Tο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιχειρεί και φέτος να αναδείξει την πρωτοπορία, όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 26 Νοεμβρίου και το παρών αναμένεται να δώσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Λεός Καράξ! Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στη διοργάνωση και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του Φεστιβάλ που κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης.

Ads

Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της φετινής διοργάνωσης του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, είναι αναμφισβήτητα το Αφιέρωμα: “Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ / Boy Meets Girl: The Cinema of Leos Carax” στο πλαίσιο του οποίου το τρομερό παιδί του γαλλικού κινηματογράφου, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
image
Ο σκηνοθέτης που αιχμαλώτισε την νιότη που «ξοδεύεται» από τους νέους, όσο κανείς άλλος στο πέρασμα από τα ’80’s στα ’90’s και έφτασε μέχρι την επιστημονική φαντασία, έρχεται στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και να συζητήσει με το αθηναϊκό κοινό μετά τις προβολές των ταινιών του. Παράλληλα ο Λεός Καράξ θα παραδώσει ανοιχτό masterclass για το κοινό την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 16:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
image
Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη
Κερδίστε προσκλήσεις για το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος: “Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ / Boy Meets Girl: The Cinema of Leos Carax”, ο σπουδαίος δημιουργός θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό επτά (7) ταινίες του. Το αφιέρωμα στον Λεός Καράξ, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η Νίνα Βελιγράδη και οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

  • Boy Meets Girl (1984, 100΄)
  • Mauvais sang / Η Δική μας Νύχτα (1986, 105΄)
  • Les Amants Du Pont Neuf / Οι Εραστές της Γέφυρας (1991, 125΄)
  • Sans titre (1997, 9΄)
  • Pola X (1999, 134΄)
  • Tokyo! (2008, 112΄)
  • Holy Motors (2012, 115΄)


Ο Λεός Καράξ (Αλεξάντρ Οσκάρ Ντυπόν) γεννήθηκε το 1960. Ήταν ο μικρότερος τεσσάρων παιδιών και ο μοναδικός γιος της Αμερικανίδας κριτικού κινηματογράφου Τζόουν Ντυπόν και του Γάλλου συζύγου της. Ως έφηβος, παράτησε το σχολείο, πέρασε ώρες στα σινεμά της Αριστερής Όχθης και υιοθέτησε το όνομα Λεός Καράξ – αναγραμματισμός του Αλέξ Οσκάρ. Δεν άργησε να ακολουθήσει στα βήματα των κριτικών του Γαλλικού Νέου Κύματος που εξελίχθηκαν σε σκηνοθέτες. Από συντάκτης των Cahiers du Cinéma έγινε ηθοποιός κι ύστερα κινηματογραφιστής.

Το φιλμ “Αγόρι Συναντά Κορίτσι” (Boy Meets Girl), αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του δημιουργού, η οποία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στις Κάννες το 1983. Ακολουθεί η ταινία “Η Δική μας Νύχτα” (Mauvais sang  – 1986). Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, στην οποία πρωταγωνιστεί το alter ego του, Ντενί Λαβάν και είναι ένα μεθυστικό μείγμα επιστημονικής φαντασίας και φιλμ νουάρ.
image
Το 1991 παρουσιάζει το φιλμ “Εραστές της Γέφυρας” (Les Amants Du Pont Neuf) μια θεσπέσια, σκοτεινή όσο και ποιητική ιστορία ενός τραγικού έρωτα ανάμεσα σε δύο άστεγους περιθωριακούς, που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών. Επηρεασμένος όμως από τα προβλήματα στη διανομή, ο Καράξ περίμενε επτά χρόνια προτού γυρίσει την επόμενη ταινία του.

Ο λόγος για το μυστηριώδη και βίαιο Pola X (1999). Μέσα από το συγκεκριμένο φιλμ ο Καράξ ταξίδεψε το κοινό του σε νέες, καλλιτεχνικές περιοχές, δοκιμάζοντας παράλληλα το σθένος του σε πολλά επίπεδα από το σενάριο και τις ερμηνείες, μέχρι την εικαστική υλοποίηση.
image
Φτάνουμε έτσι στο 2012 και στο “Holy Motors”, που έκανε την πρεμιέρα του στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών και στο οποίο ο σπουδαίος Ντενί Λαβάν ερμηνεύει μία εντυπωσιακή γκάμα αξέχαστων χαρακτήρων…

Ads

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος: “Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ / Boy Meets Girl: The Cinema of Leos Carax”

Αγόρι συναντά κορίτσι / Boy Meets Girl
Μυθοπλασία/Fiction, Γαλλία/France, 1984, 100 λεπτά
image
Ο Άλεξ, 22 ετών, θέλει να γίνει σκηνοθέτης. Η φιλενάδα του, Φλοράνς, μόλις τον άφησε για τον καλύτερό του φίλο, Τομάς. Πρώτος χωρισμός, πρώτη απόπειρα δολοφονίας: ο Άλεξ θα προσπαθήσει να πνίξει τον Τομάς. Τα παρατάει όμως και παίρνει τους δρόμους. Σ’ ένα πάρτι, θα γνωρίσει την εξίσου δυστυχισμένη Μιρέιγ.

Η δική μας νύχτα / Mauvais sang / The Night Is Young
Μυθοπλασία/Fiction, Γαλλία/France, 1986, 116 λεπτά
image
Η «Αμερικάνα» έχει προσλάβει τον καταχρεωμένο Μαρκ να κλέψει το φάρμακο που θεραπεύει το STBO, μια ασθένεια που μεταδίδεται όταν δύο άνθρωποι κάνουν σεξ χωρίς συναίσθημα. Ο Μαρκ επιστρατεύει τη βοήθεια του έφηβου Άλεξ, ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά γοητευμένος από την Άννα, την – αρκετά νεότερη – ερωμένη του Μαρκ.

Οι εραστές της γέφυρας / Les Amants du Pont Neuf / The Lovers on the Bridge
Μυθοπλασία/Fiction, Γαλλία/France, 1991, 120 λεπτά
image
Με φόντο την παλαιότερη γέφυρα του Παρισιού, την Πον Νεφ, η ταινία αφηγείται μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε στον Άλεξ, εθισμένο στο αλκοόλ και στα ηρεμιστικά, και στη Μισέλ, που σιγά σιγά τυφλώνεται.

Pola X
Μυθοπλασία/Fiction, Γαλλία/France, 1999, 100 λεπτά
image
Ένα βράδυ, καθώς ο Πιέρ τρέχει με τη μοτοσικλέτα του, απ’ το σκοτάδι πετάγεται ένα παράξενο πλάσμα. Με σπασμένα γαλλικά, του λέει πως είναι η αδελφή του. Ο Πιέρ αποφασίζει να την πιστέψει.

Sans titre
Μυθοπλασία/Fiction, Γαλλία/France, 1997, 9 λεπτά
image
Το 1997, για τα 50 του χρόνια, το Φεστιβάλ Καννών ζήτησε από τον Λεός Καράξ να γυρίσει μια μικρού μήκους ταινία.

Tokyo!
Μυθοπλασία/Fiction, Γαλλία/France, 2008, 100 λεπτά
image
Μία σπονδυλωτή ταινία σε τρία μέρη, σκηνοθετημένα από τον Βονγκ Τζουν-χο, τον Λεός Καράξ και τον Μισέλ Γκοντρί. Ο Καράξ δημιουργεί το πορτραίτο ενός αναρχικού, μαινόμενου και γενικά απερίγραπτου τύπου που επιμένει να αποκαλείται «Merde» (σκατά).

Holy Motors
Μυθοπλασία/Fiction, Γαλλία-Γερμανία/France-Germany, 2012, 115 λεπτά
image
Μερικές ώρες από τη ζωή του νεφελώδους κυρίου Όσκαρ. Τη μία είναι μεγαλοεπιχειρηματίας, την άλλη εκτελεστής, την άλλη ζητιάνος, τέρας, οικογενειάρχης… Τον συνοδεύει μονάχα η Σελίν, η ψιλόλιγνη ξανθιά κοπέλα στο τιμόνι του τεράστιου οχήματος που τον μεταφέρει μέσα στο Παρίσι.

Τo 8o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στη διοργάνωση και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του Φεστιβάλ που κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης.

Τιμές εσόδου:  
Γενική Είσοδος ανά ζώνη προβολής: 5€  
Κάρτα διαρκείας για όλο το Φεστιβάλ: 45€ (Αριθμός καρτών: 50)
Κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το Φεστιβάλ: 30€ (Αριθμός καρτών: 70)
(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)
Κάρτα για 10 ζώνες προβολής: 25€ (Αριθμός καρτών: 70)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (12 – 26 Νοεμβρίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Μετρό), παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.

Κατεβάστε το πρόγραμμα του φεστιβάλ σε PDF

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, πρόκειται για την πέμπτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.