Το 1,5 δις ευρώ θα ξεπεράσει το πρωτογενές πλεόνασμα, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας πως εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα θα υπάρξει σταδιακή μείωση των φόρων. Επιπλέον, ανέφερε ότι στα πρωτογενή πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν έναν χρόνο νωρίτερα, θα στηριχθεί η νέα ελάφρυνση του χρέους και η έξοδος στις αγορές το 2014.

Ads

 
«Το επίσημο, μεγάλο και πρόωρο πρωτογενές πλεόνασμα, η επιστροφή του στην κοινωνία, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ανάκαμψη, η ελάφρυνση του χρέους και η επιστροφή στις αγορές θα γίνουν μέσα στη φετινή χρονιά. Και όλα μαζί θα συνθέτουν την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας. Μιας νέας Ελλάδας», αναφέρει και προσθέτει πως «το πλεόνασμα είναι τριπλάσιο απ’ όσο αρχικά υπολογιζόταν».
 
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το μεγάλο ποσοστό του πλεονάσματος «θα επιστραφεί στην κοινωνία, στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους». «Βγήκαμε από τους φαύλους κύκλους και μπαίνουμε σε ενάρετο κύκλο», δήλωσε για την πορεία των δημοσιονομικών θέτοντας ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας και στη συνέχεια τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
 
«Χρειάζεται προσοχή να μην επιστρέψουμε στα ελλείμματα» σημείωσε. Αναφερόμενος στη μείωση των φόρων δήλωσε πως αυτή θα αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, στο ΦΠΑ αλλά και στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, στη φορολόγηση κερδών, αλλά και στα ακίνητα. «Αυτές οι μειώσεις θα προχωρήσουν σταδιακά και μόνο εφόσον πιάνουμε τα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια», επισήμανε.
 
Επιπλέον υποστήριξε πως «ως τα τέλη της φετινής χρονιάς η βελτίωση θα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».«Βγαίνουμε από την κρίση. Κάθε μέρα θα το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι», δήλωσε.
 
Ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Γιατί να κάνουμε εκλογές τώρα αφού αύριο τα τα πράγματα θα είναι καλύτερα και μεθαύριο ακόμα καλύτερα;», ανέφερε και εκτίμησε επίσης πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση.
 
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σκίσιμο των μνημονιών και αμφισβήτηση του χρέους «αποτελεί αναγγελία εθελοντικής χρεοκοπίας». «Την ώρα που φθάσαμε στην όχθη του ποταμού πάνε να μας ξαναρίξουν στα βαθιά για πνίξιμο… Αυτό μας λένε. Δεν είναι απλώς “λάθος”. Είναι παράκρουση», τονίζει.
 
Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τους διπλές γαλάζιες υποψηφιότητες στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο της Αθήνας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Εκφράσαμε καθαρά την άποψή μας υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Ιωαννίδη και του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Αλλά δεν απαξιώνουμε κανένα υποψήφιο. Ο κόσμος βέβαια καταλαβαίνει. Θέλω όμως να δείξουμε από την αρχή τον σεβασμό μας στη θέληση της τοπικής κοινωνίας».