Tο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιχειρεί και φέτος να αναδείξει την πρωτοπορία, όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 26 Νοεμβρίου και φέτος παρουσιάζεται ένα αναλυτικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στη διοργάνωση και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του Φεστιβάλ που κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης.

Ads

Ένα από τα πιο σημαντικά και παράλληλα αγαπημένα τμήματα της φετινής διοργάνωσης του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, είναι το Αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη (A Tribute to Yannis Economides). Έναν δημιουργό ο οποίος άνοιξε το δρόμο για μια νέα σελίδα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με το “Σπιρτόκουτο” το 2003, ενώ η δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του “Η Ψυχή στο Στόμα” του 2006 προβλήθηκε στην 45η Διεθνή Εβδομάδα Κριτικής των Καννών.
image
Φέτος είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την πιο πρόσφατη ταινία του, “Το Μικρό Ψάρι” (2014), η οποία πραγματοποίησε τον Φλεβάρη την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου (Berlin International Film Festival 2014) κι έκτοτε προβλήθηκε σε ποικίλα φεστιβάλ, από το Κάρλοβι Βάρι και το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πάλιτς, μέχρι το Φεστιβάλ Bildrausch στο Μπάζελ της Ελβετίας.
image
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr ο Γιάννης Οικονομίδης, ερωτηθείς κατά πόσο «Το Μικρό Ψάρι» είναι και μία κριτική ματιά στις αξίες του δυτικού πολιτισμού και στην υποδούλωση μας στο χρήμα, ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Απόλυτα. Έτσι κι αλλιώς για την κρίση μιλάγαμε από το “Σπιρτόκουτο” (2002). Για μένα υπήρχε από τότε η κρίση. Μία κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά γενικότερη του δυτικού πολιτισμού και της πτώσης των αξιών. Αλλά αυτό που λες, για το χρήμα, είναι όντως το πιο βασικό. Δηλαδή το ζήτημα “χρήμα” και πως αυτό καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, τις δομές της εξουσίας, το πως παράγει πάθη και μίση, η αλλοίωση του ανθρώπου… όλα αυτά είναι κυρίαρχα. Θα έλεγα ειλικρινά ότι ο κυρίαρχος χαρακτήρας της ιστορίας στην ταινία, είναι το χρήμα. Όλα γίνονται για το χρήμα. Στην αρχή ο Στράτος δεν είναι κοινωνικός ήρωας, στην πορεία γίνεται. Αρχικά είναι συστημικός, αλλά όταν πιάσει πάτο, αρχίζει και αλλάζει, γίνεται πιο κοινωνικός και εξανθρωπίζεται.»

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, διοργανώνει το πρώτο πλήρες αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη, έναν δημιουργό ο οποίος, για πολλούς άνοιξε τον δρόμο για μια νέα σελίδα στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Οι ταινίες του αφιερώματος είναι:

Ads
  • Καλημέρα νύχτα (1990, doc., 15΄)
  • Σταδιακή βελτίωση του καιρού (1992, 20΄)
  • Μόνο μυρίζοντας γιασεμί (1994, doc. 30΄)
  • Η ζωή που θα ήθελες (1995, doc., 65΄)
  • Σπιρτόκουτο (2003, 81΄)
  • Η Ψυχή στο Στόμα (2006, 111΄)
  • Μαχαιροβγάλτης (2010, 108΄)
  • Το Μικρό Ψάρι (2014, 137΄)

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Γιάννης Οικονομίδης: Το «Μικρό Ψάρι» καταφάσκει υπέρ του ανθρώπου

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης Οικονομίδης, μαζί με συντελεστές από τις ταινίες του, θα συζητήσουν μετά τις προβολές μαζί με το κοινό, στο ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Πέμπτη 13.11 στις 20.00 Σπιρτόκουτο (αίθ. Α) Q&A με Γιάννη Οικονομίδη, Ερρίκο Λίτση, Κώστα Ξυκομηνό
  • Παρασκευή 14.11 στις 22.00 Το μικρό ψάρι (αίθ. Α) Q&A με Γιάννη Οικονομίδη, Βαγγέλη Μουρίκη
  • Κυριακή 16.11 στις 22.00 Μαχαιροβγάλτης (αίθ. Β) Q&A με Μαρία Καλλιμάνη, Στάθη Σταμουλακάτο  
  • Τρίτη 25.11 στις 22.00 Η ψυχή στο στόμα (αίθ. Α) Q&A με Ερρίκο Λίτση, Βαγγέλη Μουρίκη

Το αφιέρωμα  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Faliro House Productions, την Αργοναύτες Α.Ε. και την Feelgood Entertainment.
image
Παράλληλα και στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος στο Γιάννη Οικονομίδη, θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ταινίας Περιήγησις – Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη”, με φωτογραφίες της Άννας Μαρίας Χατζηστεφάνου από τα γυρίσματα της ταινίας “Το Μικρό Ψάρι”.

«Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ταινίας Περιήγησις» είναι ένας φωτογραφικός διάλογος με την ταινία “Το Μικρό Ψάρι” του Γιάννη Οικονομίδη. Μέσα από τον διάλογο αυτό προσπάθησα να δημιουργήσω ένα σύνολο από εικόνες που αντανακλούν την προσωπική φωτογραφική μου ματιά στους σκηνικούς χώρους και τους χαρακτήρες-ηθοποιούς της ταινίας. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες. Τοποθετούνται έξω από τον έγχρωμο κόσμο της ταινίας και προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνες στις οποίες κυριαρχούν το φως και τα σχήματα, επινοώντας έναν κόσμο παράλληλο με τον κόσμο της ταινίας». – Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου

Εγκαίνια: Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης. Η συγκεκριμένη φωτογραφική δουλειά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη με τον ίδιο τίτλο.

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος στον Γιάννη Οικονομίδη:

Σπιρτόκουτο / Matchbox
Μυθοπλασία/Fiction, Ελλάδα/Greece, 2003, 81 λεπτά
Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας – ΠΕΚΚ
image
Το οικογενειακό μακελειό με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη, ιδιοκτήτη καφετέριας, δεν αργεί να ξεσπάσει. Μέσα σε μια μέρα, όλα τινάζονται στον αέρα. Το διαμέρισμα στον Κορυδαλλό μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, η βία χτυπάει κόκκινο, τα πρόσωπα μπαινοβγαίνουν στο «σπιρτόκουτο» με τη θερμοκρασία της απόγνωσής τους. Η σύζυγος, Μαρία, τα παιδιά, όλοι εναντίον όλων, και στη μέση ο φωνακλάς pater familias. Καθώς έρχεται η νύχτα, η «αγία ελληνική οικογένεια» αποκαλύπτεται. Ο δεύτερος γύρος αρχίζει, η κτηνωδία σερβίρεται σε ακόμα μεγαλύτερες δόσεις και η πτώση του Δημήτρη μοιάζει να μην έχει τέλος.

Η ψυχή στο στόμα / Soul Kicking
Μυθοπλασία/Fiction, Ελλάδα/Greece, 2006, 111 λεπτά
Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας – ΠΕΚΚ
Η ταινία συμμετείχε στην 45η Διεθνή Εβδομάδα Κριτικής των Καννών το 2006
image
Ο Τάκης έχει πέσει στα νύχια του λύκου. Ο Τάκης προσπαθεί να ξεφύγει. Ο Τάκης ψάχνει για λεφτά. Έχει οικογένεια, μωρό, σπίτι. Ο Τάκης είναι απατημένος. Την αγαπά και υποφέρει… Ο Τάκης τρελαίνεται εκεί όπου δουλεύει. Η αναισθησία των γύρω του είναι μεγάλη. Ο χειρότερος, όμως, είναι το αφεντικό… Ο Τάκης έχει έναν φίλο και συγγενείς. Αλίμονο! Ο Τάκης δεν έχει πια χρόνο. Έχει όμως ένα βαρύ μαύρο σύννεφο μέσα στο κεφάλι του και όλα σκοτεινιάζουν…

Μαχαιροβγάλτης / Knifer
Μυθοπλασία/Fiction, Ελλάδα/Greece, 2010, 108 λεπτά
Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Μοντάζ (εξ ημισείας), Καλύτερης Σκηνογραφίας, καλύτερου Ήχου – Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου 2011
Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Μπουσάν, Κορέα
image
Ο Νίκος περνάει ανιαρά τις μέρες του στην επαρχία, χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο θείος του τον παροτρύνει να εγκαταλείψει την Πτολεμαΐδα και να έρθει στην Αθήνα. Του προσφέρει στέγη, διατροφή και μια εύκολη δουλειά. Ο Νίκος δέχεται τελικά, για να βρεθεί ξαφνικά μπλεγμένος σε μια παράξενη κατ’ οίκον εργασία, απομονωμένος σ’ ένα «γκρίζο» προάστιο της πόλης, με μόνη παρέα τον θείο και τη θεία του. Παράλληλα, οι ισορροπίες ανάμεσα στους τρεις αρχίζουν ν’ αλλάζουν…

Το μικρό ψάρι / Stratos 
Μυθοπλασία/Fiction, Ελλάδα/Greece, 2014, 137 λεπτά
Βραβείο Amore e Psiche/Grand Prize – Med Film Fest in Rome 2014
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας/Best Film Award – Cyprus Film Days 2014
Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2014
image
Έχοντας περάσει τα μισά του χρόνια στη φυλακή, ο Στράτος γλίτωσε τη ζωή του σε μια συμπλοκή, χάρη στην προστασία του Λεωνίδα, αρχινονού της μαφίας. Ελεύθερος πια, ο Στράτος δουλεύει τη νύχτα σ’ ένα αρτοποιείο, ενώ τη μέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Δίνει όλα του τα χρήματα στον Γιώργο, τον αδελφό του Λεωνίδα, που οργανώνει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης του Λεωνίδα από τη φυλακή. Το μόνο πράγμα που απασχολεί τον Στράτο είναι να εξοφλήσει το χρέος του στο Λεωνίδα.

Διαβάστε επίσης:
Το Μικρό Ψάρι: Απολαυστικός Β. Μουρίκης στην καλύτερη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη

Καλημέρα νύχτα / Welcome Night
Ντοκιμαντέρ/Documentary, Ελλάδα/Greece, 1990, 18 λεπτά
image
Στο πέρασμά της, η φωτιά ξεδιπλώνει το πορτραίτο της ανθρώπινης βίας. Το καμένο δάσος που καταθέτει σε πρώτο πρόσωπο τη δικιά του μαρτυρία, εμπειρία μιας ζωής μέσα στον θάνατο.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού / Gradual Ιmprovement of the Weather
Μυθοπλασία/Fiction, Ελλάδα/Greece, 1992, 18 λεπτά
Α΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 1992
image
Η ιστορία μιας ναρκοθετημένης μέρας, όπου η ζωή βγάζει περιπαιχτικά τη γλώσσα στον εαυτό της κι όλα τελειώνουν, μ’ έναν λυγμό. Στο μεταξύ, ο καιρός συνεχίζει ατάραχος τη σταδιακή του βελτίωση πάνω από ζωντανούς και νεκρούς.

Μόνο μυρίζοντας γιασεμί / Smelling the Jasmine Only
Ντοκιμαντέρ/Documentary, Ελλάδα/Greece, 1994, 30 λεπτά
Α΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 1992
image
Από το φως του ήλιου στο ημίφως ενός σιωπηλού, σχεδόν απειλητικού, χώρου. Κομμάτια ενός κόσμου που ζει σ’ άλλο χρόνο. Σ’ ένα παρελθόν τόσο πρόσφατο και τόσο μακρινό ταυτόχρονα. «Είμεθα εις τα κρατητήρια της ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΥΡ. Είσοδος 28-12-42. Έξοδος Άγνωστος…»

Η ζωή που θα ’θελες / The Life You Hoped For 
Ντοκιμαντέρ/Documentary, Ελλάδα/Greece, 1995, 61 λεπτά
image
Καλοκαίρι 1995, Κύπρος. Καθισμένος στα βράχια της Αμμοχώστου, ένας ηλιοκαμένος άνδρας καπνίζει το τελευταίο του τσιγάρο πριν από το ταξίδι κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Ανάμεσα σε γη και ουρανό, οι τόποι, τα πρόσωπα, τα λόγια της καρδιάς.

Ο Γιάννης Οικονομίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1967 και σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα. Ξεκίνησε σκηνοθετώντας ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες του “Σταδιακή βελτίωση του καιρού” (1992) και “Μόνο μυρίζοντας γιασεμί” (1994) απέσπασαν το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Το “Σπιρτόκουτο” (2003), η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, τιμήθηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), όπως και η δεύτερη μεγάλου μήκους, “Η Ψυχή στο Στόμα” (2006), η οποία συμμετείχε στην 45η Διεθνή Εβδομάδα Κριτικής των Καννών. Στη συνέχεια, Ο “Μαχαιροβγάλτης” (2010), έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο PUSAN International Film Festival και τιμήθηκε με επτά (7) βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογάφου (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, κ.ά). Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, “Το μικρό ψάρι” (2014), συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Berlin International Film Festival 2014 και είναι μία από τις 50 ταινίες που διαγωνίστηκαν για να λάβουν υποψηφιότητα στα European Film Awards.
image
Τo 8o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στη διοργάνωση και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του Φεστιβάλ που κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης.

Τιμές εσόδου:  
Γενική Είσοδος ανά ζώνη προβολής: 5€  
Κάρτα διαρκείας για όλο το Φεστιβάλ: 45€ (Αριθμός καρτών: 50)
Κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το Φεστιβάλ: 30€ (Αριθμός καρτών: 70)
(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)
Κάρτα για 10 ζώνες προβολής: 25€ (Αριθμός καρτών: 70)

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (12 – 26 Νοεμβρίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Μετρό), παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.

Κατεβάστε το πρόγραμμα του φεστιβάλ σε PDF

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, πρόκειται για την πέμπτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.