Δεν θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας πως η απόφαση αποτελεί αποδοκιμασία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και των δηλώσεών του με τις οποίες συνέκρινε το ΠΑΣΟΚ με τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Υπενθυμίζεται πως και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ έχουν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να βρεθούν εκπρόσωποί τους στην εξέδρα των επισήμων λόγω της πρόσκλησης στους νεοναζί. 

Ads

 
Ο Απ. Τζιτζικώστα απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε για την πρόσκληση στα στελέχη της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση δήλωσε πως τήρησε το πρωτόκολλο και συνέχισε: «θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους νόμους αλλιώς κάποιος περιφερειάρχης θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος». Μετά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε την παραίτησή του για «έλλειψη δημοκρατικού ήθους αλλά και ακραία ανοησία», και το «άδειασμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου έκανε λόγω για «διπλή γκάφα», ο Α. Τζιτζικώστας δήλωσε «μετανιωμένος» σημειώνοντας πως ήταν ένα «λανθασμένο και ατυχές παράδειγμα».
 
Ωστόσο σύμφωνα με τις πηγές του ΠΑΣΟΚ η «διορθωτική δήλωση του δεν ικανοποιεί», ενώ παράλληλα σημειώνουν δεν ικανοποιείται και το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να μην παραστεί στην παρέλαση όπως ζήτησε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Κατά το ΠΑΣΟΚ η παρουσία Τζιτζικώστα στην παρέλαση θα «είναι προσβολή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ύστερα από την πρόσκληση που απηύθυνε στη Χρυσή Αυγή για να παραστεί στην παρέλαση, δεδομένης και της αντίδρασης του Κάρολου Παπούλια.
 
Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει στην παρέλαση το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Αντώνης Σαουλίδης, αλλά και αυτός θα αποχωρήσει σε περίπτωση που προσέλθει στην εξέδρα των επισήμων εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Το κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τον Α. Τζιτζικώστα έδωσε και ο γραμματέας Επικοινωνία του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος σε ραδιοφωνική του δήλωση, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Έχει τινάξει την παρέλαση στον αέρα. Έχει καταφέρει με τη στάση του να έχει απομονωθεί πλήρως και όλοι να τον καταδικάζουν και να του ασκούν έντονη κριτική». Ο Δ. Καρύδης ζήτησε: «Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση να πάρουν πολύ καθαρή θέση πάνω σε αυτό το θέμα και να το στιγματίσουν και να το καταδικάσουν πλήρως και να απομονώσουν αυτόν τον άνθρωπο».