Αν και χαρακτήρισε την εξέλιξη του Brexit δραματική ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαμήνυσε ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη, θα παραμείνει ενωμένη και ότι «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει δυνατότερο».

Ads

«Εκ μέρους των 27 [υπόλοιπων] ηγετών: Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητά μας ως 27, και βλέπουμε Ευρωπαϊκή Ένωση ως το πλαίσιο για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο κ. Τουσκ.

Τόνισε πως οι Βρυξέλλες είναι προετοιμασμένες και για το αρνητικό σενάριο του Brexit. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ιστορικές στιγμές δεν πρέπει να συνοδεύονται από «υστερικές αντιδράσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βιαστικές κινήσεις.

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει δυνατότερο», συμπλήρωσε με νόημα.

Ads

Ο κ. Τουσκ θα συναντηθεί στις 11:30 ώρα Ελλάδος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής, ενώ πριν τη Σύνοδο, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, θα συναντηθούν εκτάκτως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Κύριο ζήτημα το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι το αν και πώς η Βρετανία θα βγει από την ενιαία αγορά, που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν εκ του μηδενός την εμπορική σχέση τους.

Δείτε το βίντεο:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=WE0N3vgh1cY]