Κωμικοτραγική φαίνεται πως θα είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Με τον κανονισμό της Βουλής να έχει γίνει λάστιχο, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να προτείνει το στήσιμο συνολικά επτά κάλπών καθώς και τη διεξαγωγή τριών ψηφοφοριών, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια αποφυγής διαρροών. Πάντως, η ΔΗΜΑΡ έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας για αύριο το πρωί προκειμένου να αποφασίσει τη στάση της. Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ζητώντας τέσσερις κάλπες. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε σχετικό διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ευθέως αντισυνταγματική η εισήγηση για 3 κάλπες, δήλωσε νωρίτερα στο tvxs.gr, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος.
 

Ads

Το στήσιμο επτά καλπών πρότεινε το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση μια για κάθε πρόσωπο ανά πρόταση κόμματος. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό θα στηθούν τρεις κάλπες για τον Γ. Παπακωνσταντίνου (προτείνεται για παραπομπή από Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες), δύο για τον Ευ. Βενιζέλο (προτείνεται από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες) και από μια για τους Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο (προτείνονται από Ανεξάρτητους Έλληνες).
 
Αυτό βέβαια θα σημαίνει ότι οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν 3 φορές για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου, δύο φορές για την παραπομπή Βενιζέλου και από μία για την παραπομπή Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες σημειώνουν ότι μία τέτοια λύση δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης να ψηφίσουν στην πρώτη ψηφοφορία και εν συνεχεία να αποχωρήσουν, καθώς με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές. Η τελευταία φορά που αποχώρησαν βουλευτές κόμματος ήταν στην υπόθεση του Βατοπεδίου όταν η ΝΔ είχε φύγει από την ψηφοφορία για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
 
Νωρίτερα σήμερα το πρωί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είχε προτείνει κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες.
 
Στον αντίποδα τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ) θα ζητήσουν να στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που κατηγορείται. 
 
Μάλιστα νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σεσυνάντηση – διάβημα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη από τον οποίο ζήτησε προσοχή στο θέμα της ψηφοφορίας ώστε να μην ακυρωθεί με τις επιλογές του η μυστικότητα της διαδικασίας.

Όσον αφορά δε, τη διαδικασία των επτά καλπών ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση πανικό και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών. «Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να στήσει επτά διαδοχικές κάλπες οδηγεί σε μια διαδικασία αλαλούμ που φανερώνει πανικό αλλά και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης και του κ Σαμαρά προσωπικά να κάνει τα πάντα ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης του προς το πρόσωπο του κ Βενιζέλου» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ζήτησε να στηθούν τέσσερις κάλπες, υποστηρίζοντας πως άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.
  
Μυστήριο η στάση της ΔΗΜΑΡ
 
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την τελική πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Δημοκρατική Αριστερά έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας για αύριο το πρωί προκειμένου να αποφασίσει τη στάση της.
 
Νέα μετωπική Τσίπρα – Βενιζέλου

Ads

Στο μεταξύ, νέα κόντρα ξέσπασε νωρίτερα σήμερα μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με αφορμή τις τρεις κάλπες που είχε αρχικά αποφασιστεί να στηθούν για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στη Βουλή. 
 
«Νομίζω ότι είναι αδιανόητο αυτό το οποίο λέγεται ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία. Και ουσιαστικά να έχουμε και μια διαδικασία η οποία θα αίρει την μυστικότητα της ψήφου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προδίδει πανικό» τόνισε νωρίτερα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Υποστήριξε δε, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «αυτοενοχοποιείται» ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία.
 
«Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά. Κι εμείς, απευθυνόμαστε πρωτίστως στην κυβέρνηση, και στον κ. Σαμαρά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη δημοκρατική λειτουργία. Γιατί με τέτοια προηγούμενα δημιουργούμε πάρα πολύ κακούς οιωνούς για το μέλλον».
 
Για απίστευτο πολιτικό θράσος του Τσίπρα έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αύριο λήγει και τυπικά η απόπειρα του ρεσάλτο», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, αναφερόμενος στην αυριανή ψηφοφορία για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.
 
«Με εντυπωσίασε το απίστευτο πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντί να πάρει την πρωτοβουλία να αποσύρει την πρόταση που στρέφεται εναντίον μου και με στοχοποιεί, στο πλαίσιο της πολιτικής σκευωρίας, της οποίας είναι εμπνευστής και αυτουργός ο ίδιος σε πολύ μεγάλο βαθμό, είπε το αμίμητο ότι “ο κύριος Βενιζέλος αυτοενοχοποιείται”».
 
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά αίσθηση της λειτουργίας των θεσμών της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου» υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «αυτός που συκοφαντεί, συνωμοτεί, σκευωρεί και στρέφεται κατά ενός στόχου, κατηγορεί τον στόχο ότι αυτός αυτοενοχοποιείται».

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ ανέφερε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες, μια για κάθε πρόταση που έχει υποβληθεί, είναι πραξικοπηματική. Με την τακτική της αυτή η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για κάθε πρόσωπο που ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά μην παραπεμφθεί κανένας. Γενικότερα εντάσσεται στην μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης».
 
Κατρούγκαλος: Ευθέως αντισυνταγματική η εισήγηση για 3 κάλπες
 
«Αν τελικώς στηθούν 3 κάλπες στη ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής, θα πρόκειται για μία παράλογη και ευθέως αντισυνταγματική επιλογή», δηλώνει κατηγορηματικά στο tvxs.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία που τηρήθηκε στην περίπτωση του Βατοπεδίου, κατά την οποία οι βουλευτές ψήφισαν ανά πρόσωπο.
 
Όπως εξηγεί, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα παραβιάζει την αρχή της εξατομίκευσης της ποινικής ευθύνης, διότι οι βουλευτές δεν θα κληθούν να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο της ευθύνης καθενός ξεχωριστά αλλά στο σύνολο. «Σκεφτείτε ότι κάποιος που θα θέλει να αξιολογήσει, για παράδειγμα, την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και θα θελήσει να δοθεί η δυνατότητα παραπομπής σε προκαταρκτική εξέταση του κ. Παπανδρέου, θα πρέπει να ψηφίσει το ίδιο και για τον κ. Παπαδήμο. Μολονότι στη συνείδησή του μπορεί αυτά να είναι δύο διαφορετικά πράγματα», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας: «όπως δεν πρέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, έτσι δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται και τα ποινικά αδικήματα».
 
Ο ίδιος αναφέρεται σε ένα ακόμη ζήτημα: Αν, όπως ακούγεται, οι βουλευτές δεν ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες αλλά μόνο στην πρώτη, τότε θα παραβιαστεί ευθέως η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας, διότι είναι προφανές ότι θα γνωρίζουμε όλοι πως εκείνοι που δεν ψήφισαν αντιτίθενται στις συγκεκριμένες προτάσεις.