1. Το μήνυμα ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης «δεν ξεθωριάζουν», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για το ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση για έξοδο από την κρίση με αξιοπρέπεια και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να περάσουν στη σφαίρα του ρεαλισμού και να κάνουν το επόμενο βήμα, τη στιγμή που όλο το βάρος της διαπραγμάτευσηε έχει πέσει στους ώμους του. «Ούτε ρήξη ούτε mail Χαρδούβελη, ούτε να χρειστεί να γίνει Κούγκι», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλευρά του.

Ads

2. Τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της αλλά και την υπενθύμιση των κόκκινων γραμμών της έκανε η κυβέρνηση. Στις επιτυχίες της η ρύθμιση των 100 δόσεων. Μέσα στις πρώτες 18 ημέρες έχουν ρυθμιστεί οφειλές σχεδόν 2 δις ευρώ, με πάνω από 100 εκ. ευρώ να έχουν μπει ήδη στα κρατικά ταμεία.

3. Λεπτές ισορροπίες στις πολιτικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα δοκιμάσει η, διαγραφόμενη, επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές – μια συμφωνία, που δείχνει να οδηγεί αναγκαστικά σε, αν μη τι άλλο, μετάθεση βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος. Μήνυμα-υπενθύμιση περί της «συλλογικής ευθύνης» έστειλε ωστόσο στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

4. Αγωγή κατά της γερμανικής εφημερίδας Bild κατέθεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας διαψεύδοντας το δημοσίευμα της ξένης εφημερίδας που τον κατηγορούσε ότι έβγαλε 80.000 ευρώ σε τράπεζα του Λουξεμβούργου τον περασμένο Μάρτιο, ενώ είχε αναλάβει τα καθήκοντα του ως στέλεχος της Κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή ο Κώστας Λαπαβίτσας διέψευσε ότι έθεσε θέμα διερεύνησης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Εξταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο.

Ads

5. Αξιωματούχοι επιδιώκουν η σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς να αρχίσει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

6. Oμάδα ατόμων φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Φασίστες δολοφόνοι» εισέβαλαν στην αίθουσα διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής, στις φυλακές Κορυδαλλού. Πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα ενώ χτύπησαν δημοσιογράφους και άλλους παριστάμενους. Αντικείμενα εκτοξεύτηκαν και κατά της έδρας του δικαστηρίου με την Πρόεδρο να διακόπτει τη δίκη άρον – άρον. Οι επιτιθέμενοι ήταν, σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα που προσέρχονταν στη διπλανή αίθουσα στην οποία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί η δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς.

7. «Εύλογη» χαρακτηρίζει την ελληνική διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου Γερμανός δικαστής του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου. Την είδηση μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε δημοσίευμα του που επιγράφεται «Δίκαιες απαιτήσεις». Την ίδια στιγμή τον «φόβο» για τις διαπραγματεύσεις που εξέφρασαν Ποτάμι και ΝΔ ζητώντας να κατέβει το βίντεο για τις πολεμικές αποζημιώσεις που προβάλλεται στο μετρό σχολιάζει ο Στέλιος Κούλογλου.

8. Σε θάνατο καταδικάστηκε ο βομβιστής της Βοστώνης, Ντζοκχάρ Τσαρνάεφ που είχε αιματοκυλίσει τον μαραθώνιο του 2013, σκοτώνοντας 3 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 264.

9. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών, στο Λας Βέγκας, ο θρύλος της μπλουζ, B.B. King. Την είδηση ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

10. Στον τελικό του Final Four o Ολυμπιακός. Το ξανάκανε! Επέστρεψε από το -9 και πήρε μια παλικαρίσια πρόκριση (70-68 την ΤΣΣΚΑ) με τον Βασίλη Σπανούλη να αποδεικνύει γιατί είναι ο… Βασίλης Σπανούλης. Μέχρι και ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την θρυλική πρόκριση από το βήμα του Economist, που αν και ΠΑναθηνα:ικός είπε: «Στην Ευρώπη πάμε καλά, ο Ολυμπιακός πάει στον τελικό».

*Σκίτσο του ΚΥΡ