Την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε η Βρετανία στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Η Βρετανία γίνεται λοιπόν η πρώτη χώρα στην ιστορία της ΕΕ που αποχωρεί από αυτήν. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πάντως (51,9% Leave – 48,1% Remain) αφήνει τη χώρα διχασμένη και την Ευρώπη μετέωρη. Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που είχε στηρίξει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Σοκ στις διεθνείς αγορές

Ads

Τελικά αποτελέσματα: και στις 382 περιφέρειες, το Leave συγκεντρώνει 51,9% (17,410,742 ψήφοι), ενώ το Remain 48,1% (16,141,241 ψήφοι). Η συμμετοχή του κόσμου ανήλθε στο 72,16%. 

Παρά το γεγονός ότι oι προβλέψεις με το που έκλεισαν οι κάλπες έδειχναν παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και το ίδιο έκαναν τα πρώτα αποτελέσματα, τις πρώτες πρωινές ώρες ήρθε η ανατροπή και το Brexit πήρε το προβάδισμα. Η λίρα σημειώνει πτώση. Μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, μετά το σοκ από την επικράτηση του brexit.

Δείτε όλες τις εξελίξεις με χρονολογική σειρά:

Ads

Ερντογάν προς ΕΕ: Αν συνεχίσετε στην ίδια πορεία θα φύγουν κι άλλοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπόφευκτα θα έλθει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο και άλλες χώρες να αποχωρήσουν από τους κόλπους της βραχυπρόθεσμα, εάν συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια πορεία, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

– H ιστορική απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλειται στην «επιφανειακή και αλαζονική στάση» που κράτησε η βρετανική κυβέρνηση η οποία διοργάνωσε το δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

– Οι τέσσερις διάδοχοι του Κάμερον. Μετά την ανακοίνωση του Ντέιβιντ Κάμερον πως θα παραιτηθεί από την βρετανική πρωθυπουργία και την ηγεσία του  κόμματος των Συντηρητικών ύστερα από την επικράτηση του Brexit, ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του στο Συντηρητικό Κόμμα.

 – Χιλιάδες κάτοικοι του Λονδίνου υποστηρίζουν σε ιστότοπο συλλογής υπογραφών το αίτημα να κηρύξει η βρετανική πρωτεύουσα την ανεξαρτησία της και να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες ώρες μετά την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

– Αβέβαιο το μέλλον της ΕΕ εξαιτίας της φριχτής πολιτικής ηγεσίας στις μεγάλες χώρες. Γράφει ο Wolfgang Munchau από τους Financial Times

– «Κραχ» στις αγορές μετά το Brexit. Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008 “κληροδότησε” στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της ιστορικής απόφασής του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του λαϊκίστικου αντιευρωπαϊκού Ukip, που ηγήθηκε της εκστρατείας του Brexit, παραδέχθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, πως μία από τις υποσχέσεις της καμπάνιας «Out» ήταν ψέμα.

– Το Brexit αποτύπωσε τον βαθύ διχασμό της Βρετανίας. Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο βαθιά διχασμένο γεωγραφικά, κοινωνικά και ηλικιακά.

Συνάντηση Ολάντ – Ρέντσι στο Παρίσι πριν την τριμερή με τη Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναμένεται το Σάββατο στο Παρίσι για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο των εντατικών διπλωματικών επαφών μετά την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

– Το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε για το Brexit. Με το δόγμα και την υπογραφή Σόιμπλε ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η Γερμανία την επόμενη ημέρα του Brexit και του μεγάλου ευρωπαϊκού ρήγματος, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που παρουσιάζει αποκλειστικά η Handelsblatt. 

«Κραχ» στις αγορές μετά το Brexit. Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008 “κληροδότησε” στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της ιστορικής απόφασής του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Το Brexit προκαλεί σοκ στη γερμανική οικονομία. Μήνες μεγάλης ανασφάλειας αναμένονται για τη γερμανική εξαγωγική οικονομία. Εκπρόσωποί της κάνουν λόγο για μια «καταστροφή» με πολλαπλές επιπτώσεις.

–  Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τον Κάμερον, ανακοίνωσε ο Τούσκ. Μία έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων Ηγετών στις 27 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 – Ομπάμα: Η σχέση ΗΠΑ – Βρετανία θα αντέξει, είναι απαραίτητοι εταίροι μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. «Η σχέση των ΗΠΑ με τη Βρετανία θα αντέξει», πρόσθεσε.

– Το ΔΝΤ καλεί τη Μεγάλη Βρετανία να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση της να αποχωρήσει από την Ερωπαϊκή Ένωση.

– Με δραματικό τόνο σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τονι Μπλερ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Η αποχώρηση από την ΕΕ θα έχει τεράστιες συνέπειες», προειδοποίησε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών.

– Το Brexit μπορεί να αποτελέσει «την ευκαιρία για μια επανεκκίνηση» της Ευρώπης, σημειώνοντας πως αναμένεται να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τη λιτότητα, δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικεφαλής του SPD και αντικάγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ.

– Δείτε ένα γράφημα που αποτυπώνει τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του Brexit, βάσει εκτιμήσεων πολιτικών παραγόντων, διεθνών Οργανισμών και επενδυτικών Οίκων.

– Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά το δρόμο του προς την εγκατάλειψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και δεν θα γίνουν αμέσως αντιληπτές, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές στην πολιτική, οικονομία, εργασία… καθώς επίσης και στα γήπεδα της Premier League. 

– «Πρέπει να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν, είναι η στιγμή της διαύγειας, της ισορροπίας και της ήρεμης δύναμης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, μετά το Brexit.

– Θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σημερινή, ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Αν κάνουμε την Ευρώπη δίκαιη, κανείς δεν θα φύγει» τόνισε πάντως. 

– Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που ακολουθούν το Brexit. Η Ισπανία θα επιδιώξει συγκυβέρνηση στο Γιβραλτάρ μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Φωτιές στα εσωκομματικά της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο Κόμμα των Εργατικών, άναψε το Brexit, καθώς δύο βουλευτές τους κατέθεσαν σήμερα πρόταση μομφής κατά του επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Υπενθυμίζεται ότι ο Κόρμπιν είχε στηρίξει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιουχάρισμα του Μπόρις Τζόνσον που δήλωσε: Η Βρετανία δεν πρέπει να βιαστεί για το Brexit. 

– Με δάκρυα χαράς υποδέχτηκε την ετυμηγορία της βρετανικής κάλπης για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η αντιπρόεδρος της ευρωσκεπτικιστικής και ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD).

– Οι Βρετανοί αποφάσισαν να κουνήσουν το μαντίλι στην ευρωπαϊκή κοινότητα και η κοινότητα των χρηστών των social media δεν θα μπορούσαν παρτά να σχολιάσουν με χιούμορ το Brexit. Τρολάρισμα του Brexit στο twitter λοιπόν. 

– «Η βρετανική ψήφος είναι μια σκληρή δοκιμασία για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σχολιάζοντας την απόφαση των Βρετανών πολιτών να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αντεπίθεση περνά η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν. Με κοινό μήνυμά τους οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών τονίζουν ότι οι διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ξεκινούν άμεσα.

– Χωρίς να θέλει να υποβαθμίσει τη σημασία του Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτηρίζοντας το «τομή» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις αξίες της Ευρώπης» και ότι «η Ε.Ε. είναι αρκετά ισχυρή για να δώσεις τις σωστές απαντήσεις».

– «Το Brexit δεν είναι η αρχή του τέλους της Ε.Ε.», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Τη δήλωση του ακολούθησε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν.

– «Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Δεν έκρυψε την ικανοποίησή του ο Ντόναλντ Τραμπ για την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος: «Φανταστικό το Brexit» και «μπράβο» στους Βρετανούς. 

– Μπαράζ συνεδριάσεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κι όχι μόνο έφερε το αποτέλεσμα της κάλπης στη Μεγάλη Βρετανία που έδειξε την έξοδο.

– Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που έδειξε την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχολίασαν τα ελληνικά κόμματα.

– Διχασμένη αφήνει τη Μεγάλη Βρετανία το δημοψήφισμα που έδειξε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  καθώς το 51,9% ψήφισε Brexit και το 49,1% Bremain. Δείτε το χάρτη του διχασμού…

– Σε ελεύθερη πτώση οι διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit. Εικόνα ξεπουλήματος σε όλα τα χρηματιστήρια με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ίδια η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Κοτζιάς: Προτεραιότητα μετά το Brexit ο δημοκρατικός διάλογος και η συναίνεση. Πώς σχολιάζει το υπουργείο Εξωτερικών το Brexit.

– «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία νομίζω ότι είναι μια ιστορική στιγμή, μια πολύ κακή ιστορική στροφή, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και μια πλήρης και παταγώδης αποτυχία της ευρωπαϊκής ηγεσίας» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. 

– Σε ελεύθερη πτώση οι διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit. Εικόνα ξεπουλήματος σε όλα τα χρηματιστήρια με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο. 

 

– Την απόφαση για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχολίασε ο επικεφαλής του Eyrogroup Γερούν Ντάισελμλουμ, λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό».

– «Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

– Αχ καημένε Φουκιγιάμα! Η ιστορία δεν σταμάτησε με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, όπως προέβλεπες…  – Διαβάστε το άρθρο του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για το Brexit, τις αιτίες που το προκάλεσαν και τις συνέπειές του. 

– Αν και χαρακτήρισε την εξέλιξη του Brexit δραματική ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαμήνυσε ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη, θα παραμείνει ενωμένη και ότι «ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει δυνατότερο».

– Ο σύζυγος της δολοφονημένης Τζο Κοξ στέλνει μήνυμα ενότητας μετά το Brexit. 

– Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη νίκη του Brexit.

– Η ψήφος των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ οφείλεται στο θυμό τους μετά την προδοσία τους από διαδοχικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος των Εργατοκών Τζέρεμι Κόρμπιν.

– Οι πρώτοι τριγμοί από το Brexit, εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ήρθαν πριν καν τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων του ιστορικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το μέλλον της χώρας στην ΕΕ. Η Σκωτία διαμηνύει πώς οι πολίτες ψήφισαν ότι θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ και εκεί είναι η θέση τους. Στην Ιρλανδία το Sinn Fein ζητά δημοψήφισμα για μια «ενωμένη Ιρλανδία». 

– Πώς θα γίνει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ. Τι προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

– Δείτε πώς ψήφισαν οι Βρετανοί ανά περιοχή και ηλικία αλλά και πώς θα επηρεαστούν οι Βρετανοί πολίτες είτε διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, που στήριξε την εκστρατεία του Brexit. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε έναν πρωθυπουργό του Brexit», δήλωσε στο ITV News και πρόσθεσε: «Δεν είναι αποδεκτό, δεν το πιστεύω (…) ότι θα παραμείνει».

– Στην καγκελαρία μετέβη η Άνγκελα Μέρκελ μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ έχει «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ. 

– Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. «Θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού. Ήταν σαφές ότι θα παραμείνει». 

– «Η Ευρώπη συνεχίζει, αλλά οφείλει να αντιδράσει για να ξαναβρεί στην εμπιστοσύνη των λαών. Είναι επείγον» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό.

– Η Τράπεζα της Αγγλίας διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλιστεί η νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

– «Νίκη για την ελευθερία! Όπως έχω πει όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και στις χώρες της ΕΕ» γράφει στο twitter  η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, πανηγυρίζοντας για το Brexit. Ο ακροδεξιός Ολλανδός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς ζήτησε δημοψήφισμα για Nexit, δηλαδή μια έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ».

– Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, ξεκαθάρισε ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν ΕΕ και εκεί θέλουν να ανήκουν. Ήδη σε όλα τα βρετανικά μέσα γίνονται αναλύσεις για την επόμενη ημέρα της Βρετανίας καθώς τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θεωρούνται διχαστικά. 

– Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του Leave, κατήφεια στο στρατόπεδο του Remain:

image

image

– Ο πρώτος χάρτης. Με το κίτρινο χρώμα το Remain (κυριαρχεί στη Σκωτία, στη μισή Β. Ιρλανδία, στο Λονδίνο). Το γαλάζιο είναι το Leave (κυριαρχεί στην Ουαλία και την Αγγλία και την υπόλοιπη Β. Ιρλανδία).

image

– Σαμπάνιες άνοιξαν στην καμπάνια του Leave. 

– Προεξοφλεί τη νίκη του ο Φάρατζ: «Ξημέρωσε η Μέρα Ανεξαρτησίας» είπε, δηλώνοντας νικητής. «Κερδίσαμε χωρίς να πέσει ούτε μια πιστολιά» είπε σε άλλο σημείο πυροδοτώντας αντιδράσεις με δεδομένη τη δολοφονία της βουλευτού των εργατικών Τζο Κοξ.

image

– Ο πρώην επικεφαλής του Yougov, που έδωσε την μόνη εκτίμηση αποτελέσματος με σχετικά άνετη νίκη για το Remain, ομολόγησε ότι έπεσε έξω.

Δείτε εδώ ζωντανά τα αποτελέσματα από το BBC

Ζωντανή Μετάδοση από τον Guardian

Όταν έκλεισαν οι κάλπες, οι δημοσκοπικές έρευνες του YouGov και της Ipsos MORI, έδιναν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ να επικρατεί της εξόδου με 4 έως και 8 μονάδες.