Μήνυμα-υπενθύμιση περί της «συλλογικής ευθύνης» στέλνει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τηνέντονη κριτική που υπήρξε για την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ads

Με δήλωσή του, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν και ο δέκτης των αντιδράσεων στη χθεσινή συνεδρίαση, επισημαίνει πως «το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συλλογικής ευθύνης» και τονίζει ότι σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαία «η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ολόκληρη η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι η εξής:

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έπειτα από πρόσκληση του Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Ads

Ο αντιπρόεδρος δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με ποικίλες διαρροές και δημοσιεύματα. Το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαία η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όλη η κυβέρνηση αποφασίζει και δρα συλλογικά με σκοπό τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας». Στην χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την πορεία της διαπραγμάτευση, για να δεχθεί όμως πυρά, με πρώτα εκείνα της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, για αναξιοπιστία της κυβέρνησης και εγκατάλειψη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Κορωνάκης: Να κατέβουμε στους δρόμους για λύση χωρίς Μνημόνια

Ακολούθησε η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας που καλεί σε εκστρατεία προάσπισης των «κόκκινων γραμμών» – μια πρόσκληση που επέκτεινε σήμερα ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης.

Ο κ. Κορωνάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» κάλεσε τους πολίτες να βγουν στο δρόμο, για να στηρίξουν τις κόκκινες γραμμές, για λύση χωρίς μνημόνια. «Σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με την κυβέρνηση και να δοκιμάσουμε τα όρια της Ευρώπης» τόνισε.

Όπως είπε, ο ρόλος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του δεν είναι να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και στα γραφεία τους, ούτε ακόμη να βρίσκονται στα τηλεοπτικά στούντιο, αλλά η θέση τους είναι κοντά στον κόσμο και να αφουγκράζονται τα προβλήματα της κοινωνίας. 

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο κ. Κορωνάκης είπε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για συμβιβασμό, αλλά για συμφωνία – λύση, που θα δίνει πραγματική προοπτική για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της χώρας και όχι απλώς μια οικονομική ανάσα για να «βγάζουμε» και τον επόμενο μήνα.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η ίδια η κοινωνία», τόνισε ο κ. Κορωνάκης.