Ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αποδοκιμάζοντας τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τις δηλώσεις και τη στάση του στο θέμα της πρόσκλησης της Χρυσής Αυγής. Νωρίτερα ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ είχαν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να στείλουν εκπροσώπους. «Έχει τινάξει την παρέλαση στον αέρα», δήλωσε ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, νωρίτερα την Κυριακή, στην προσπάθεια του να αιτιολογήσει την απόφασή του να καλέσει τους βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, μια κίνηση που αναγνωρίστηκε ως προκλητική από φορείς και κόμματα, υποστήριξε πως τήρησε «το γράμμα του νόμου». Όπως είπε «θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους νόμους αλλιώς κάποιος περιφερειάρχης θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος». Αυτή η δήλωσή του πυροδότησε νέο κύμα αντιδράσεων με το ΠΑΣΟΚ να ζητάει την παραίτησή του λόγω «έλλειψης δημοκρατικού ήθους» και «ακραίας ανοησίας», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε τον περιφερειάρχη της ΝΔ σχολιάζοντας πως  «όταν κάποιος κάνει μια γκάφα, το μόνο χειρότερο είναι να κάνει μια νέα γκάφα για να την καλύψει». Τελικά την Κυριακή το απόγευμα και μετά το  «άδειασμα» Κεδίκογλου ο Α. Τζιτζικώστας δήλωσε «μετανιωμένος» και σημειώνει πως το παράδειγμα ήταν «λανθασμένο και ατυχές».

Ads

 
Η απόφαση του Απόστολου Τζιτζικώστα να καλέσει τους νεοναζί στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου προκάλεσε αρχικά την αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε πως στην παρέλαση θα βρίσκεται ή αυτός ή οι χρυσαυγίτες. «Δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη η επιλογή του (να μην έρθει στην παρέλαση), καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι προτιμά άλλου είδους παρελάσεις, τις οποίες υποστηρίζει με ιδιαίτερο ζήλο» απάντησε το Σάββατο ο Τζιτζικώστας σχολιάζοντας την αντίδραση του Μπουτάρη και αφήνοντας αιχμές για τη παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης στο Gay Pride.
 
Ακολούθησαν αντιδράσεις από τα κόμματα με τη ΔΗΜΑΡ να ανακοινώνει πως δεν θα παρευρεθεί στην παρέλαση λόγω της απόφασης Τζιτζικώστα, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον κάλεσε να ανακαλέσει την πρόσκληση στους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής κάνοντας λόγο για «οδυνηρή έκπληξη» και αγανάκτηση. Από την παρέλαση αποφάσισε να απέχει και το ΚΚΕ, ενώ ανάλογη είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τζιτζικώστας απόδειξη των ακροδεξιών θυλάκων στη ΝΔ

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του το Σάββατο υπογράμμισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης συνδέοντάς την με την ανάγκη να μην υπάρχει λήθη και άγνοια όσον αφορά «τη θηριωδία του ναζισμού». Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε μια σαφή αναφορά τόσο στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, όσο και στην απόφαση του Α. Τζιτζικώστα να τους καλέσει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. 

Ads

«Δεν θα πάρω πίσω την απόφαση», δήλωσε την Κυριακή ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στο Mega. «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα έκανα το ίδιο, όχι γιατί αυτή είναι η πολιτική μου θέση, αλλά είναι άλλο αυτό που πρέπει να κάνω με το θεσμικό μου ρόλο», πρόσθεσε ο Τζιτζικώστας και σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως «απενοχοποιεί ένας περιφερειάρχης τη Χρυσή Αυγή με το να κληθεί εκ του νόμου βουλευτής σε μία παρέλαση».
 
«Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο νόμος», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η Περιφέρεια.
 
Ο Τζιτζικώστας απέρριψε επίσης την άποψη ότι κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της επόμενης άνοιξης, λέγοντας: «Αλίμονο αν κινείται ένας πολιτικός με τη λογική των επόμενων εκλογών». Ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη θέση του δήλωσε επίσης πως είναι ανάγκη να υπάρχει σεβασμός στους νόμους καθώς «σε ανάλογη περίπτωση ένας άλλος περιφερειάρχης θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος».
 
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση. Το συγκυβερνών κόμμα ζήτησε την παραίτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Θεσσαλονίκης για τον παραλληλισμό του ΠΑΣΟΚ με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής επειδή έχει καταδικαστεί ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος. Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για έλλειψη «δημοκρατικού ήθους αλλά και ακραία ανοησία».
 
«Ο κ. Τζιτζικώστας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη – στις οποίες παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – και νομίζοντας ότι εξυπναδίζει κατά του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε την ναζιστική λογική της Χρυσής Αυγής και κατάφερε να προσβάλει  τη Νέα Δημοκρατία γιατί φαίνεται ότι ξέχασε πώς βρέθηκε να είναι περιφερειάρχης και σε ποιό δήμο έχει την έδρα του. Ζητάμε την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας, στοιχεία και τα δύο απαράδεκτα για κάποιον που κατέχει θέση περιφερειάρχη», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.
 
«Όταν κάποιος κάνει μια γκάφα, το μόνο χειρότερο είναι να κάνει μια νέα γκάφα για να την καλύψει. Ο κ. Τζιτζικώστας οφείλει άμεσα να προβεί σε διορθωτική δήλωση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με την οποία τοποθετείται ουσιαστικά και για την πρόσκληση Τζιτζικώστα στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να παραστούν στην παρέλαση, αφού κάνει λόγο για «δύο γκάφες».
 
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατήγγειλε προσπάθεια διαστρέβλωσης των δηλώσεών του τονίζοντας πως σε καμιά περίπτωση δεν υπονόησε πως το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση. Σε «διευκρινιστική ανακοίνωσή» του αναφέρει πως «ξεκάθαρα» δήλωσε ότι  «δεν υπονόησε και δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση πως το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση». Όπως είπε με το παράδειγμα που έθεσε «ήθελε να καταδείξει ότι η μη τήρηση του νόμου και η θεσμική εκτροπή μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με τεράστιες αρνητικές συνέπειες». Ωστόσο ώρες αργότερα, την Κυριακή το απόγευμα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ότι «το παράδειγμα ήταν ατυχές και λανθασμένο» και «σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι μπορεί να γίνει παραλληλισμός του δημοκρατικού αυτού κόμματος με τη Χρυσή Αυγή».