Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Ads

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας με τις οποίες απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού και μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία ιδιώτες πολίτες.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείου προβλέπει ότι «χορηγούνται, μεταξύ των άλλων, σε φαρμακοποιούς και φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή Ε.Π.Ε. και υποχρεωτικά θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%».

Στην προσφυγή τους οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) καθώς καθορίζει τα κριτήρια της σειράς προτίμησης μεταξύ φαρμακοποιών που διεκδικούν μια προκηρυχθείσα άδεια ίδρυσης φαρμακείου βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Ads

Ακόμη, αναφέρεται ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δημιουργούν δύο ταχυτήτων επιχειρηματίες φαρμακείων, «δίνοντας έτσι στους ιδιώτες την ευχέρεια να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών».