Εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες απομακρύνουν την προοπτική μίας γενναίας ρύθμισης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σύντομα. Οι εταίροι δεν θέλουν να έρθει στο προσκήνιο το ελληνικό ζήτημα για να μην επηρεαστεί η πολιτική αντιπαράθεση στις χώρες τους και να μην υπενθυμιστεί ότι υπάρχει μια εκρηκτική εκκρεμότητα στην ευρωζώνη. Ο απερχόμενος Επίτροπος Ρεν κατέστησε σαφές ότι από το καλοκαίρι και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις, παρόλο που το ΔΝΤ βιάζεται και πιέζει. Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, όπως αποκαλύπτει το Σπίγκελ, βάζει πάγο στα σχέδια Σόιμπλε για «τρίτο πακέτο» και μεταθέτει χρονικά -μετά τις ευρωεκλογές- τις διαβουλεύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας-τριετίας.

Ads

 
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συζητά τη Δευτέρα με τους ομολόγους του στο Eurogroup για την επιστροφή της Τρόικας που καθυστερεί, με στόχο να υπάρξει συμφωνία ως την 1η Απριλίου. Εάν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα εξαφανιστούν από το κάδρο μέχρι τον Ιούλιο, όταν θα επανέλθουν για τον τελευταίο γύρο αξιολόγησης με βάση το τρέχον πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Όλι Ρεν, προσερχόμενος στη σύσκεψη δήλωσε πως οι αποφάσεις των εταίρων μπορούν να περιμένουν και μετά τις ευρωεκλογές και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα κλείσει θετικά. Όπως είπε η απόφαση για νέο πιθανό πρόγραμμα στην Αθήνα μπορεί να έρθει και τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πως με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ. Ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι η εκταμίευση των δόσεων καλύπτει την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο, οπότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για νέα βοήθεια, ενώ επιβεβαίωσε και τη δήλωση του Όλι Ρεν πως το ζήτημα του ελληνικού χρέους και ενδεχόμενης νέας αναδιάρθρωση θα ξεκινήσει το καλοκαίρι.

 
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ενοχλείται με τα αποθαρρυντικά μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες για το χρονικό ορίζοντα της συμφωνίας για το χρέος, ειδικά όταν ακολουθούν την ευθεία αμφισβήτηση του μεγέθους του πρωτογενούς πλεονάσματος από την πλευρά της Eurostat. Έξω δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται από πού αντλεί τόση αυτοπεποίθηση η κυβέρνηση και μετριάζουν διαρκώς τις προσδοκίες.
 
Ο πρωθυπουργός δημοσίως εκτίμησε (με συνέντευξή του στο Βήμα) ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται περίπου στο 1,5 δισ. και αυτό σημαίνει ότι το 70% θα διανεμηθεί σε όσους επιλέξει η κυβέρνηση ως ομάδες που χρειάζονται στήριξη κατά προτεραιότητα. Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρεται σε «Δώρο Πάσχα» που προορίζεται για ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δίνεται προτεραιότητα στη στήριξη των ανέργων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για έκτακτη επιδότηση, για έναν μποναμά 100 και 200 ευρώ που θα φτάσει στις τσέπες χιλιάδων πολιτών έναν περίπου μήνα πριν από τις ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ads