Ο Κεντροδεξιός συνασπισμός της λιτότητας κέρδισε τις εκλογές στην Πορτογαλία, αλλά είδε τα ποσοστά του να καταρρέουν, χάνοντας 12 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, και ταυτόχρονα την αυτοδυναμία, χωρίς μάλιστα να έχει κάποιον άλλο σύμμαχο από τη χώρο της Δεξιάς. Όπως υπογραμμίζουν αναλυτές το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι μια νίκη της Κεντροδεξιάς, αλλά μια ήττα των Σοσιαλιστών. Αντίθετα σε νικητή της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύεται το Μπλόκο της Αριστεράς, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είδε τα ποσοστά του να διπλασιάζονται σημειώνοντας ένα ιστορικό αποτέλεσμα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Σημείο αναφοράς και το Coligação Democrática Unitária (CDU – Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία), ο συνασπισμός Κομμουνιστών και Πρασίνων, που διατήρησε τα ποσοστά του.

Ads

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα το πολιτικό σκηνικό στην Πορτογαλία διαμορφώνεται ως εξής: Τα δύο δεξιά κυβερνητικά κόμματα (Paf: 36,8% – 99 και PSD: 1,5% – 5) 104 έδρες, οι σοσιαλιστές (32,4%) 85 έδρες, το Μπλόκο (10,2%) 19, το CDU (8,3%) 17, το PAN (Κόμμα για τα ζώα και τη φύση: 1,5%) 1 έδρα. Ο Κεντροδεξιός συνασπισμός αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, καθώς απαιτούνται 116 έδρες στο κοινοβούλιο, και άρα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες εκτός Δεξιάς ή να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας. Σημειώνεται, πως τέσσερις ακόμη έδρες, από τις συνολικά 230 του πορτογαλικού κοινοβουλίου, κρίνονται από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚ της Πορτογαλίας, Ζερόνιμο Σόουσα, έστειλε μήνυμα προς τους Σοσιαλιστές. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει τις συνθήκες για να σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε, ενώ ήδη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακούγονται φωνές για αποτροπή κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και τερματισμό της δεξιάς κυβέρνησης. «Η δεξιά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει και για το Μπλόκο, δεν πρέπει να κυβερνήσει. Περιμένουμε και από τα άλλα κόμματα [τους σοσιαλιστές] να πουν τι θα κάνουν», σχολίασε η συντονίστρια του Μπλόκου της Αριστεράς Καταρίνα Μαρτίνς.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος, του PP, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ανακοίνωσε πως οι ηγεσίες των δύο δεξιών κομμάτων, που μαζί συγκεντρώνουν 104 έδρες, θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. «Θα ενημερώσω τον Πρόεδρο πως είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση», δήλωσε ο Κοέλιο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «είναι αποφασισμένος να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, αλλά ταυτόχρονα είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί ο “βασικός στόχος”, που είναι η μείωση του χρέους». «Οι καιροί είναι δύσκολοι», πρόσθεσε.

Ads

Οι Σοσιαλιστές, αποδέχονται την ήττα στις εκλογές, αλλά στέλνουν το δικό τους μήνυμα – προειδοποίηση στην κεντροδεξιά κυβέρνηση. «Θα πρέπει να αλλάξει θέσεις γιατί έχει χάσει την πλειοψηφία. Θα πρέπει να καταλάβει πως η κατάσταση είναι διαφορετική τώρα», τόνισε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης, πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Υπενθυμίζεται, πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα για αρκετούς μήνες προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις έχοντας υποσχεθεί τον τερματισμό της λιτότητας, την ελάφρυνση της φορολογίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω τις ενίσχυσης της εγχώριας κατανάλωσης. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχασε έδαφος και βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Όπως σημειώνουν αναλυτές, το κεντροαριστερό κόμμα έχει χάσει την αξιοπιστία του καθώς ήταν αυτό που οδήγησε την Πορτογαλία στο χείλος της χρεοκοπίας πριν από τέσσερα χρόνια, εν μέσω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. 

Αναλυτικά τα αποτέλεσμα των Πορτογαλικών Εκλογών

image