Νέος γύρος στην κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΔΟΛ και την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ξέσπασε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος πως «το πιο συμπαγές και σταλινικό μπλοκ είναι το μνημονιακό μιντιακό που εκφράζεται κατά κύριο λόγο το βράδυ από το Mega και το πρωί από ΤΑ ΝΕΑ». Η εφημερίδα σήμερα δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της σκίτσο του Ιωσήφ Στάλιν να κρατά στα χέρια του τον Αλέξη Τσίπρα, ως μωρό και συνοδεύεται από τη λεζάντα «το φάντασμα του Στάλιν πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον φιλοξενεί ολοσέλιδο άρθρο του Ηλία Κανέλη με τίτλο «Ο ΠΟΠ πρόεδρος και οι πατερούληδες τη Κουμουνδούρου». Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ απαντά ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης επαναλαμβάνοντας την ουσία της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα και σκιαγραφώντας τη στάση του κόμματος απέναντι στα μέσα αυτά.

Ads

 
Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύουν σήμερα στο πρωτοσέλιδό τους σκίτσο του Ιωσήφ Στάλιν να κρατά στα χέρια του τον Αλέξη Τσίπρα, ως μωρό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ένα χέρι κρατά μια κόκκινη σημαία με σφυροδρέπανο και στο άλλο ένα μπουκέτο λουλούδια.
 
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ηλίας Κανέλλης με το άρθρο του που έχει τίτλο «Ο ποπ πρόεδρος και οι πατερούληδες της Κουμουνδούρου» απαντάει στον Αλέξη Τσίπρα γράφοντας «Ο Τσίπρας βλέπει ως σταλινικό τον Τύπο που του ασκεί κριτική, αλλά δεν βλέπει ότι στο κυνήγι της εξουσίας τον συντροφεύουν νεοσταλινικές ύαινες, οι οποίες του υπαγορεύουν την πολιτική εκφοβισμού μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων, ακόμα και γελοιογράφων, αλλά και απειλή ενός ρεβανσισμού στους μνημονιακούς εκτελεστές συμβολαίων με την Τρόικα».
 
Ο αρθρογράφος αναρωτιέται πως μπορεί μία εφημερίδα, ένα κανάλι, ένας οργανισμός ενημέρωσης να έχει σχέση με ένα σύστημα εξουσίας που στηρίχθηκε στη χειραγώγηση και στον συστηματικό διωγμό των αντιπάλων του ή της εξόντωσης των αντιφρονούντων. Προσθέτει πως ΤΑ ΝΕΑ, μία εφημερίδα με σαφές ιδεολογικό προφίλ δεν μπορούν να μην ασκούν κριτική σε ένα κόμμα του οποίου οι θέσεις κινούνται μεταξύ εθνικοσοσιαλισμού και μίας νεφελώδους ευρωπαϊκότητας. «Δεν είναι χαρακτηριστικά της δημοκρατίας η κριτική, ο λόγος και ο αντίλογος, η αντιπαράθεση;».
 
Και συνεχίζει την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το θέμα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάποιοι φοβεροί και τρομεροί εχθροί του, αλλά οι πολιτικές (μη) θέσεις του, οι αντιφάσεις του, η αδυναμία του να προσδιορίσει με σαφήνεια (και αριθμούς) μια ενδεχόμενη κυβερνητική πολιτική του. Τον χαρακτηρίζει ποπ είδωλο και αναφέρεται στην πορεία που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας από συνδικαλιστής του μαθητικού έως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πως εκτόπισε τον ευρωπαϊστή Μιχάλη Παπαγιαννάκη και έπεισε τον Αλέκο Αλαβάνο πως είναι ο στενότερος συνεργάτης του ώσπου τον υποσκέλισε, συνέβαλλε στη μετάλλαξη του άλλοτε ανανεωτικού κόμματος της Αριστεράς, ενσωμάτωσε στο κόμμα ετερόκλητα κινήματα και μετά την κρίση υποκατέστησε το ΠΑΣΟΚ στο ρόλο του λαϊκού πολυσυλλεκτικού κόμματος.
 
Η απάντηση Σκουρλέτη
 
Απάντηση στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, έδωσε το πρωί ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. «Τα ΝΕΑ έχουν εμφανίσει τον κ. Τσίπρα ως τσολιά, τον έχουν εμφανίσει ντυμένο με την αμερικανική σημαία, τώρα τον εμφανίζουν ως σταλινικό» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στο ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι η εφημερίδα του μνημονιακού ΔΟΛ δεν μπορεί να ράβει κουστούμια στο ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του.
 
«Δεν υπάρχει σήμερα πιο ακραίο, πιο σταλινικό, μνημονιακό, μιντιακό μπλοκ από αυτό που εκφράζεται κυρίως από τα «ΝΕΑ» κάθε πρωί και από το Mega κάθε απόγευμα. Είναι ένα καθημερινό δείγμα γραφής, το οποίο αποτυπώνει πλήρως, με την κυριολεξία της έννοιας και του όρου αυτή την αντίληψη» πρόσθεσε.
 
«Σε όλες τις ποιοτικές έρευνες που έχουν γίνει για τα ΜΜΕ το πιο απαξιωμένο, ως προς την αξιοπιστία, κανάλι είναι το Mega. Γι’ αυτό η ερώτηση είναι σαφής και έχει και πολιτικό περιεχόμενο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζεται για το κατά πόσο θα ήθελε και θα έπρεπε να συνεχίσει να στέλνει στελέχη του στο Mega – σε όλες τις εκπομπές, όχι μόνο στου κ. Πρετεντέρη – είτε θα σταματήσουν τα στελέχη του να δίνουν συνεντεύξεις στα «ΝΕΑ». Στο συγκρότημα ιδιαίτερα» τονίζει μεταξύ άλλων.
 
«Υπάρχει αυτός ο προβληματισμός. Και αυτός, βεβαίως, δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τα όσα μας καταλογίζουν περί λογοκρισίας, γιατί εμείς δεν πάμε να λογοκρίνουμε κάποιον. Σε μια συγκεκριμένη αντίληψη υποτιθέμενης δημοσιογραφίας είμαστε αντίθετοι. Εμένα μου θυμίζει μια δημοσιογραφία κατά παραγγελία, μου θυμίζει «εκτελεστές μνημονιακών συμβολαίων» συμπληρώνει.

Δήλωσε επίσης – αναφερόμενος στο ΔΟΛ – ότι γνωρίζει ο κ. Ψυχάρης ότι αν σπάσει το σύστημα διαπλοκής δεν θα παίρνει αφειδώς δάνεια για να κρατά μία χρεοκοπημένη επιχείρηση. Επισήμανε ακόμα ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα ερευνήσει τα δάνεια αυτά, προσθέτοντας ότι υπάρχει ζήτημα για τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών που τα χορηγούν.