Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του tvxs.gr για τις οργανωμένες επαναπροωθήσεις προσφύγων μεταναστών στον Έβρο δεν είναι απλώς ένα σοβαρό ζήτημα που εκθέτει τη χώρα. Δεν είναι πια υποψία αλλά βεβαιότητα ενώ φαίνεται ότι είναι μια δομημένη τακτική της ελληνικής πλευράς για τη μείωση και την αποτροπή των προσφυγικών ροών από τη χερσαία διαδρομή.

Ads

Οι καταγγελίες για το μηχανισμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι διαρκείς και πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα. Όμως για πρώτη φορά ξεδιπλώνεται το πρόβλημα σε όλη του την έκταση και εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Αποδεικνύεται με αδιάσειστο οπτικό και ηχητικό υλικό  ότι οι πρόσφυγες μπαίνουν στη χώρα και συλλαμβάνονται αλλά στη συνέχεια εξαφανίζονται, απάγονται, ξυλοκοπούνται και επαναπροωθούνται τη νύχτα στην Τουρκία.

Οι μαρτυρίες είναι σαφείς και εμπλέκουν ευθέως το Στρατό και την Αστυνομία ενώ υπάρχουν και αυτοί που μιλούν για προσπάθεια εκφοβισμού. Όμως παρόλα αυτά καμία αντίδραση, απάντηση ή τοποθέτηση δεν υπήρξε από τη φυσική ή την πολιτική ηγεσία και αυτό προκαλεί ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Είναι η σιωπή παραδόχη; 

Ads

Τα​ αμείλικτα ​ερωτήματα που ζητούν απάντηση δεν αφορούν απλώς σε όσους σχεδιάζουν και εκτελούν το συγκεκριμένο πλάνο. Αλλά κυρίως αν αυτό το οργανωμένο σχέδιο βίαιων  επαναπροωθήσεων, συνιστά κάποιου είδους πολιτική ή αν είναι ένας βαθύς μηχανισμός που ενεργεί ερήμην της πολιτικής εξουσίας.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι ​ήδη ​βαθιά εκτεθειμένη για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.