Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας μετά την χρεοκοπία της Thomas Cook, της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρίας που εδώ και λίγες ώρες κατέρρευσε επισήμως. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τουρίστες που εγκλωβίστηκαν και στην Ελλάδα, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις οφειλές τους ξενοδόχους από τα τουριστικά πακέτα και οι εκτιμήσεις λένε ότι οι ζημιές θα είναι τεράστιες και δυσβάσταχτες για τους επιχειρηματίες του τουρισμού. 

Ads

Η Thomas Cook δεν κατάφερε να καταβάλλει τα απαιτούμενα 227 εκ. ευρώ προς τους δανειστές της προκειμένου να διασωθεί κι έτσι έπαυσε τις λειτουργίες τη, με αποτέλεσμα όλες οι κρατήσεις, οι πτήσεις και τα πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρα.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ξεκινά τώρα τη μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού, σε περίοδο ειρήνης, στην ιστορία της. Οι τουρίστες που πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους εκτιμάται ότι αγγίζουν τους 600.000. Μέρος της επιχείρησης περιλαμβάνει και την Ελλάδα, καθώς εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας 50.000 πελάτες της Thomas Cook. Κρήτη, Ρόδος, Κως και Κέρκυρα είναι οι περιοχές που οι τουρίστες έμειναν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι. 

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ads

«Ψυχραιμία» και ανάγκη για άμεσα μέτρα

«Η πτώχευση της Thomas Cook είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες. Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο. Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις : Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook. Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση – πρώτη αντίδραση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

«Η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να αντεπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία», σχολίασε από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τουριστικός «σεισμός» στην Κρήτη

Στην Κρήτη -μόνο- εκτιμάται πως κατά προσέγγιση βρίσκονται 20.000 τουρίστες – πελάτες της Thomas Cook. Η αγωνία στο νησί είναι μεγάλη γιατί υπάρχει προβληματισμός και για επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να φτάσουν το επόμενο διάστημα μέσω κρατήσεων. 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, το 80% των ξενοδοχείων του νησιού συνεργάζονται με την εταιρεία ενώ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως η οικονομική ζημιά είναι αναπόφευκτη και για τον κλάδο στην Ελλάδα. Τα πρώτα αεροπλάνα για τον επαναπατρισμό των περίπου 20.000 τουριστών που είναι τώρα στο νησί, θα φτάσουν την Τρίτη, αλλά ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να μετακινηθούν όλοι άμεσα καθώς υπάρχει το ζήτημα κίνησης αεροσκαφών στα αεροδρόμια.

Οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης μιλούν για σεισμό 7 Ρίχτερ στον τουρισμό. 

Ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το “τσουνάμι”. Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το “τσουνάμι”, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πριν καν γίνει επίσημα γνωστή η είδηση της χρεοκοπίας της εταιρείας.  Σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια.

Κινδυνεύουν να χαθούν τα πακέτα διακοπών

Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα μετά την πτώχευση, τα ξημερώματα, του Thomas Cook, ενός εκ των ισχυρότερων βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων στην Ευρώπη.

«Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του “ναυαγίου” της της Thomas Cook», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο,  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης. Όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών. «Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπάμπης Βούλγαρης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους. «Ψυχραιμία στους ξενοδόχους να μην πληγεί ο τουρισμός μας. Σήμερα ζούμε μία “κοσμογονία” στον τουρισμό. Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Περίπου 4000 χιλιάδες είναι οι τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιποπολίτης, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «μαύρη» για τον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο. «Φοβάμαι θα υπάρξει «τσουνάμι» αντιδράσεων και η πτώχευση της Thomas Cook, ίσως να επηρεάσει και μικρότερες εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί της κυρίως χρησιμοποιώντας τα αεροπλάνα της».

«Θα γονατίσουμε από το κανόνι»

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί σε Ρόδο και Κω αφού η Thomas Cook, διακινεί χιλιάδες τουρίστες από τις ευρωπαϊκές χώρες στα Δωδεκάνησα.

Από νωρίς το πρωί που έγινε γνωστή η είδηση, παρά το γεγονός ότι ήταν πιθανολογούμενη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επικρατεί έντονος προβληματισμός, κυρίως μεταξύ των ξενοδόχων, στους οποίους υπάρχουν αρκετές οφειλές, που το μέγεθός τους δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί αυτήν τη στιγμή. Εν αναμονή βρίσκονται, επίσης, οι επιχειρηματίες, που προβληματίζονται τι θα γίνει με τους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στη Ρόδο και την Κω, για τους οποίους πάντως υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως θα επιστρέψουν κανονικά και χωρίς προβλήματα στις πατρίδες τους.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. «θα γονατίσουν από το κανόνι», τονίζει και προσθέτει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη «χασούρα» από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Ζητά μάλιστα από τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν.

Στις Σποράδες – και κυρίως στην Σκιάθο – όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση τα ξημερώματα της χρεοκοπίας της Thomas Cook έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες των νησιών. Στην Σκιάθο, που αποτελεί της τουριστική ναυαρχίδα του Βόρειου Αιγαίου, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που χρόνια συνεργάζονται με την Thomas Cook, σε δηλώσεις τους, έκαναν λόγο για καταστροφή και για ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία.