Χωρίς να θέλει να υποβαθμίσει τη σημασία του Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτηρίζοντας το «τομή» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις αξίες της Ευρώπης» και ότι «η Ε.Ε. είναι αρκετά ισχυρή για να δώσεις τις σωστές απαντήσεις».

Ads

Στον απόηχο της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανάις από την ευρωπαϊκή οικογένεια, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «τις συνέπειες θα τις δούμε το επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο εμείς έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να μην βγάλουμε άμεσα συμπεράσματα πράγμα το οποίο θα σήμαινε περαιτέρω διάσπαση της Ευρώπης. Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση».

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ευρώπης αντιλαμβάνονται πόσο η Ένωση βοηθάει στη ζωή τους», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας και υπενθύμισε ότι οι ιδρυτές της Ένωσης βρήκαν τον δρόμο για την ειρήνη «μετά από αιώνες πολέμων και συγκρούσεων» και «αυτές παραμένουν εγγυήσεις και για το μέλλον».

Απευθυνόμενη στη Βρετανία τόνισε ότι για την έξοδο υπάρχει σαφής διαδικασία με πολυετείς διαβουλεύσεις και κατά τη διάρκειά τους παραμένει μέλος με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται.

Ads


Δείτε το βίντεο:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=uOQX4JQ1maU]