Με τους ναζί και την Κου Κλουξ Κλαν συνέκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ τους εξεγερμένους φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων ενάντια στη γενοκτονία που διενεργεί το Ισραήλ στη Γάζα.

Ads

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε εδώ, είναι τεράστιο μίσος», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Αναφερόταν στη συγκέντρωση στη Βιρτζίνια το 2017, που άρχισε με πορεία νεοναζιστών και μελών της Κου Κλουξ Κλαν με αναμμένους πυρσούς στα χέρια.

Την επομένη ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στους ναζί, ρατσιστές και λοιπούς ακροδεξιούς και αντιφασίστες που διοργάνωσαν αντι-διαδήλωση, με έναν από τους ναζί να πέφτει με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος αντιδιαδηλωτών, δολοφονώντας τη νεαρή Χέδερ Χέιερ και τραυματίζοντας άλλους 19 ανθρώπους.

Ads

Ο τότε πρόεδρος Τραμπ είχε στηλιτεύσει τη βία «κι από τις δύο πλευρές».

Δεν είναι όμως ο μόνος που επιτίθεται στο φοιτητικό κίνημα που έχει εξαπλωθεί σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, αφού, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Μπάιντεν έχει κινητοποιήσει τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό, ο οποίος χρησιμοποιεί βία και μαζικές συλλήψεις σε μια προσπάθεια να «σβήσει» τις κινητοποιήσεις.

Η καταστολή αυτή συνοδεύεται από μια συντονισμένη, διακομματική συκοφαντία εναντίον των φοιτητών, οι οποίοι χρεώνονται από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, για «ενέργειες αντισημιτικής φύσης».