Με τρεις κάλπες, απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, εισηγήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να γίνει η αυριανή ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Την πρότασή της θα εγκρίνει ή θα απορρίψει η Ολομέλεια της Βουλής αύριο.

Ads

 
Η συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να είναι εκρηκτική, με πιο πιθανό η πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων να τεθεί στην αρχή της συνεδρίασης στην Ολομέλεια και επί αυτής να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συζήτηση επί των προτάσεων (στην οποία έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και τα προτεινόμενα για παραπομπή πρόσωπα) και μετά το πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία.

Επί της διαδικασίας η Διάσκεψη των Προέδρων δεν κατέληξε πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, δηλαδή αν θα προστεθούν οι ψήφοι από όλες τις κάλπες ή θα υπολογιστεί κάθε μία ξεχωριστά, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο να μην παραπεμφθεί κανένα πρόσωπο σε επιτροπή προκατρκτικής εξέτασης. Για το θέμα αποφασίστηκε να υπάρξει διαβούλευση το απόγευμα ανάμεσα στα κόμματα.

Ανοικτό παραμένει αν κάθε βουλευτής υποχρεούται να προσέλθει να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν ή αν θα έχει τη δυνατότητα να προσέλθει σε μία μόνο κάλπη. Όμως, όπως επισημάνθηκε, αν  βουλευτές επιλέξουν να ρίξουν ψηφοδέλτιο σε μία μόνο κάλπη, τότε παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Αντίστοιχα, τονίστηκε πως δεν  μπορεί βουλευτής να υποχρεωθεί να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες.

Ads

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα ζητήσει τρεις κάλπες όσες και οι προτάσεις προανακριτικής που έχουν κατατεθεί από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για  Γ.Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο, και Ανεξάρτητοι Έλληνες για Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ.Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.
 
Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ζητήσει τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που περιλαμβάνεται στις προτάσεις.
 
Τυχόν απόφαση να στηθούν τρεις και όχι τέσσερις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ «οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και επιμένει στην πρότασή του να στηθούν τέσσερις κάλπες.

Για «προσπάθειες συγκάλυψης» της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος να στηθούν τέσσερις κάλπες στην ψηφοφορία. Εξάλλου, το αίτημά του για τέσσερις κάλπες επανέλαβε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο αριθμός των καλπών απασχόλησε χθες το βράδυ και τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναζητούν ένα κοινό σχέδιο δράσης κατά την αυριανή μυστική ψηφοφορία, με στόχο να αποφευχθούν διαρροές βουλευτών.
 
Όπως έγινε γνωστό χθες, η ΔΗΜΑΡ προκρίνει μια κάλπη για την ψηφοφορία σχετικά με παραπομπή σε Εξεταστική Επιτροπή των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με στελέχη της, η ΔΗΜΑΡ φέρεται να τάσσεται υπέρ της μιας κάλπης με τέσσερα ψηφοδέλτια, τρία για τις προτάσεις των κομμάτων και ένα λευκό.

Στον κυβερνητικό χειρισμό της υπόθεσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αυτοενοχοποιείται και συγχρόνως γίνεται όμηρος του πρωθυπουργού.
 
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι -είναι αδιανόητο να- καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία, με αποτέλεσμα να αίρεται η μυστικότητα της ψήφου για τη συγκρότηση προανακριτικής. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στη Βουλή, προδίδει πανικό», σχολίασε, καταλήγοντας: «πρέπει να προστατεύσουμε την κοινοβουλευτική λειτουργία γιατί με τέτοια προηγούμενα δημιουργούμε πάρα πολύ κακούς οιωνούς για το μέλλον».

Σκληρή ήταν απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για απίστευτο πολιτικό θράσος. Δυστυχώς δεν διδάσκονται τίποτα, είναι αμετανόητοι, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος κατά την εισήγησή του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά «τα κτυπήματα που υπέστη η σκευωρία -εμπνευστής της οποίας ήταν ο κ. Τσίπρας- ήταν αλλεπάλληλα». Αύριο όμως, διεμήνυσε, λήγει και τυπικά η απόπειρα ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
«Κάλπη τη Πέμπτη για κάθε πρόταση κόμματος και ΟΧΙ για κάθε προτεινόμενο πρόσωπο, σημαίνει ‘ασπίδα’ για Βενιζέλο και ομερτά. Ποιο κόμμα το ζητά;», σχολίασε μέσω twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
 
Στη συνεργάτιδα του Διώτη η προσοχή των εισαγγελέων
 
Τη δικηγόρο και συνεργάτιδα του Ιωάννη Διώτη, η οποία – κατά ομολογία του – τον βοήθησε να αντιγράψει το στικάκι που είχε πάρει από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου καλούν τώρα οι οικονομικοί εισαγγελείς λίγο πριν την ολοκλήρωση της έρευνάς τους για την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ.
 
Σε υπόμνημα που υπέβαλε χθες, διά του συνηγόρου του, στους οικονομικούς εισαγγελείς ο κ. Διώτης αφήνει αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ενώ επιβεβαιώνει ότι αντέγραψε το επίμαχο USB με τη λίστα Λαγκάρντ.
 
Ο κ. Διώτης τονίζει ότι όταν στα μέσα Ιουνίου 2011 ο αποχωρών υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου του απέστειλε το USB, δεν του ανέφερε ούτε ότι υπήρχε CD, ούτε ότι αυτό είχε παραληφθεί με συνοδευτικά έγγραφα, αλλά ούτε και ότι είχε αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. «Εάν αυτό είχε συμβεί, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα το χειριζόμουν ως ‘έγγραφο’ και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως παράνομο αποδεικτικό μέσο», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι ο ίδιος δεν γνώριζε, όπως και κανείς τότε πλην του κ. Παπακωνσταντίνου, ότι το επίμαχο υλικό ήταν η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.