1. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήωσε  ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανυπόμονος να ακούσει τις ελληνικές προτάσεις δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ανυπόμονος και ο Γιάννης Βαρουφάκης για τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του. Στο μεταξύ σε σκληρή επίδειξη δύναμης προχωρά η Ανγκελα Μέρκελ στο «παρά πέντε» της συνάντησης Βαρουφάκη – Σόιμπλε στο Βερολίνο, λέγοντας ένα κατηγορηματικο – γερμανικού τύπου – «όχι» σε όλες τις προτάσεις που έχει βάλει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το  Reuters. «Είναι προφανές ότι οι προτάσεις της Γερμανίας δεν γίνονται αποδεκτές απο τη νέα ελληνική κυβέρνηση», διαμήνυει το Μαξίμου.

Ads

2. Πυρετός διαβουλεύσεων. Την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία – γέφυρα που θα δόσει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά και την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα κοινό τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018 επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να βρούμε τρόπους συμβιβασμού», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Η ιστορία της Ε.Ε. είναι μια ιστορία διαφωνιών, αλλά στο τέλος έρχεται ο συμβιβασμός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της. Την ανάγκη σεβασμού της ψήφου του ελληνικού λαού αλλά και των ευρωπαϊκών κανόνων και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του. Δεν ξεκινήσαμε συζητήσεις για το χρέος με την Ελλάδα διαμήνυσε το ΔΝΤ.

3. Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, οι διαρροές ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ δεν θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές γιατί ένας τέτοιος διάλογος προβλέπεται για επόμενες συνεδριάσεις έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό. Με κλειστές πόρτες και ανοιχτά όλα τα μέτωπα συνεδρίασε στη Βουλή η Κοινουβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που αριθμεί πλέον μόλις 13 μέλη και αμέτρητα προβλήματα στρατηγικής και πολιτικής επιβίωσης. Ο πραγματικός αντίπαλος του λαού, «τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο», δεν έφυγε με την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας την Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με την παρουσία δημοσιογράφων.

4. Το βούλευμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με το οποίο παραπέμπονται 72 από τους συνολικά 85 εμπλεκόμενους, εκδόθηκε από το Συμβουλίο Εφετών λίγο πριν εκπνεύσει το ανώτατο όριο του 18μηνου προφυλάκισης. Ανάμεσα σε αυτούς που παραπέμπονται σε δίκη για διεύθυνση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, τόσο ο γ.γ. του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, όσο και οι πρώην και νυν βουλευτές του. Στο μεταξύ το παρών στη Βουλή θα δώσουν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Ads

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ένα «New Deal» όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι η άποψη της Katrina vanden Heuvel όπως τη διατυπώνει σε άρθρο της στη Washington Post. Η Ευρώπη ακούει, αλλά δε θέλει να εμπλακεί μεταξύ Αθήνας-Βερολίνου γράφει ο γερμανικός Τύπος, με την Sueddeutsche Zeitung μνα εκτιμά πως η κρίση χρέους της Ελλάδος αποσπά απλώς την προσοχή. Ψηλά στις ειδήσεις των ξένων εφημερίδων ο Γιάννης Βαρουφάκης, τόσο ως ο πιο ενδιαφέρων άντρας του κόσμου, όσο και ως… ο πιο στυλάτος πολιτικός της Ευρώπης.

6. Ένας Έλληνας υποπλοίαρχος έπεσε νεκρός από πυρά πειρατών που επιτέθηκαν στο δεξαμενόπλοιο Κάλαμος το οποίο έπλεε στα ανοιχτά της Νιγηρίας.

7. Νωρίτερα, τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν το πρωί της Τετάρτης όταν ένα αεροσκάφος τύπου ATR 72-600 της TransAsia, με 58 άτομα κατέπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε ποταμό, λίγα μόλις λεπτά έπειτα από την απογείωσή του. Βιντεοσκοπημένο υλικό από οδηγό αυτοκινήτου κατέγραψε τη στιγμή της συντριβής.

8. Ρεκόρ αστέγων κατέρριψε η Νέα Υόρκη τη νύχτα που πέρασε, αφού ξεπέρασαν τις 60.000.

9. Οκτώ άνδρες από τη Συρία και την Παλαιστίνη κάθονται σε ένα υπόγειο στην Αθήνα και ανταλλάσσουν ιστορίες για τη διαφυγή τους από τον πόλεμο στη Συρία και τις προσπάθειές τους να φτάσουν στην ασφάλεια της Ευρώπης. Κάθε πρόσφυγας έχει διαφορετική ιστορία να διηγηθεί, αλλά σε όλες υπάρχει το κοινό στοιχείο της απελπισίας και του κινδύνου που αντιμετώπισαν κατά τη διέλευσή τους στην Ελλάδα.

10. Η Σάιμα αλ-Σαμπάχ, 32 ετών, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη μνήμη των θυμάτων της αιγυπτιακής επανάστασης. Το γαλλικό περιοδικό Le Nouvel Observateur συνάντησε τον φίλο της, Σαγεντ, ο οποίος συνελήφθη, ενώ προσπαθούσε να τη βοηθήσει.

Και μία δήλωση του Στέλιου Κούλογλου για Γεωργιάδη και Βούλτεψη που θα συζητηθεί!

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού για την Εφημερίδα των Συντακτών.