Πολύ μεγάλες είναι οι «μετασεισμικές δονήσεις» της κατάρρευσης του ταξιδιωτικού κολοσσού, Thomas Cook, με τις συνέπειες να είναι ιδιαίτερα σημαντικές και για τη χώρα μας. Τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν πως η εν λόγω ταξιδιωτική εταιρεία έφερνε στην Ελλάδα περί τα 3 εκ. Τουρίστες ετησίως.

Ads

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η ζημιά  από την πτώχευση της Thomas Cook αναμένεται να φτάσει μεταξύ  250 και 500 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα, ο ο ΣΕΤΕ προτείνει:

• Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
• Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
• Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

Έντονη ανησυχία στους ξενοδόχους

Από την Κρήτη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού την φετινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Ads

Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη.
Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, πάντα με τα όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω (για την Κω άλλωστε ήταν το τελευταίο ταξιδιωτικό ποστάρισμα της Thomas Cook), αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. “θα γονατίσουν από το κανόνι”…σημειώνει με νόημα η κυρία Σβύνου. Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη “χασούρα” από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει.

Στο σημείο αυτό η κυρία Σβύνου ζητά από τα αρμόδα υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν. Σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες πληροφορίες για το εύρος των συνεπειών από το κανόνι της Thomas Cook.

Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφτεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, μετά την έξοδο της Thomas Cook. Ανάλογες ανησυχίες εγείρονται και στις Σποράδες όπου η πλειοψηφία των τουριστών είναι Βρετανοί Εγκλωβισμένοι τουρίστες υπάρχουν και στην Κέρκυρα, περί τους 3.000 όπου από το πρωί καταγράφονται ουρές στο αεροδρόμιο.

Υποβαθμίζει το ζήτημα η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έκανε λόγο για 160-170 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ειδικά για την επόμενη σεζόν βαρύνουσα σημασία έχει ποιοι θα καλύψουν το «κενό» της Thomas Cook.

Τέλος, για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Διαρροές πάντως ανέφεραν πως εξετάζεται η άμεση αξιολόγηση της πρόταση διακοπής του τέλους διαμονής στα πληγέντα ξενοδοχεία.