Την συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε από την πλατεία Συντάγματος, ο  Αντώνης Σαμαράς κατά την κεντρική προεκλογική ομιλία του. Η πολιτική συγκέντρωση πάντως ήταν μάλλον απογοητευτική για το κυβερνών κόμμα καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μικρή. 

Ads

Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε κυρίως στην πολεμική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας «τι θα γίνει ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς το μνημόνιο». Κλιμακώνοντας την επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες επέμεινε έντονα στο ενδεχόμενο του κινδύνου αποσταθεροποίησης της χώρας. «Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο χάος. Δεν θα τους αφήσουμε. Γι’ αυτούς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να σταματήσουν την ανοδική πορεία της χώρας. Για εμας δεν υπάρχει άλλη επιλογή και το φωνάζουμε από εδώ από το Σύνταγμα: Μόνο μπροστά θα πάει η Ελλάδα», είπε. 

Είπε ότι γνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και ότι όλα «βήμα-βήμα θα επανορθωθούν». Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε η απάντηση στο δίλημμα «αστάθεια ή ολοκλήρωση της προσπάθειας» είναι ότι «οι πολίτες που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές είναι η πλειοψηφία». «Η χαλαρή ψήφος έχει γίνει ο μεγαλύτερος κίνδυνος καθώς, αυτή η χαλαρότητα μπορεί να μας γυρίσει πίσω». «Ας μην παίξει κανείς το παιχνίδι εκείνων που θέλουν την αστάθεια, τον φόβο και τον πανικό» συμπλήρωσε λέγοντας ότι «έλαβε το μήνυμα της πρώτης Κυριακής. Τώρα να στείλετε το μήνυμα ότι θέλετε να συνεχίσω». 

Εάν οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για το μνημόνιο, η κυβέρνηση και εγώ δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Σκίζουμε το μνημόνιο σελίδα-σελίδα», ανέφερε και προσωποποιώντας την επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε: «Τί θα γίνετε τώρα χωρίς μνημόνιο κύριε Τσίπρα;» Δεσμεύτηκε, δε, ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ούτε νέο μνημόνιο.

Ads

Σημειώνεται ότι η ομιλία στο Σύνταγμα θεωρήθηκε εξ’ αρχής κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς στην συγκεκριμένη πλατεία τα μεγέθη του κοινού δεν μπορούν να είναι παραπλανητικά. Η συγκέντρωση ήταν μικρότερη από εκείνη του Αλέξη Τσίπρα στην Ομόνοια την Πέμπτη, με τον κόσμο να είναι παραταγμένος στην κεντρική ζώνη της πλατείας από τη Φιλελλήνων μέχρι τα σκαλοπάτια του μετρό. Μάλιστα η εξέδρα τοποθετήθηκε ανάποδα – κοιτούσε τα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος – ώστε ο κόσμος να συγκεντρωθεί στην πλατεία.

* Βίντεο Άγγελος Καλοδούκας

image

Και η εικόνα στους τηλεοπτικούς δέκτες…