Σε 23 λεπτά και με επτά συντονισμένες επιθέσεις, ανά πέντε λεπτά, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλισαν το Παρίσι και συγκλόνισαν την Ευρώπη. Η επίθεση που ήδη έλαβε τον «τίτλο» της ευρωπαϊκής 11ης Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε από τρεις οργανωμένες ομάδες τρομοκρατών οι οποίες ενέργησαν συντονισμένα. 

Ads

Το χρονικό των επιθέσεων

Αυτό είναι το χρονικό των επιθέσεων όπως το κατέγραψε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας: 

  • Στις 21:20 έγινε η πρώτη έκρηξη με ανατίναξη ενός καμικάζι έξω από το γήπεδο «Stade de France», κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Τον αγώνα παρακολουθούσαν γύρω στα 80.000 άτομα και ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών.

    Ads
  • Πέντε λεπτά αργότερα, οι πρώτοι πυροβολισμοί στο 10ο διαμέρισμα ανατολικά στο Παρίσι στο αίθριο μιας πιτσαρίας. Πέντε άτομα έπεσαν νεκρά από τις ριπές.

  • Στις 21:30, πέντε λεπτά αργότερα, δεύτερη ενέργεια καμικάζι έξω από το Στάδιο.

  • 21:38, στο κέντρο του Παρισιού (Rue de Charonne) στο 11ο διαμέρισμα νέα επίθεση σε εστιατόρια, με 19 νεκρούς σύμφωνα με το υπουργείο.

  • 21:43 νέα έκρηξη πάντα στο 11ο διαμέρισμα (Boulevard Voltaire) μπροστά στο νούμερο 253 κοντά στην πλατεία του Έθνους (place de la Nation).

  • 21:50 αρχή της επίθεσης στο Μπατακλάν στο μπουλεβάρτο Βολτέρ, στο νούμερο 50, όπου ευρίσκεται η ιστορική – για την πρωτεύουσα – αίθουσα συναυλιών. Η απόσταση από την προηγούμενη επίθεση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα δηλαδή 5’ με αυτοκίνητο. Στο Μπατακλάν η επίθεση των τρομοκρατών διήρκεσε 3 ώρες έως την έφοδο των ειδικών μονάδων της αστυνομίας. Ήταν η πιο πολύνεκρη επίθεση με πάνω από 100 νεκρούς. 

  • 21:53 Τρίτη ενέργεια καμικάζι και πάλι στο Στάδιο.

Διαβάστε επίσης:

Οι διαφορές με τα παλαιότερα χτυπήματα

Το χθεσινό πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα είχε καινούργια στοιχεία σε σύγκριση με τις προηγούμενες που έχει υποστεί η Γαλλία:

  • Για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις καμικάζι στο έδαφός της.

  • Υπήρξε ένας πρωτοφανής συντονισμός χρονικά, πράγμα που αποδεικνύει τη λεπτομερή προετοιμασία και την πολύ καλή γνώση των κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας και των συνηθειών των Παριζιάνων.

  • Υπήρχαν σίγουρα δυο μεγάλοι στόχοι, το Μπατακλάν και το Stade de France στους οποίους έδρασαν οι δυο ομάδες. Δεν έχει εξακριβωθεί ποιος ήταν ο μεγάλος στόχος της τρίτης ομάδας, εφόσον υπήρχε. 

  • Οι τρομοκράτες πυροβολούσαν στα τυφλά, μαζικά με μοναδική επιδίωξη, όσο περισσότερα θύματα.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τους δράστες

Ταυτοποιήθηκε ο ένας δράστης που σκοτώθηκε και ο ίδιος μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μπατακλάν. Είναι Γάλλος πολίτης και γνωστός στις αρχές για διασυνδέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα. 

Τουλάχιστον ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας έξω από το Stade de France είχε εισιτήριο για τον αγώνα Γαλλίας – Γερμανίας και φέρεται να ήταν έτοιμος να μπει στο γήπεδο. Λόγω των ισχυρών μέτρων ασφαλείας τελικά ανατινάχθηκε έξω από το στάδιο. 

Ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στη σορό δράστη που χτύπησε έξω από το Stade de France. Το διαβατήριο ανήκει σε άτομο που πέρασε τον Οκτώβρη από τη Λέρο και ταυτοποιήθηκε εκεί. Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει στοιχεία και δακτυλικά αποτυπώματα στη Γαλλία ώστε να εξακριβωθεί αν το διαβατήριο ανήκε στο δράστη ή χρησιμοποιούσε το διαβατήριο κάποιου άλλου. Εξάλλου μένει να εξακριβωθεί ότι το έγγραφο δεν ανήκε σε κάποιο θύμα. 

Ένας Γάλλος με όπλο φέρεται να συνελήφθη σήμερα στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου όπου σήμανε συναγερμός μετά από ύποπτες κινήσεις. Μία από τις πτέρυγες του αεροδρομίου εκκενώθηκε για πολλές ώρες. 

Πριν από περίπου δέκα ημέρες συνελήφθη στη Γερμανία άνδρας που ίσως σχετίζεται με το σχεδιασμό των επιθέσεων. Πάνω του βρέθηκαν πολεμοφόδια ενώ τελικός προορισμός του θεωρείται ότι ήταν το Παρίσι. 

Συλλήψεις

Τρεις συλλήψεις έχουν γίνει στο Παρίσι και πέντε στις Βρυξέλλες όπου αναπτύχθηκε σήμερα μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Τρεις από τους δράστες της επίθεσης φέρεται να διέμεναν στις Βρυξέλλες. 

Θύματα 

Τουλάχιστον 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές επιθέσεις. Τριακόσια πενήντα δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι 99 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.