«Πρέπει να βρούμε τρόπους συμβιβασμού», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η ιστορία της Ε.Ε. είναι μια ιστορία διαφωνιών, αλλά στο τέλος έρχεται ο συμβιβασμός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Ads

Παίρνοντας το λόγο, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας μάχεται όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωπαϊκή συνεργασία.

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος μετά τη σημερινή συνάντηση, υπάρχει αμοιβαία κατανόηση», σημείωσε ο Μάρτιν Σουλτς. Συμπλήρωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας μάχεται για τη δική του χώρα με σωστό τρόπο, στη βάση του προγράμματός του.

«Συμφωνήσαμε ότι οι απλοί πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό και τώρα είναι καιρό οι κατέχοντες, όποιοι έβγαλαν τα χρήματά τους από τη χώρα, να συνεισφέρουν στη λύση του προβλήματος. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βασίζεται 100% στη βοήθεια του ευρωκοινοβουλίου γι’ αυτό», δήλωσε ο κ. Σουλτς.

Οι επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν δεν έγιναν δηλώσεις. 

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως θέλησε να δείξει ο πρόεδρος της Επιτροπής, πιάνοντας από το χέρι τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να βαδίσουν μαζί στο σημείο όπου θα έβγαινε η χαρακτηριστική αναμνηστική φωτογραφία.

image

Κι όλα αυτά, με φόντο την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την οποία τόνισε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, τον οποίο συνεχάρη «για το θάρρος του».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ακόμη την ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές, σημειώνοντας, ωστόσο: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Γιούνκερ παρέπεμψε επίσης στα όσα έχει πει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, πρόσφατα στη γερμανική τηλεόραση, ότι δηλαδή: «Δεν περιμέναμε τις εκλογές στην Ελλάδα για να αλλάξουμε την πολιτική μας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που είχε λάβει ήδη η Κομισιόν πριν από τις ελληνικές εκλογές σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ. ευρώ, αλλά και τις αποφάσεις για την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Κατανοώ αυτά, τα οποία έγιναν στην Ελλάδα και σας λέω ότι αυτά που έκανε η Κομισιόν έγιναν πριν από το δίδαγμα, που ορισμένοι λένε ότι πήραμε από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών» ήταν τα λόγια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.