecki (Κίνα-ΗΠΑ, 2014)
  • Λεφτά για άλογα / Horse Money – Pedro Costa (Πορτογαλία, 2014)

Η κριτική επιτροπή του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας με μέλη τους Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (Διευθυντής της Ταινιοθήκης και του Μουσείου Κινηματογράφου της Πορτογαλίας), Βαλερί Μασαντιάν (φωτογράφος και σκηνοθέτης), Κάλλια Παπαδάκη (συγγραφέας, ποιήτρια και σεναριογράφος), Εύα Στεφανή (ντοκιμαντερίστρια και εικαστική καλλιτέχνης) και Νίκο Ξυδάκη (δημοσιογράφος και τεχνοκριτικός), απένειμε τα παρακάτω βραβεία με το ακόλουθο σκεπτικό:
image
Τιμητική Μνεία στην ταινία “Belleville Baby” (2014) της Mia Engberg από τη Σουηδία. Με πειραματική γραφή και φθηνές πρώτες ύλες, η σκηνοθέτις κατορθώνει να συνθέσει με αξιοθαύμαστη οικονομία ένα χειροποίητο μωσαϊκό με θραύσματα μνήμης και αυτοβιογραφίας.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, στην ταινία “Cavalo Dinheiro” (2014) του Πέντρο Κόστα από την Πορτογαλία. Ο σκηνοθέτης επανεφευρίσκει τη μυθοπλασία μέσα από μνήμες που εξυφαίνονται στο σήμερα, αγκιστρωμένες στους ψιθύρους και τα σώματα μιας λησμονημένης αποικιοκρατούμενης κοινότητας στην σύγχρονη κοινωνία.
image
Σε μια ταινία που ξορκίζει με αξιοπρέπεια σε κάθε πλάνο τον πόνο και τη βία της Ιστορίας, ο σκηνοθέτης της αναπτύσσει μια νέα προσέγγιση στην υλική υπόσταση των ταινιών, δομώντας ένα πυκνό πολυεπίπεδο σύμπαν και αμφισβητώντας θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικο-πολιτικών αντιπαραθέσεων στο σύγχρονο κόσμο.

Το βραβείο του τμήματος είναι μια προσφορά της Authorwave, μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρίες στο χώρο των οπτικοακουστικών.  Η Authorwave προσφέρει  διάκριση αξίας 10.000 ευρώ, με τη μορφή επεξεργασίας εικόνας, όπως και κατασκευής DCP (Ψηφιακή κόπια προβολής), για την επόμενη παραγωγή της νικήτριας σκηνοθέτριας. Επιπλέον, η Authorwave παρέχει την δυνατότητα συνεργασίας στην εν λόγω μελλοντική παραγωγή, με την προσφορά  στο επίπεδο της συμπαραγωγής πλήρους συστήματος κινηματογραφικής ψηφιακής μηχανής λήψης (ανάλυσης 4Κ), όπως και πλήρη κάλυψη όλης της μετα-παραγωγής, με υπηρεσίες πλέον αυτών που ήδη προσφέρονται ως διάκριση.

Μετά την απονομή των βραβείων, ακολούθησε η προβολής της “Το Χρώμα του Ροδιού” του Σεργκέι Παρατζάνοφ:

Το Χρώμα του Ροδιού / Sayat Nova / Nran Guyne / The Color of Pomegranates
Αρμενία / 1969 / Διάρκεια: 77 λεπτά
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Σεργκέι Παρατζάνοφ / Sergei Parajanov (1924-1989)
image
«Δεν ήταν το θέμα – η σύγκρουση με τον τσάρο, η σύγκρουση στο δικαστήριο, ο εξοστρακισμός του ποιητή από το παλάτι, η κοσμική ζωή, το μοναστήρι – δεν είναι αυτά τα ζητούμενα του σεναρίου μου, αλλά τα χρώματα, οι λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής που συνόδευαν την ποίηση. […] Κι ύστερα η σκέψη: ο λαιμός μου έχει ξεραθεί, είμαι άρρωστος. Ο ποιητής πεθαίνει. Όλα είναι τόσο απλά, ξεκάθαρα, όπως στη μοίρα ενός μεγάλου ποιητή, ενός ashugh, ενός τροβαδούρου». Σ. Παρατζάνοφ

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη
Ο Λεός Καράξ στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου!
Κερδίστε προσκλήσεις για το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (12 – 26 Νοεμβρίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Μετρό), παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.
image
To 8o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Ads